• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Moet kunst mooi zijn?

Filosofe Stine Jensen geeft heldere antwoorden op verschillende vragen van jonge mensen. Als de twaalfjarige Tim een vreemd schilderij in een museum ziet en hoort dat het misschien wel een miljoen euro heeft gekost, zet hij thuis zijn jongere broer aan het werk met stiften en een vel papier. Maar hoe kan hij nu wat verdienen aan zijn broertje?
Lezers kunnen ook zelf een vraag stellen aan Stine via deze website: https://www.kluitman.nl/stine-jensen/vragen-aan-stine.

kernwoorden: kunst(werk), museum, schilderij, filosofisch, Marcel Duchamp, vorm, emotie, inhoud

Het Hakgebergte

Prinses Super woont in Jippie, een land waar iedereen altijd vrolijk is. Max, woonde vroeger in Grom, een land waar iedereen altijd nors is. Nu woont hij ook in Jippie en als hij later groot is, trouwt hij met Prinses Super. Ze bereiden zich voor op een groot feest, hun verloving. In de klas ontdekken ze bij juf Eugenia dat er een gebergte bestaat dat ze nog niet kennen: het Hakgebergte.

Zusje

Bores woont met zijn hond en ouders op een eiland, waar hij alles fijn en vertrouwd vindt. Als zijn ouders besluiten dat het eiland te groot is voor enkel hun vieren en ze een zusje van het land laten komen, is Bores helemaal teleurgesteld.

Vuil in onze taal

Dit boek gaat over allerlei vieze dingen. Stond je er al eens bij stil hoe je nu heel makkelijk van viezigheid afraakt? Je doucht met schoon leidingwater en het vuile water verdwijnt vanzelf via de riolering. Jezelf verzorgen is nu een fluitje van een cent, maar dat was vroeger wel even anders. Toch is persoonlijke hygiëne altijd en overal al belangrijk geweest. Wist je dat de Egyptenaren al tandpasta kenden? En dat de Romeinen hun okselharen epileerden met gebakken bloedzuigers en azijn?
In dit fragment gaat het over de verschillende uitdrukkingen die in onze taal bewaard zijn gebleven, die tonen dat vuil en reinheid een belangrijke rol spelen in ons leven.
Weetjesboek op reuzenformaat over de menselijke hygiëne. Met grappige prenten over vieze en schone mensen door de eeuwen heen.

De reis

Hans, de schrijver, is al zijn leven lang gefascineerd door vissen – niet de dieren, ja ook, of misschien wel juist, maar vooral het doen: ze vangen. Wat begon in een watertje achter de begraafplaats, wegduikend voor de politie, mondde uit in reizen over de wereld om tussen de piranha’s die ene vis te vangen die zo bijzonder is. En daarna weer los te laten.
Het is het spel, de jacht, de spanning… en uiteindelijk de vriendschappen die erdoor ontstaan.
In het fragment ‘de reis’ beschrijft hij uitgebreid de voorbereidingen die hij doet voor de reis naar de binnenlanden van Suriname. Hij vertelt wat ze meenemen, wat ze gaan eten en hoe de reis eruit ziet. Kleine aquarelillustraties ondersteunen het geheel.

Willem Barentsz, overwinteren op Nova Zembla

Dit fragment vertelt wat het doel was van de reis van Willem Barentsz en hoe die afliep. Het geheel wordt ondersteund door kleine tekeningen.

Het kantelmoment

De klimaattoestand staat op een kantelpunt. Een Zweedse wetenschapper stelde vast dat de situatie nog veel erger is dan hij aanvankelijk voorspeld had. Je leest in dit stukje welke bedreigingen op ons afkomen. Bovendien leer je waarom de klimaatcrisis erg oneerlijk is. Ook jongeren dragen hun steentje bij om de situatie te proberen keren.

Waarom heeft Saturnus ringen?

Deze aflevering van Stokstaartjes gaat over de ruimte. Maya en Bojan (10) hebben allebei een vraag. Bojan zou graag meer willen weten over de binnenkant van andere planeten. Professor Inge Loes ten Kate (Universiteit Utrecht) geeft hier uitleg over. Maya wil weten waarom Saturnus ringen heeft. Willeke Mulder (Universiteit Leiden) geeft uitleg en laat de ringen zien via de enorme telescoop van de Oude Sterrenwacht.

Altijd en overal

Na de dood van zijn vader verhuist Silas met zijn moeder naar een dorp. Zijn moeder gaat als verzorgende werken in een groot huis aan de rand van het dorp dichtbij een bos. Er gaan geruchten dat er een wolf in dat bos is gesignaleerd. Op een dag gaat Silas alleen het bos in en komt de wolf tegen. Terug bij het huis kan Silas het niet laten het verhaal over zijn ontmoeting te delen met blinde Johanna. Zij neemt Silas mee naar haar kamer om zeker te weten dat zijn verhaal klopt.

Zij was, ik ben

Jasper Jonckers wordt als meisje geboren, maar weet dat dat niet klopt. Zijn moeilijke, stugge vader zal nooit accepteren dat hij zich een jongen voelt en als man door het leven wil gaan. Met zijn moeder heeft hij een hele goede band, maar zij is ernstig ziek en zal niet lang meer leven. Op haar sterfbed vertelt hij haar dat hij in transitie gaat. Zij begrijpt hem. Dan mag de hele wereld het ook weten en plaatst hij een bericht op Facebook.

Spring naar de inhoud