• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Het kantelmoment

De klimaattoestand staat op een kantelpunt. Een Zweedse wetenschapper stelde vast dat de situatie nog veel erger is dan hij aanvankelijk voorspeld had. Je leest in dit stukje welke bedreigingen op ons afkomen. Bovendien leer je waarom de klimaatcrisis erg oneerlijk is. Ook jongeren dragen hun steentje bij om de situatie te proberen keren.

Kilometers zonlicht

In Kilometers zonlicht lezen we afwisselend over Peer en Leonne. Beiden lopen het Pieterpad – een wandelroute die van het noorden naar het zuiden van Nederland loopt (of andersom) – met een andere reden. Leonne promoot haar wandelreis door erover te vloggen. Ze toont zo dat op reis gaan geen negatieve impact moet hebben op het klimaat. Peer probeert te bewijzen dat hij zonder internet kan. Peer en Leonne ontlopen elkaar het liefst, maar dat blijkt nog lastig. Dit fragment betreft het begin van het verhaal, waarin we kennismaken met Leonne en Peer en waarin duidelijk wordt waarom zij deze wandeltocht lopen.

Slinkers

Wat als veel plekken op de wereld onbewoonbaar zijn vanwege de klimaatcrisis en er een overbevolking dreigt? Daarover gaat het boek Quotum, een toekomstverhaal. We volgen het leven van Axel en Tommy Stevens, die in de zogenoemde ‘slinkerstand’ zijn gezet. Net als een paar miljoen andere mensen, leven zij voortaan een half leven: ze mogen bijvoorbeeld geen gas en stroom gebruiken, niet naar school gaan en geen spullen meer kopen.

Onvoorstelbaar vooruitzicht

In de Studio van NEMO Science Museum is tot juni 2023 de tentoonstelling ‘Energy Junkies’ te bezoeken. Aan bezoekers wordt gevraagd om hun beeld van de wereld over dertig jaar te tekenen. Dit levert heel diverse toekomstbeelden op, maar ook tekeningen vol vraagtekens. Hoe komt het dat het niet gemakkelijk is om verder te denken dan een paar jaar? En kunnen we iets leren van die verschillende toekomstbeelden?

Zij was, ik ben

Jasper Jonckers wordt als meisje geboren, maar weet dat dat niet klopt. Zijn moeilijke, stugge vader zal nooit accepteren dat hij zich een jongen voelt en als man door het leven wil gaan. Met zijn moeder heeft hij een hele goede band, maar zij is ernstig ziek en zal niet lang meer leven. Op haar sterfbed vertelt hij haar dat hij in transitie gaat. Zij begrijpt hem. Dan mag de hele wereld het ook weten en plaatst hij een bericht op Facebook.

Kun je doodgaan van een bord bedorven spaghetti?

In dit fragment lezen we over bacteriën die nuttig kunnen zijn, maar soms ook ongewenste effecten hebben of zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

De teerling is geworpen: over stilte en toevalsmuziek. De klank van cactus: over experimentele muziek

Het eerste fragment gaat over de componist John Cage en zijn muziekstuk 4’33” dat volledig uit stilte bestaat. Het laat ons nadenken over geluid en stilte. Ook andere ‘toevalswerken’ komen aan bod, bijvoorbeeld een stuk waarbij ’12 radio’s’ en de volumeknop het instrument zijn. Het tweede fragment gaat verder in op experimentele muziek.

Glorie zij hem en zijn praatstok!

De baron is de baas van de onderwaterstaat waar zijn onderdanen leven. In dit fragment, krijg je een voorstelling van hoe deze samenleving georganiseerd wordt. Het boek heeft een QR-code met bijhorende liedjes.

Waarom maken we spelfouten?

Een taalfout in die belangrijke mail: het overkomt zelfs de beste neerlandici wel eens. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het komt dat we wel eens een spelfout maken en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Het verhaal van de bange eend

De eend heeft vastgesteld dat niemand veilig is voor de sluwheid van de mens. Ook de leeuw is op zijn hoede, maar acht zichzelf sterk genoeg. Dat moet hij echter met zijn leven bekopen. Als de eend naar een onbewoond eiland vlucht, denkt hij veilig te zijn voor de mens.

Spring naar de inhoud