• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Overal ter wereld lezen vrouwen het best gedachten

Het is een opvallend fenomeen dat vrouwen overal ter wereld beter scoren in inlevingsvermogen dan mannen. De reden daartoe is tot nu toe onbekend.

Eindigt elke onlinediscussie echt bij Hitler

Hoe houdt de wet van Godwin zich staande op internetfora? Een Harvard-onderzoek wijst uit dat er redenen zijn om aan te nemen dat die wet toch sterker is dan enkel een boutade.

Eerlijk zijn duurt het langst

Als we eerlijk zijn écht zo belangrijk vinden, waarom doen we het dan blijkbaar zo weinig? In deze column onderzoekt Elke Wiss waarom we het zo moeilijk vinden om eerlijkheid te verdragen.

Echte vrienden helpen mekaar om niet telkens naar de smartphone te kijken

Ons brein raakt versnipperd door onze constante mediazucht. Op geen enkele manier lijken we onszelf ervan weg te kunnen rukken. Enkel goede vrienden laten je weer concentreren. Zijn dat niet de nieuwe echte vrienden die we nodig hebben?

Waarom maken we spelfouten?

Een taalfout in die belangrijke mail: het overkomt zelfs de beste neerlandici wel eens. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het komt dat we wel eens een spelfout maken en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Gebarentaal

Voor Sterre is de eerste dag in de brugklas extra spannend. Ze is doof en er is maar een ding wat ze wil, niet opvallen! Ze legt in haar nieuwe klas uit wat haar doofheid betekent voor de communicatie met anderen en hoe de omgeving haar kan helpen. Zal het haar lukken zich echt thuis te voelen in de horende wereld? Of mist ze haar dove vrienden, bij wie alles in het contact maken veel gemakkelijker gaat?

Hoofdstuk 18

In zijn jeugd werd William Shakespeare door dorpsgenoten een nietsnut genoemd. Als schrijver in Londen werd hij door velen niet intellectueel genoeg gevonden. Toch is hij uitgegroeid tot de bekendste Engelse schrijver aller tijden. In dit boek vertelt zijn vrouw Anne Hathaway zijn/hun levensverhaal.

Je kunt de bergen niet mee naar huis nemen

De Iraanse Arghavan woont sinds enige tijd in Amsterdam, waar ze vol overgave een kringloopwinkel runt. Ze houdt van de verhalen achter de tweedehands spullen die ze verkoopt, van het ruisen van de judasbomen voor haar winkel en van de mensen die er komen. Vaak gaan haar gedachten terug naar haar jeugd in Iran en naar de bijzondere band met haar vader, die haar de liefde voor verhalen, poëzie en de natuur heeft bijgebracht.

Hoofdstuk 15

Bart (15) is intelligent en zelfbewust zonder arrogant of irritant te zijn. Op zijn vrienden en zijn omgeving maakt hij enorm veel indruk en hij weet veel los te maken. Dan wordt hij voor het eerst van zijn leven hopeloos verliefd en verandert alles.

De kunst van het overdrijven

Al duizenden jaren maken mensen kunst. Waarom vergapen we ons eraan? Waarom vinden we het ene werk prachtig en laat het andere ons koud? In dit artikel wordt ingegaan op wat kunst doet met de innerlijke belevingswereld van de mens en waarom we bijvoorbeeld een schilderij van Mondriaan zo mooi kunnen vinden.
Kernwoorden: kunst, esthetiek, expressie, verbeelding

Spring naar de inhoud