• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Ode aan de ongeboren kroost

In het poëtische ‘Odes’ schrijft David Van Reybrouck (bekend van Congo en Revolusi) korte lofdichten aan elementen uit zijn leven; er is een ode aan de ex, een ode aan de jaloezie, een ode aan Leonard Cohen en een ode aan Parijs. In dit korte, erg poëtische tekstje gaat Van Reybrouck het gesprek aan met de kinderen die hij niet heeft.

Verhalen rond het kampvuur

We leven in het Antropoceen, het tijdperk van de invloed van de mens. Wat betekent dat eigenlijk? Het verhaal van de mens begint rond een knisperend vuurtje in een tijd waarin we meer in harmonie met de natuur leefden. Er was geen scheiding tussen mens, natuur en het ‘bovennatuurlijke’. Inmiddels heeft de mens het goddelijke uit de natuur gehaald. Waar we ooit begonnen als jagers en verzamelaars rond een kampvuur, stoken we inmiddels de planeet een graadje warmer.
Als we naar de geschiedenis kijken, zien we dat de plek van de mens op aarde enorm veranderde. Hoe is de impact van de mens steeds groter geworden? En wat vinden we hier eigenlijk van?
Kernwoorden: natuur, Antropoceen, mensheid, klimaatverandering, wereldbeeld

Laat jij je bedienen door een robot?

Robots hebben steeds betere sensoren en computers, zodat ze meer en meer ingezet worden in verschillende branches. In dit artikel lees je over de ontwikkeling van de ‘bezorgrobots’ in de horeca. Vanwege personeelstekorten is het wellicht een oplossing, maar kunnen robots meer dan alleen bedienen? En zouden zij op den duur álle taken van het horecapersoneel over kunnen nemen?
Kernwoorden: robotisering, technologische ontwikkeling, horeca

Kellie

In Honden voor het leven beschrijft Arthur Japin zijn levensverhaal waarin zijn drie honden centraal staan. Hij vertelt over zijn ouders en over hoe hij zich als kind vaak alleen voelde en dan zijn geluk vond in het gezelschap van Kellie, Trip en Basso. De tekst van Arthur Japin en de illustraties van Martijn van der Linden maken het boekje tot een klein kunstwerkje. Dit fragment gaat over vriendschap en biedt veel stof om over na te denken, zoals de laatste zin: ‘En houd altijd in de gaten of iemand in jouw omgeving misschien wat vriendschap kan gebruiken.’
Kernwoorden: vriendschap, opgroeien, mens-dierrelatie, zelfvertrouwen

Het geheim van goed ruziemaken

We maken allemaal wel eens ruzie en dat is nog niet zo slecht. Hoe je dat precies doet is misschien wel vatbaar voor verbetering. Welke zaken doe je beter wel en niet kom je in dit artikel te weten. Onmiddellijk uit te testen thuis.

Lezen

In Wees onzichtbaar lezen we in ruim honderd hoofdstukken hoe Metin, een Turkse jongen en de verteller van dit verhaal, opgroeit in de jaren tachtig en negentig in de Bijlmer in Amsterdam. In dit hoofdstuk vertelt Metin hoe hij heeft leren lezen: van AAP – NOOT – MIES tot de boeken in de bibliotheek.
Kernwoorden: opgroeien, leren lezen, school

Pratende computers

De spraaktechnologie is zo ver gevorderd dat je computer bijna volledig menselijk kan klinken. Is dat eigenlijk wat we willen en hoe zorgen we ervoor dat we niet bedrogen worden?

Nanotechnologie tegen voedselverspilling en obesitas

Het coronavirus heeft het onderzoek naar nanotechnologie in een stroomversnelling gebracht. Nanotechnologie kan immers prima gebruikt worden om virussen op te sporen en te bestrijden. Maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar, bijvoorbeeld op het gebied van de houdbaarheid van voedingsmiddelen. Dit artikel gaat in op de mogelijke voor- en nadelen van nanotechnologie in de voedingsindustrie.

Wat memes aanrichten in ons brein

Hoe kunnen we ons beter wapenen tegen ranzige beelden en cartoons op het internet? Het internet lijkt ons meer te beïnvloeden dan we zelf denken. Beelden worden via algoritmes wel gefilterd, maar we moeten zelf ook verantwoordelijkheid opnemen.

‘Heeft u een rotcollega? Prima’

In dit interview prikkelt professor en ‘beweegprofeet’ Erik Scherder onze opvattingen over een gezond leven. Wil je een gezond brein? Dan moet je vooral muziek spelen en bewegen.

Spring naar de inhoud