• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

In het begin

Op reis door Zuid-Afrika beschrijft de auteur het conflict tussen de mensen en de dieren die er leven. Reis mee met dierenverzorgers, antistroopteams en luister naar documentairemakers en wetenschappers. Je leert tijdens het lezen de mens, maar zeker ook dieren die in Afrika leven nog veel beter kennen.

Op weg naar Kaapstad

Syntax Bosselman maakt een reis naar Kaapstad in Zuid Afrika. Hij gaat op zoek naar de verhalen achter de geschiedenis van de slavernij. Die verhalen helpen hem de geschiedenis beter te begrijpen.

De waterkringloop: over zeewater en regenwater

Sarah Garré onderzoekt de rol van het water op onze planeet en hoe we daar het beste mee kunnen omgaan. In samenwerking met grondwateronderzoeker Marijke Huysmans onderstreept ze het belang van water in de natuur en voor de mens.
In twee fragmenten uit het boek komt beeldende en verdiepende informatie over zee-, en regenwater bij elkaar. De fragmenten zijn uit verschillende gedeeltes van het boek gehaald en kunnen ook los van elkaar gelezen worden.
Het boek is door zijn opzet en door de samenwerking met illustratrice Wendy Panders toegankelijk en interessant. De informatie is behapbaar; de illustraties zijn zowel uitnodigend als ondersteunend aan de tekst.
p.12-13 Zeeën en oceanen
p. 16-17 De waterkringloop
kernwoorden: blauwe vinvis, vijf oceanen, Marianentrog, getijden, waterkringloop

Afdrukken van golven

De moeder van Cato is bij haar geboorte overleden. Ze groeit op bij haar stille, afwezige vader en een huishoudster. Op een dag krijgt ze een kaartje voor een verlaten bioscoop. In die bioscoop worden films die nergens anders draaien getoond. Cato besluit de bioscoop te bezoeken en ontmoet daar mevrouw Kano die haar uitlegt hoe de bioscoop werkt. In dit fragment ontdek je dat de bioscoop een plek is waar je in de tijd kunt reizen. Mevrouw Kano legt haar uit hoe dat precies in z’n werk gaat.

Museumbezoek – Hoofdstuk 22

Ole (13) verhuist met zijn ouders naar Orpel in Brabant, vlak bij de Belgische grens. Zijn opa, de smid van het dorp, is overleden en Oles vader heeft het vervallen huis in het bos geërfd. Maar niemand heeft ooit over die opa gesproken. Waarom niet? En waarom krijgt Ole nog steeds niks te horen? Welk geheim bewaart zijn vader? Ole gaat op onderzoek. Hij vindt kisten vol kraaienpoten in de kelder: ijzeren spijkers met vier punten. Langzamerhand komt hij achter de waarheid, die te maken heeft met de botersmokkel van Brabant naar België in de jaren vijftig van de vorige eeuw. In dit fragment bezoekt Ole samen met zijn schoolvriendin, de Poolse Anastazja, het Dorpsmuseum.
Benieuwd naar hoe een kraaienpoot werkt? Bekijk dan het filmpje via de link. Handig om te weten voor je de tekst gaat lezen is dat een ‘commies’ een douane-ambtenaar is.

Geheimen

George is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is. Haar eigenlijke naam is Melissa. Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen… omdat ze een jongen is.
Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn – maar vooral zichzelf, voor eens en altijd.
In dit fragment maakt de lezer kennis met George en diens geheim.

Uit elkaar

In dit gedicht staat het gevoel van een meisje centraal van wie de vader en moeder gaan scheiden. Dat veroorzaakt ongemakkelijke gedachten en situaties. Dit gedicht is het eerste in een reeks waarin deze gedachten en situaties worden belicht, bijvoorbeeld door de komst van een nieuwe vriendin voor vader en een nieuwe vriend voor moeder. Ted van Lieshout heeft zijn bundel geïllustreerd met intrigerende en sfeerbepalende foto’s van poppenhoofden. Een aanrader om het volledige boek te bekijken!

Morgenochtend, dan haal ik haar

Dit is het waargebeurde verhaal van Bloeme Emden, een Joods meisje dat geboren werd op 5 juli 1926. Zij woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. Zij en haar gezin kregen meer en meer te maken met de strenge maatregelen van de Duitse bezetters tegen de Joden. In mei 1943 werd Bloeme opgepakt. Ze wist te ontsnappen en onder te duiken, maar werd in augustus 1944 alsnog gearresteerd en belandde in kamp Westerbork waar ze haar schoolgenootje Anne Frank ontmoette. Bloeme overleefde het werkkamp Liebau in Zuid-Polen en keerde terug naar Nederland.

De sprookjesverzamelaar en Jordion

De korte inleiding van Rodaan Al Galidi over het universele karakter van sprookjes is te gebruiken voor verschillende lessen over sprookjes. Het fragment bevat ook het sprookje Jordion. Beide teksten staan in de bundel Arabische sprookjes van Rodaan Al Galidi.

Diepte

Een moeder probeert het gesprek aan te gaan met haar 15-jarige zoon. In de vriendenkring van de zoon is iets ergs gebeurd. Zij wil niet benoemen wat er is gebeurd, maar maakt zich wel zorgen om haar zoon.

Spring naar de inhoud