• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Waarom heeft Saturnus ringen?

Deze aflevering van Stokstaartjes gaat over de ruimte. Maya en Bojan (10) hebben allebei een vraag. Bojan zou graag meer willen weten over de binnenkant van andere planeten. Professor Inge Loes ten Kate (Universiteit Utrecht) geeft hier uitleg over. Maya wil weten waarom Saturnus ringen heeft. Willeke Mulder (Universiteit Leiden) geeft uitleg en laat de ringen zien via de enorme telescoop van de Oude Sterrenwacht.

Altijd en overal

Na de dood van zijn vader verhuist Silas met zijn moeder naar een dorp. Zijn moeder gaat als verzorgende werken in een groot huis aan de rand van het dorp dichtbij een bos. Er gaan geruchten dat er een wolf in dat bos is gesignaleerd. Op een dag gaat Silas alleen het bos in en komt de wolf tegen. Terug bij het huis kan Silas het niet laten het verhaal over zijn ontmoeting te delen met blinde Johanna. Zij neemt Silas mee naar haar kamer om zeker te weten dat zijn verhaal klopt.

Kun je doodgaan van een bord bedorven spaghetti?

In dit fragment lezen we over bacteriën die nuttig kunnen zijn, maar soms ook ongewenste effecten hebben of zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

Plastic?

In dit boek wordt vanuit de toekomst teruggeblikt naar de ‘plastictijd’. Niet alleen de positieve maar ook de ‘vervelende’ eigenschappen van plastic komen aan bod, ook hoe plastic wordt gemaakt en wordt gedumpt. We lezen over recyclage, de plasticsoep, het gebruik van plastic draagtassen, maatregelen om het plastic te verminderen en acties van jonge helden in Europa en Azië.

Je bent wat je eet

Het fragment laat zien wat onderzoek over het dieet- maar ook over de woonplaats van de Neanderthalers kan vertellen. We leren ook hoe het kan dat wij nog een deel van de Neanderthalers meedragen. Het tweede deel is een verhalend stuk dat het informatieve deel beeldend ondersteunt.

De familie Veeldeeltjes

Het boek vertelt over de geschiedeins van plastic en over de voor -en nadelen. In dit fragment wordt uitgelegd wat Polymeren zijn en wat hun verschijningsvormen kunnen zijn.

Het veertje

De eend, gans en zwaan herken je vast in een vijver. Leer ook de watervogels op het schilderij ‘Het drijvend veertje’ van Melchior d’Hondecoeter wat beter kennen. In dit verhaal piekert de pelikaan over wie de eigenaar zou kunnen zijn van de veren die hij keer op keer vindt. Tot de eigenaar zich meldt zorgt hij goed voor de veren door ze in zijn nest te verstoppen. Hoe kan het dat hij opeens wel weer lekker slaapt en wat hebben de andere watervogels hiermee te maken?

Rembrandt van Rijn

De nachtwacht van Rembrandt van Rijn heb je vast al eens gezien, op een plaatje of misschien wel in het Rijksmuseum. Je leest een verhaal over Reijer, de hond van Andries die model mag zijn op het schilderij. Ook maak je kennis met de kunstenaar, de manier waarop hij alle personen op het schilderij vastlegt en hoe hij speelt met licht. Je zult nu vast nooit meer op dezelfde manier naar het schilderij kijken!

Paddenstoel

De vriendschap tussen Mol en Mees is bijzonder. Ze zijn verschillend, toch willen ze elkaar steeds weer ontmoeten. In dit verhaal praten de twee vrienden over kreukjes, deukjes, plooien en vouwen bij planten en dieren. Filosofisch gesprek over ouder en wijzer worden. Het gemis van dingen die er niet meer zijn.

Riet drijft

In het rietveld komt Jan een meisje tegen zonder naam. Hij noemt haar Vera. Samen willen ze naar de overkant maar weten nog niet hoe. Er ontstaat een ontluikende vriendschap. Een verhaal over vertrouwen in de natuur en in elkaar.

Spring naar de inhoud