• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Kellie

In Honden voor het leven beschrijft Arthur Japin zijn levensverhaal waarin zijn drie honden centraal staan. Hij vertelt over zijn ouders en over hoe hij zich als kind vaak alleen voelde en dan zijn geluk vond in het gezelschap van Kellie, Trip en Basso. De tekst van Arthur Japin en de illustraties van Martijn van der Linden maken het boekje tot een klein kunstwerkje. Dit fragment gaat over vriendschap en biedt veel stof om over na te denken, zoals de laatste zin: ‘En houd altijd in de gaten of iemand in jouw omgeving misschien wat vriendschap kan gebruiken.’
Kernwoorden: vriendschap, opgroeien, mens-dierrelatie, zelfvertrouwen

Reizende slagtand

Een recente vondst van een mammoetslagtand, gaf wetenschappers een dagboekinzicht in hoe een mammoet leefde.

Lezen

In Wees onzichtbaar lezen we in ruim honderd hoofdstukken hoe Metin, een Turkse jongen en de verteller van dit verhaal, opgroeit in de jaren tachtig en negentig in de Bijlmer in Amsterdam. In dit hoofdstuk vertelt Metin hoe hij heeft leren lezen: van AAP – NOOT – MIES tot de boeken in de bibliotheek.
Kernwoorden: opgroeien, leren lezen, school

Reinaert de Vos

Op de jaarlijkse Hofdag krijgt Koning Nobel van verschillende dieren klachten over het schandalige gedrag van Reinaert de Vos. Met stijgende woede hoort Nobel de verhalen aan. Hij stuurt Bruun de Beer op Reinaert af om hem op te halen, zodat hij zich kan verantwoorden.

Soldaten in huis

Het is 1942 en de Japanners zijn Nederlands-Indië binnengevallen. In dit verhaal lees je hoe Marja de oorlog beleeft. Op een dag wordt ze wakker en is alles anders. De Japanners nemen het huis van Marja en haar familie in beslag en eten de voedselvoorraden op.

De verzetsgroep

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden Freddie en haar zus Truus gevraagd om deel te nemen aan het gewapend verzet. Maar voordat ze officieel worden toegelaten, heeft Frans een opdracht voor ze. Al snel loopt de opdracht uit de hand. Wie kun je vertrouwen, en wie niet?

De mierenambulance schiet te hulp

Onderzoekers in Duitsland hebben bijzonder gedrag ontdekt bij de Afrikaanse Megaponera-mier. Wanneer deze mier gewond raakt tijdens een gevecht, wordt hij door zijn soortgenoten terug naar het nest gedragen om weer bij te komen. In dit artikel lees je hoe de mieren deze reddingsacties aanpakken en waarom ze dit doen.

Waarom worden sommige vogels zo agressief in de lente?

In de lente hoor je vaak nieuwsberichten over agressieve vogels. Maar waarom worden vogels agressief? In deze tekst wordt uitleg gegeven over agressie bij vogels en wat de verschillende oorzaken hiervan kunnen zijn.

Is er op deze planeet nog wel plek voor echte vleeseters?

In dit artikel komen voorbeelden aan bod van een aantal vleesetende, wilde dieren en hoe zij samenleven met mensen. Wilde dieren nemen veel ruimte in en kunnen erg gevaarlijk zijn. Soms komen ze in conflict met de mens. Hoe gaat de mens hiermee om? Verschillende experts vertellen over de jachtluipaard, de grote witte haai, de Filippijnse krokodil en de grizzlybeer.

De macht van de farao

In deze tekst vind je extra informatie over de macht van de farao. Deze tekst is een interessante aanvullingen bij het fragment ‘Kleurenstrepen en zwiepgeluiden’ uit het boek De schaduw van Toet.

Spring naar de inhoud