• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

cadeaus

In dit bijzondere fragment lezen we over Maria die twaalf jaar wordt en voor haar verjaardag een doodgewoon cadeau krijgt. Tenminste, voor de tijd waarin zij opgroeit. Ze krijgt namelijk een eigen slaaf cadeau, genaamd Koko. En van haar tante krijgt ze het zweepje erbij. Natuurlijk roept dit fragment vragen op bij leerlingen en leerkrachten en daarom is het uitermate geschikt om te lezen én om erover door te praten. De tijden veranderen en dat is heel waardevol. Maar we willen ook weten hoe het vroeger ging, zodat we daarover kunnen blijven praten en nadenken.

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn

Heer Hermelijn krijgt bij zijn boodschappen moestuinzaadjes cadeau. Samen met zijn vriend Kereltje Konijn zaait hij de zaadjes in zijn moestuin. Heer Hermelijn wacht geduldig tot de zaadjes uitgegroeid zijn tot groente en fruit, maar de ongeduldige Kereltje Konijn gaat ‘s nachts alvast een lekker kijkje nemen….
We verwijzen hier graag naar het volledige boek, want het is onmogelijk om een fragment hieruit te selecteren. Op de website van de uitgeverij vind je ook een lesbrief.

Seks is niks geks.

Geslachtsdelen, je kan ze gewoon bij naam noemen, zoals penis en vagina. Maar welke andere namen worden hiervoor nog gebruikt? In dit fragment vertelt de auteur dat er in Zweden wel een leuk woord bestond voor ‘penis’, maar niet voor ‘vagina’. Daar ging men dus naar op zoek, met ‘snippa’ als resultaat. Dat bleek ook goed samen te gaan met ‘snopp’ (penis), ‘snopp’ en ‘snippa’ dus. Ook in Nederland ging men op zoek naar een leuke benaming voor ‘vagina’: dat werd ‘poenie’, dat prima past bij ‘piemel’.

Sultan en de anderen

Het boek speelt zich af in de Rotterdamse dierentuin tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vertelt de waargebeurde belevenissen van de dieren en hun verzorgers. In dit verhaal gaat het over de roofdieren van de roofdierengalerij. Als de hokken bij een beschieting beschadigd raken moet de directeur van de dierentuin een moeilijke beslissing nemen: de roofdieren moeten worden afgemaakt om te voorkomen dat ze ontsnappen en de mensen in de stad in gevaar worden gebracht.

De ruziënde ouder

In deze tekst vraagt een kind wat het kan doen om te voorkomen dat haar ouders ruzie maken en beter met elkaar omgaan. Andere kinderen reageren op deze vraag. Ook Stine en Frank geven tips.
Er wordt verwezen naar een Oikos, het huishouden in het Oude Griekenland. Om alles in goede banen te leiden moest er vergaderd worden.

Stoom uit je oren

In dit fragment wordt aan kinderen uitgelegd wat er in je lijf gebeurt als je boos bent. Verder wordt er uitgelegd dat je omgeving ook van invloed kan zijn als je boos bent; je ouders kunnen het slechte voorbeeld geven of je bent sneller boos wanneer er veel prikkels zijn. Het fragment geeft kans om over de eigen boosheid te praten en eindigt met een tip tegen heftige boosheid.

Waarom zijn mensen bang van vluchtelingen?

Boaz schrikt wanneer hij hoort dat de ramen van het huis waar zijn vriendinnetje Aïsha woont, werden ingegooid. Zijn oma legt uit dat de familie van Aïsha gevlucht is uit een ander land en dat sommige mensen het niet fijn vinden dat zij nu in hun dorp wonen. Angst is hiervan de oorzaak en Boaz’ oma probeert te duiden waar die angst vandaan kan komen.

Waarom kikkers handiger zijn dan prinsen

Aan de hand van röntgenfoto’s worden eigenschappen van amfibieën beschreven. In dit fragment gaat het over de kikker, die in sprookjes nogal eens verandert in een prins. Maar waarom zou hij eigenlijk?

Krijgt een slak een nieuw huisje als zijn huisje kapot is?

In deze webtekst lees je meer over de groei en de ontwikkeling van het slakkenhuis. Je leest over de groeilijnen, over het materiaal waar het huisje van gemaakt is, over wat er gebeurt bij beschadigingen aan het huisje en waarom een naaktslak dakloos is.

Joris en de eendagsvlieg

Joris wil zijn bed niet meer zijn bed uitkomen. Wat zijn vader en moeder ook proberen, hij vertikt het. Tot hij op een dag kennismaakt met een eendagsvlieg, die hem mee op sleeptouw neemt.
‘Joris en de eendagsvlieg’ is een mooi verhaal met als onderliggende boodschap dat het leven te kort is om tijd te verspillen aan zorgen maken.

Spring naar de inhoud