• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

De grondwet

Een gedicht over de Nederlandse grondwet, die voor iedere Nederlander geldt. Het gedicht vraagt aandacht voor de de veelal ongeziene minderheden in de maatschappij.

De ijsbeer en de potvis: vijand of goudmijn?

Wanneer Willem Barentsz met zijn medereizigers in 1596 moest overwinteren op Nova Zembla ontdekten ze dat ze beter op poolvossen konden jagen dan op ijsberen: meerdere keren werd een bemanningslid gedood door een ijsbeer. Wat die ijsbeer zich toen helemaal nog niet kon voorstellen, is hoe leefwijze van de moderne mens in de 21e eeuw zijn voortbestaan ernstig zou bemoeilijken. Ook de potvis dreigde in het midden van de twintigste eeuw uit te sterven, maar door internationale afspraken is dat tot nog toe voorkomen en heeft de walvispopulatie zich kunnen herstellen.
p. 40 -44
kernwoorden: ijsbeer, zeehond, grondeekhoorn, poolvos, Willem Barentsz, Nova Zembla, het Behouden Huys, CO2, methaan, broeikasgas, afnemende biodiversiteit, walvis, baleinen, potvis, spermaceti-orgaan, amber, spuitgat, harpoen, Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), PETA, Greenpeace

Het begin van jouw bestaan

In dit fragment lees je over de weg die een eicel en zaadcellen afleggen tot de bevruchting en innesteling in de baarmoeder. Met andere woorden: het verhaal van 2 miljoen eitjes, 250 miljoen zaadjes, afweercellen en één kleine zaadcel die het haalt… En die eicel heeft maar 1 kans op 4 om uit te groeien tot een baby…

Borinage ( België) 1878-1880

Toen Vincent van Gogh nog geen kunstschilder wilde worden, was hij op zoek naar een passend beroep. Hij voelde veel verwantschap met arme mensen en wilde ze graag helpen. In dit fragment wordt beschreven hoe hij naar de landstreek Borinage in België komt en mijnwerkers bezoekt. Dit fragment beschrijft de armoede die toen in Borinage heerste en wordt ondersteund door foto’s, tekeningen en afbeeldingen van biljetten.

De eerste machine die zelf kon rekenen

Het fragment vertelt wanneer er voor het eerst werd gedacht aan het uitvinden van een rekenmachine en wat het nut er destijds van was. Het doorloopt globaal de ‘geschiedenis’ van de rekenmachine en legt uit waarom de uitvinding van de eerste ‘automatische rekenmachine’ zo goed was. Het geeft de wat oudere lezer een globaal beeld van het onderwerp, maar legt niet volledig uit hoe een rekenmachine werkt.

Van hiëroglief tot abc

De geschiedenis van ons alfabet begint bij de hiërogliefen die duizenden jaren geleden in Egypte werden ontdekt. Reis mee over de wereld en door de tijd en leer hoe tekens en klanken zich ontwikkelden tot het a,b,c zoals wij dat gebruiken.

Gebarentaal

Voor Sterre is de eerste dag in de brugklas extra spannend. Ze is doof en er is maar een ding wat ze wil, niet opvallen! Ze legt in haar nieuwe klas uit wat haar doofheid betekent voor de communicatie met anderen en hoe de omgeving haar kan helpen. Zal het haar lukken zich echt thuis te voelen in de horende wereld? Of mist ze haar dove vrienden, bij wie alles in het contact maken veel gemakkelijker gaat?

Een stevige basis

Er komt veel lekkers van planten, de oorsprong van veel van het voedsel dat we dagelijks eten. Deze planten hebben wortels, als houvast en stevige basis. Je leest waar wortels nog meer voor bedoeld zijn en vooral ook welke wortels van planten je kunt gebruiken om een heerlijke maaltijd van te maken. Eet smakelijk!

Frans Hals

De schilder Frans Hals was een portretschilder. Zijn techniek en de manier waarop hij mensen in beeld bracht, was anders dan de mensen in de 17e eeuw gewend waren. Je leest hoe het de kunstenaar lukt de mensen met een glimlach op hun gezicht te portretteren. Je leert deze kunstenaar met veel lef en doorzettingsvermogen beter kennen.

Vuurspuwende bergen

Zou je lava in een mal kunnen gieten en zo kunstwerken maken? Arend van Dam heeft daar ooit een avonturenverhaal over geschreven en moet daar opnieuw aan denken wanneer hij in 2021 op weg is naar de Fagrdalsfjall, de IJslandse vulkaan die actief geworden is en spectaculaire lavastromen uitbraakt. Zal het hem lukken om mooie foto’s te maken? Met een vulkanenhandboek bij zich en een vulkanologe van het KNMI achter de hand komt hij intussen heel veel interessante feiten over vulkanen en hotspots te weten.

Spring naar de inhoud