• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Op weg naar Kaapstad

Syntax Bosselman maakt een reis naar Kaapstad in Zuid Afrika. Hij gaat op zoek naar de verhalen achter de geschiedenis van de slavernij. Die verhalen helpen hem de geschiedenis beter te begrijpen.

De waterkringloop: over zeewater en regenwater

Sarah Garré onderzoekt de rol van het water op onze planeet en hoe we daar het beste mee kunnen omgaan. In samenwerking met grondwateronderzoeker Marijke Huysmans onderstreept ze het belang van water in de natuur en voor de mens.
In twee fragmenten uit het boek komt beeldende en verdiepende informatie over zee-, en regenwater bij elkaar. De fragmenten zijn uit verschillende gedeeltes van het boek gehaald en kunnen ook los van elkaar gelezen worden.
Het boek is door zijn opzet en door de samenwerking met illustratrice Wendy Panders toegankelijk en interessant. De informatie is behapbaar; de illustraties zijn zowel uitnodigend als ondersteunend aan de tekst.
p.12-13 Zeeën en oceanen
p. 16-17 De waterkringloop
kernwoorden: blauwe vinvis, vijf oceanen, Marianentrog, getijden, waterkringloop

Geheimen

George is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is. Haar eigenlijke naam is Melissa. Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen… omdat ze een jongen is.
Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn – maar vooral zichzelf, voor eens en altijd.
In dit fragment maakt de lezer kennis met George en diens geheim.

De sprookjesverzamelaar en Jordion

De korte inleiding van Rodaan Al Galidi over het universele karakter van sprookjes is te gebruiken voor verschillende lessen over sprookjes. Het fragment bevat ook het sprookje Jordion. Beide teksten staan in de bundel Arabische sprookjes van Rodaan Al Galidi.

Op een vroege lentedag…

Alice is een meisje dat opgroeit tijdens de Eerste Wereldoorlog in de buurt van Ieper. Haar moeder is onlangs door een bombardement om het leven gekomen. Als Alice op een dag buiten de was ophangt, wordt een nieuw bombardement aangekondigd, met gas, want iedereen huilt. Alice, haar vader, haar broers en zussen zoeken bescherming tegen de bombardementen in de kelders van een brouwerij. De komende dagen houden de bombardementen aan. Het fragment eindigt met een bombardement vlakbij de kelder, waarbij haar broer en zus gewond raken.

Het is donker. Verdwijnen.

In het eerste deel van dit fragment is Vincent, een jongen van 11, aan het woord. Hij is weggelopen van het schoolkamp, om te ontsnappen van alles en iedereen, aan zijn pesters in het bijzonder. Zijn plan was al lang goed voorbereid, maar nu hij in het bos is, is hij toch bang. In het tweede deel van dit fragment verkent Vincent het bos en voelt hij zich sterk, niet meer bang. Hij fantaseert over de andere kinderen van het schoolkamp en of ze hem zouden vergeten. Twee imaginaire dieren (de worm en de eekhoorn) moedigen hem aan en geven tips.

Liefde

Het boek waaruit dit fragment komt, maakt deel uit van de reeks ‘Kinderuniversiteit’ en werd geschreven in samenwerking met twee professoren. In dit fragment worden vragen over verschillende vormen van verliefdheid en liefde op een vlot leesbare en licht wetenschappelijke manier uitgelegd. Zo krijg je bijvoorbeeld een antwoord op vragen als ‘Waarom voel je vlinders in je buik’ en ‘waarom wil ik gekke dingen doen alleen maar om het meisje op wie ik verliefd ben heel even te zien?’. Ook liefde tussen volwassenen komt aan bod bij de vraag ‘Als ouders altijd van hun kinderen blijven houden, waarom kunnen sommigen dan niet altijd van elkaar blijven houden?’. Een item is gewijd aan verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht. De antwoorden op deze vragen worden aangevuld met historische feiten, anekdotes en weetjes, zoals bijvoorbeeld over Romeo en Julia en platonische liefde.

Walvis

De natuur heeft al veel kunstenaars, uitvinders, architecten en onderzoekers geïnspireerd. In dit fragment wordt toegelicht hoe de walvis uitvinders heeft geïnspireerd met zijn bobbelige vinnen, zeefachtige mond en bubbelnet-technieken. Deze eigenschappen dienden als inspiratie voor technieken bij windmolens, fietswielen, visnetten en meer!

In de toekomst en de verre toekomst

In korte stukjes wordt toegelicht welke toekomstige mogelijkheden er zijn in de ruimte dankzij wetenschappelijke ontwikkelingen. Door de dalende kostprijs wordt reizen naar de ruimte mogelijk voor meer mensen in de toekomst. Vernieuwende ideeën zoals een ruimtelift of een winterslaap voor astronauten kunnen nieuwe mogelijkheden scheppen. Ook wordt onderzocht welke moeilijkheden nog overwonnen moeten worden om te kunnen leven op de maan of Mars.

Monstermeisje

Een meisje zit vast op een eiland in de zee. Ze is ernaartoe verbannen, omdat haar ouders geen raad wisten met haar monsterlijke uiterlijk. Ze hoopt op verlossing: ooit moet er een bootje komen, met een prins die haar zal redden. Maar in plaats van een prins, spoelt er een onbeschaafde zeeman aan.
Een variatie op het sprookje “Belle en het beest”.

Spring naar de inhoud