• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Op een vroege lentedag…

Alice is een meisje dat opgroeit tijdens de Eerste Wereldoorlog in de buurt van Ieper. Haar moeder is onlangs door een bombardement om het leven gekomen. Als Alice op een dag buiten de was ophangt, wordt een nieuw bombardement aangekondigd, met gas, want iedereen huilt. Alice, haar vader, haar broers en zussen zoeken bescherming tegen de bombardementen in de kelders van een brouwerij. De komende dagen houden de bombardementen aan. Het fragment eindigt met een bombardement vlakbij de kelder, waarbij haar broer en zus gewond raken.

Liefde

Het boek waaruit dit fragment komt, maakt deel uit van de reeks ‘Kinderuniversiteit’ en werd geschreven in samenwerking met twee professoren. In dit fragment worden vragen over verschillende vormen van verliefdheid en liefde op een vlot leesbare en licht wetenschappelijke manier uitgelegd. Zo krijg je bijvoorbeeld een antwoord op vragen als ‘Waarom voel je vlinders in je buik’ en ‘waarom wil ik gekke dingen doen alleen maar om het meisje op wie ik verliefd ben heel even te zien?’. Ook liefde tussen volwassenen komt aan bod bij de vraag ‘Als ouders altijd van hun kinderen blijven houden, waarom kunnen sommigen dan niet altijd van elkaar blijven houden?’. Een item is gewijd aan verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht. De antwoorden op deze vragen worden aangevuld met historische feiten, anekdotes en weetjes, zoals bijvoorbeeld over Romeo en Julia en platonische liefde.

Walvis

De natuur heeft al veel kunstenaars, uitvinders, architecten en onderzoekers geïnspireerd. In dit fragment wordt toegelicht hoe de walvis uitvinders heeft geïnspireerd met zijn bobbelige vinnen, zeefachtige mond en bubbelnet-technieken. Deze eigenschappen dienden als inspiratie voor technieken bij windmolens, fietswielen, visnetten en meer!

Monstermeisje

Een meisje zit vast op een eiland in de zee. Ze is ernaartoe verbannen, omdat haar ouders geen raad wisten met haar monsterlijke uiterlijk. Ze hoopt op verlossing: ooit moet er een bootje komen, met een prins die haar zal redden. Maar in plaats van een prins, spoelt er een onbeschaafde zeeman aan.
Een variatie op het sprookje “Belle en het beest”.

Kleurenstrepen en zwiepgeluiden

Op een dag zal Toetanchamon zijn vader Achnaton opvolgen als farao. Ter voorbereiding op strijd die hij ongetwijfeld zal gaan voeren, mag hij mee wanneer de Koesjieten bevochten moeten worden. Toet, een zwak jongetje met een klompvoet, wordt stevig vastgesnoerd en mag voorop de strijdwagen van de generaal zitten. Een eigen strijdwagen krijgt Toet voorlopig niet, maar zijn vader is wel heel trots op zijn getoonde moed!

Mensen met koffers

Mensen die vluchten laten vooral heel veel achter, op zoek naar een veilige plek. In je koffer zit meer dan je daadwerkelijk kon meenemen. Een koffer vol herinneringen in beeld, kleur en geur aan wat je achterliet. Een gedicht met portretten die een gezicht geven aan alle mensen die op de vlucht zijn.

Gelukkig maken deze meisjes mijn kleren niet

Terra is een vijftienjarig meisje. Ze heeft een leuke smaak wat betreft kleding en bijna al haar geld geeft ze daaraan uit. Om zo veel mogelijk te kunnen kopen doet ze dat in goedkope winkels. Haar ouders, vooral haar moeder, zijn het er niet mee eens vanwege kinderarbeid. Terra vindt dat maar gezeur. Wanneer haar tante, die bij de FNV werkt, haar meevraagt voor een reis naar India krijgt Terra een hele andere kant van haar kleding te zien. Ze ontmoet meisjes die in de kledingfabriek werken en ziet hoe hun arbeidsomstandigheden zijn, hoe zwaar hun leven is. Dat brengt een grote schok bij Terra teweeg en haar hele denken over kledij verandert. Achterin in het boek vind je tips om te checken waar jouw kleding gemaakt wordt.

Tjielp-tjielp, tsie-tsie, kwie-kwie

Stadsvogels hebben het moeilijk. Wij kunnen ze helpen met broeden door de juiste nestkastjes op de juiste plaats op te hangen.

De vraag van…

Een klas 11-jarige leerlingen willen niet langer met hun saaie rekenboek werken. Vanaf nu krijgen ze lessen wiskunde die alles met hun echte leven te maken hebben. Elke week wordt een vraag behandeld die een leerling van de klas mag stellen. Verschillende vragen passen bij de brede thema’s op de website.
In het bijzonder bevelen we volgende vragen aan:
– Bij het thema ‘Water en wind’: de vraag van Romée (p. 25 – 36)
– Bij het thema ‘Toekomst’: de vraag van Saya (p. 115 – 126)
– Bij het thema ‘Groei’: de vraag van Tim (p. 229 – 236)
Via de link kan je een fragment uit het boek bekijken.

Recht in de ogen van Cato

De moeder van Cato is bij haar geboorte overleden. Ze groeit op met haar stille, afwezige vader en een huishoudster. Cato is een levendig, nieuwsgierig en eigenwijs meisje, een buitenbeentje zonder echte vrienden. Een geheimzinnig kaartje doet haar op een dag bij een bioscoop belanden waar films draaien die nergens anders te zien zijn. In deze bioscoop is het mogelijk om te tijdreizen. Je kunt teruggaan naar een moment uit je eigen verleden, maar je doet dit nooit alleen. In het fragment begeleidt Cato een jongen die terug wil naar het moment waarop hij als zesjarige zijn hond kreeg, met een bijzondere wending voor Cato zelf aan het eind.

Spring naar de inhoud