• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Van hiëroglief tot abc

De geschiedenis van ons alfabet begint bij de hiërogliefen die duizenden jaren geleden in Egypte werden ontdekt. Reis mee over de wereld en door de tijd en leer hoe tekens en klanken zich ontwikkelden tot het a,b,c zoals wij dat gebruiken.

Een muskusos trapt de bodem koel

Er zijn veel mensen die in actie komen om beter voor de aarde te zorgen. Maar wist jij dat er ook dieren zijn die fantastisch actie voeren, zonder dat ze hiervoor applaus ontvangen? Zo lijkt de muskusos de opwarming van de aarde een beetje tegen te houden. Tijdens zijn zoektocht naar voedsel stampt hij stevig rond en zorgt hij er op deze manier voor dat de bevroren bodem goed aangestampt blijft. Zo ontsnapt er minder broeikasgas en houdt hij de bodem een stukje koeler. Een echte held dus!

Gebarentaal

Voor Sterre is de eerste dag in de brugklas extra spannend. Ze is doof en er is maar een ding wat ze wil, niet opvallen! Ze legt in haar nieuwe klas uit wat haar doofheid betekent voor de communicatie met anderen en hoe de omgeving haar kan helpen. Zal het haar lukken zich echt thuis te voelen in de horende wereld? Of mist ze haar dove vrienden, bij wie alles in het contact maken veel gemakkelijker gaat?

Een stevige basis

Er komt veel lekkers van planten, de oorsprong van veel van het voedsel dat we dagelijks eten. Deze planten hebben wortels, als houvast en stevige basis. Je leest waar wortels nog meer voor bedoeld zijn en vooral ook welke wortels van planten je kunt gebruiken om een heerlijke maaltijd van te maken. Eet smakelijk!

Frans Hals

De schilder Frans Hals was een portretschilder. Zijn techniek en de manier waarop hij mensen in beeld bracht, was anders dan de mensen in de 17e eeuw gewend waren. Je leest hoe het de kunstenaar lukt de mensen met een glimlach op hun gezicht te portretteren. Je leert deze kunstenaar met veel lef en doorzettingsvermogen beter kennen.

Dit

Gedicht over dieren die beseffen dat geluk niet iets groots hoeft te zijn en juist vaak dichtbij te vinden is.

Vuurspuwende bergen

Zou je lava in een mal kunnen gieten en zo kunstwerken maken? Arend van Dam heeft daar ooit een avonturenverhaal over geschreven en moet daar opnieuw aan denken wanneer hij in 2021 op weg is naar de Fagrdalsfjall, de IJslandse vulkaan die actief geworden is en spectaculaire lavastromen uitbraakt. Zal het hem lukken om mooie foto’s te maken? Met een vulkanenhandboek bij zich en een vulkanologe van het KNMI achter de hand komt hij intussen heel veel interessante feiten over vulkanen en hotspots te weten.

De grote Nete

Een arme vrouw zoekt een plek waar ze de nacht kan doorbrengen. Ze klopt aan bij een rijke boer, maar die jaagt haar hardhandig weg. Een arm vrouwtje dat haar wel in huis neemt, wordt de volgende dag rijkelijk beloond. De boer denkt de beloning ook te kunnen binnenslepen maar boontje komt om zijn loontje…

Te bijzonder voor woorden

Wat is recht en hoe moet het worden toegepast? Dit boek behandelt 24 aanvaringen tussen gewone burgers, die naar de rechter zijn gestapt omdat ze het onderling niet eens konden worden. De rechter oordeelt en doet een uitspraak waar alle partijen zich aan te houden hebben. Dit fragment beantwoordt de vraag of je een patent kan nemen op het geluid van een kraaiende haan.

Het slimme neefje

Ga jij weleens naar het bos? Lijkt het je niet nog leuker een eigen bos te hebben? Met ook nog eens volop vruchten, zaden en planten om te kunnen eten? Ga mee op avontuur met de schrijver in zijn eigen voedselbos. Heel veel bomen en planten loop je nooit meer zomaar voorbij wanneer je al hun interessante en grappige eigenaardigheden hebt ontdekt.

Spring naar de inhoud