• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Taal zonder tong

In de tekst wordt een beschrijving gegeven van de dingen die we niet zien als we door een bos lopen. Er ligt een hele wereld vol bomen- en plantentaal onder de grond. Er wordt uitgelegd hoe het netwerk van wortels en planten met elkaar verbonden zijn via schimmeldraden. Via de schimmels worden voedingsstoffen naar jonge bomen gestuurd of worden bomen gewaarschuwd voor een aanval van luizen.

3 nog onontdekte dieren

In dit fragment lees je meer over 3 nog onontdekte dieren die zijn opgetekend in het “logboek van tot nu toe onbekende dieren”. Met veel fantasie, woordgrappen en tekeningen laten deze teksten je kennis maken met het werelddier, de moederspin en het witte koolhert.

Minder ruimte voor wolven

Vroeger kwamen wolven in heel Europa voor. Mensen hadden toen veel ontzag voor wolven en voor hun manier van jagen. Wolven werden zelfs tot honden gemaakt, zodat ze konden helpen tijdens de jacht of als waakhond. Bij het tam maken, veranderden de wolven. Zo ontstonden er hondenrassen. In dit fragment lees je hoe dat juist in zijn werk ging.
Toen de mensen vee gingen houden, begonnen ze de wolven echter als vijanden te zien. Uiteindelijk begonnen ze steeds meer op wolven te jagen. In de loop van de achttiende en negentiende eeuw verdween de wolf geleidelijk uit Nederland en België.

Borinage ( België) 1878-1880

Toen Vincent van Gogh nog geen kunstschilder wilde worden, was hij op zoek naar een passend beroep. Hij voelde veel verwantschap met arme mensen en wilde ze graag helpen. In dit fragment wordt beschreven hoe hij naar de landstreek Borinage in België komt en mijnwerkers bezoekt. Dit fragment beschrijft de armoede die toen in Borinage heerste en wordt ondersteund door foto’s, tekeningen en afbeeldingen van biljetten.

Rock ‘n roll

Jakob is een verlegen, rustige jongen die leeft in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hij maakt veel mee. Zijn ouders gaan uit elkaar, zijn huis brandt af en hij sluit een nieuwe vriendschap met een meisje uit de buurt. Langzaamaan kruipt hij steeds meer uit zijn schulp. In het fragment komen een aantal ouderwetse begrippen voor: een pick-up, een dressoir, de nonnenschool. De lezer wordt meegenomen in een scène waarin Claartje Jakob Rock ‘n roll muziek laat horen. Jakob moet er eerst even aan wennen maar al snel staan ze te swingen in de kamer. Tot de moeder van Jakob thuiskomt…..

Het nieuwe paleis/ De groenten van de melkmuil

Dit rijk geïllustreerde fragment verhaalt over het ontstaan van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het geeft een beeld van hoe de stad er toen uitzag en wat een grote en belangrijke gebeurtenis het bouwen van dit museum was. Om het belang van deze gebeurtenis te benadrukken wordt de kookwedstrijd beschreven die georganiseerd wordt om een chef-kok voor het museumrestaurant te vinden. De recepten en het competitie-element worden meeslepend beschreven.

De eerste machine die zelf kon rekenen

Het fragment vertelt wanneer er voor het eerst werd gedacht aan het uitvinden van een rekenmachine en wat het nut er destijds van was. Het doorloopt globaal de ‘geschiedenis’ van de rekenmachine en legt uit waarom de uitvinding van de eerste ‘automatische rekenmachine’ zo goed was. Het geeft de wat oudere lezer een globaal beeld van het onderwerp, maar legt niet volledig uit hoe een rekenmachine werkt.

Coco Chanel, Ingrid Daubechies, Marie Curie en Billie Jean King

In korte stukjes worden enkele sterke vrouwen uit de geschiedenis geïntroduceerd met leuke weetjes. Zowel erg bekende als minder beroemde dames van overal ter wereld komen aan bod. Zij hebben allemaal een stap vooruit gezet in de verschillende disciplines waarin zij werkzaam zijn of waren.

Gekke geldkwesties

Vanuit een koninklijk standpunt worden geldkwesties aangesneden. Hoe gaan koninklijke hoogheden met hun geld om? Zijn zij altijd rijk of niet? En hoe kunnen ze hun financiële toestand bijsturen? In dit fragment komen koning Leopold I, prins Willem van Oranje en koning Mansa Moussa van Mali aan bod.

Van zandloper tot slingerklok

Tijd is een belangrijk gegeven waarrond we ons leven organiseren. In dit fragment lezen we waarom tijd steeds belangrijker werd in ons leven. We zien de evolutie van hoe de mens de tijd begon op te meten en hoe dit evolueerde. Ook ontdekken we waarom we soms kunnen terugreizen of vooruitspringen in de tijd.

Spring naar de inhoud