• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Walm

Het leven van Hens is zwaar: net als zijn vader, moeder en zus werkt hij van vroeg tot laat in een smerige, gevaarlijke fabriek voor een hongerloontje. Het enige lichtpuntje is Walm, zijn broertje dat anders is dan de rest. Walm is vrolijk, en zorgt voor plezier, maar kan ook lastig zijn als je uit het zicht van de fabrieksopzichters wilt blijven – vooral als je vergeet hem op tijd naar de wc te brengen…

‘je kan het dak op’

Heeft iemand weleens tegen je gezegd ‘je kan het dak op’? Klom je toen direct langs de regenpijp omhoog? Op het schilderij ‘de verkeerde wereld’ van Pieter Bruegel de Oude uit 1559 zijn meer dan 100 spreekwoorden en uitdrukkingen verstopt. In deze tekst worden een aantal ervan uitgelegd. Begrijp je de wijze lessen die ze je willen leren?

Tak

Mot werd geboren als Vlinder. Maar het perfecte, mooie kind dat haar moeder voor ogen had, hield niet van schattige, kleurige kleding of lang haar. Mot houdt van zwarte kleren en van de rommelige stad waarin ze opgroeit. Ze zijn tegenpolen en hun relatie kan je moeizaam noemen. Haar moeder is alleen maar bezig met het maken van perfecte plaatsjes van mensen, terwijl Mot eigenzinnig haar eigen weg probeert te vinden.
Het is vakantie en ze moet haar moeder niet te veel voor de voeten lopen. Wat gaat ze doen? Meester Lucas van school is metaalvisser en dat lijkt haar wel wat. Met haar spaargeld gaat ze naar de winkel van Rosie om een magneet te kopen. Helaas heeft ze net niet genoeg geld. Vincent, een klasgenoot, betaalt de rest. Nu heeft ze een eigen magneet om roestig ijzer mee op te vissen uit het oude kanaal. Ze krijgt een eigen stekkie tussen de andere metaalvissers. Daar doet ze een heel bijzondere ontdekking.

Snavels dezelfde kant op

Kijk eens op een andere manier naar de natuur. Dan merk je dat wij mensen veel kunnen leren van alles wat vogels al lang kunnen en toepassen. Hoe houden ze zich warm, hoe bepalen ze hun route, hoe lukt het ze om zonder botsingen in een grote zwerm door de lucht te vliegen? Hoe ze door samenwerking sterker zijn?

Het monster op zee

Lena’s vader, tevens haar grote held, is kapitein op een vissersboot. Hij weet alles van de zee, maar op een stormachtige nacht verongelukt het schip en de bemanning. Was het een menselijke fout of misschien toch iets anders? Tijdens de begrafenis op zee denkt Lena dat er een donker monster tegen de boot botste. Ze heeft het gezien en gevoeld, haar vader maakt toch immers geen fouten. Samen met Vincent, die in het maritiem museum werkt, gaat ze op onderzoek of zo’n monster echt kan bestaan.

Nepnieuws

Dit boek bevat veel informatie over allerlei aspecten van sociale media.
Dit fragment gaat over nepnieuws, over wat wij geloven en waarom.

Op de boot naar Nederland

Lily is samen met haar ouders en oudere zus Joyce met de boot op weg van Nederlands-Indië naar Nederland. Die reis duurt drie maanden. Op de boot sluit ze vriendschap met Benny, die samen met zijn moeder ook vertrekt. Zijn oudere broer, Harry, blijft wel in Nederlands-Indië en vecht voor de vrijheid van Indonesië. Ze willen geen Nederlandse overheersing meer. Hierdoor moeten veel Nederlanders vertrekken. Met weemoed laat Lily het land van haar jeugd achter zich.

Kerstmis in Den Haag

Op eerste Kerstdag ontdekte Christiaan Huygens (1629-1695), een slimme wetenschapper die alles wist van wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde, iets heel belangrijks. Hij vond uit dat als je een slinger van een klok precies goed instelt, je daarmee de tijd in minuten kunt meten. Hij heeft er heel lang aan gewerkt. En nu gebruiken we die uitvinding elke dag, zonder er vaak bij stil te staan.

Kunstwerken van ingenieurs

Dit is een informatief boek over (water)bouw in Nederland. Je leest er hoe viaducten, sluizen en bruggen gebouwd worden. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de dieren die zich in dat gebied moeten kunnen verplaatsen.

Liegen

In dit fragment wordt de lezer in luchtige stijl ‘voorgelicht’ over het feit dat volwassenen regelmatig een ‘leugentje om bestwil’ gebruiken. Er worden twee situaties beschreven waarin volwassenen dit toepassen, deze fragmenten worden ondersteund met kleine humoristische tekeningetjes. Het fragment eindigt met een kleine leugentjes-bingo.

Spring naar de inhoud