• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Klankensoep

Oskar bezoekt met zijn opa het concertgebouw. Hij komt toevallig terecht bij een repetitie, maar begrijpt niet onmiddellijk wat de muzikanten aan het doen zijn. Tegelijkertijd is hij ook boodschapper van een liefdesbriefje.

Jongen of meisje

“Ken jezelf” is een bekende zin uit de filosofie. Maar hoe ontdek je eigenlijk wie je echt bent? Is je karakter al vastgelegd als je geboren wordt, of bepaalt je omgeving wie je bent? Stine Jensen stelt deze vragen. In dit fragment onderzoekt ze vooral de verschillen en overeenkomsten tussen mannen en vrouwen. Door voorbeelden en vragen daagt ze uit om na te denken wat dit voor de lezer betekent.

De grondwet

Een gedicht over de Nederlandse grondwet, die voor iedere Nederlander geldt. Het gedicht vraagt aandacht voor de de veelal ongeziene minderheden in de maatschappij.

De grote oorlel-test

In dit fragment wordt aan de hand van de oorlellen-test uitgelegd dat genen bepalen hoe een mens eruit ziet en welke voorkeuren die heeft.

Het begin van jouw bestaan

In dit fragment lees je over de weg die een eicel en zaadcellen afleggen tot de bevruchting en innesteling in de baarmoeder. Met andere woorden: het verhaal van 2 miljoen eitjes, 250 miljoen zaadjes, afweercellen en één kleine zaadcel die het haalt… En die eicel heeft maar 1 kans op 4 om uit te groeien tot een baby…

Onmisbare uitvindingen. Uitvinding voor verre vakanties.

Geerke vertelt een raadsel. Kun jij raden welke uitvinding onmisbaar is voor verre vakanties?

Gevaarlijke dieren

Dit fragment beschrijft een aantal gevaarlijke dieren, zoals de anaconda, de haai, het Portugese oorlogsschip en het stokstaartje, en legt uit waarom je deze dieren beter niet kunt tegenkomen.

De taal die niet gesproken maar gefloten wordt

Ben jij bestand tegen nepnieuws? Bij alle verhalen in deze bundel is de vraag of ze waargebeurd of compleet verzonnen zijn.
In een misschien bestaand bergdorpje in Noord-Turkije communiceren de bewoners met elkaar door middel van fluiten. Het is een taal die niet gesproken, maar gefloten wordt. Waar of niet?

Sjeesbeest

Voor het zien van wilde dieren hoef je helemaal niet ver te reizen. Ook dicht bij huis scharrelen veel prachtige dieren rond. Sommige ken je wel, zoals de haas. In dit fragment komen we allerlei zaken te weten over de haas. Zo krijgen we antwoorden op vragen als waarom is het handig dat een jong haasje nergens naar ruikt? Hoe komt het dat de haas niet met uitsterven wordt bedreigd? Maar we komen er ook achter wat de haas de hele dag doet en wat de ideale leefomstandigheden zijn voor een haas.

Taal zonder tong

In de tekst wordt een beschrijving gegeven van de dingen die we niet zien als we door een bos lopen. Er ligt een hele wereld vol bomen- en plantentaal onder de grond. Er wordt uitgelegd hoe het netwerk van wortels en planten met elkaar verbonden zijn via schimmeldraden. Via de schimmels worden voedingsstoffen naar jonge bomen gestuurd of worden bomen gewaarschuwd voor een aanval van luizen.

Spring naar de inhoud