• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Adam en Eva

Het fragment is een verhaal bij het schilderij ‘Het aardse paradijs en de zondeval van Adam en Eva’ dat in het Mauritshuis hangt. Het beschrijft een moment tussen Adam en Eva net voor ze van de appel eten. Het neemt je mee in het verhaal en laat je beter kijken naar het schilderij.

Taal is toveren

Het fragment laat op verhalende, verklarende en beeldende wijze zien wat je met taal allemaal kan; toveren namelijk ! Het fragment is, zoals we kennen van van Lieshout, toegankelijk en met humor en gebracht. Het inspireert om na te denken over manieren waarop je taal kunt gebruiken om verschillende boodschappen over te brengen.

Het kosmische ei

Stel dat er in het begin alleen een ei was… Met in de schaal van dit ei alles wat ooit zou bestaan. In de kern van het ei zit, zo groot als een kersenpitje, Pan Gu. Hij groeit uit tot een enorm grote man, die met al zijn krachten niet langer in het ei past. ‘Het kosmische ei’ is een scheppingsverhaal dat geldt als eerste volledige Chinese verklaring van de schepping.

Vier kriebelbeestjes

Vier kriebeldiertjes: de libel, de waterslak, de waterspin en het bootsmannetje worden voorgesteld in vier afzonderlijke, toegankelijke, informatieve gedichtjes. Deze worden aangevuld met illustraties en weetjes over de dieren.

Zeeanemoon en heremietkreeft

De zeeanemoon en de heremietkreeft zijn twee dieren die in de zee leven. Eigenlijk zijn ze een perfect duo. In dit fragment kom je te weten waarom en leer je tegelijkertijd enkele van hun eigenschappen kennen.

Bennie Bever brengt een brief

Meneer Monty, een mopperkonijn, heeft een bijzondere boom die hij elke ochtend stiekem knuffelt. Het is zijn jaarboom want de boom telt evenveel jaren als Monty. Op een dag schrikt hij zich echter een hoedje wanneer de boom omvalt. Dan ontmoet hij Bennie Bever…

Zij de pinguïn? Wij de fuut

Pinguïns zijn leuke dieren. We krijgen enkele interessante weetjes mee en leren dat dit bijzondere dier niet voorkomt in onze streek maar vooral aan de Zuidpool leeft. De auteur maakt de vergelijking met een even leuk dier dat wél bij ons leeft: de fuut. Op een toffe manier komen we heel wat te weten over deze diersoort.

Appelblauwzeegroen

Kleuren wekken een sfeer op. Kleuren hebben betekenis. Kleuren kunnen verschil maken. Maar wat als de ene de kleur van de ander niet mooi vindt? En wat als de ene jaloers is op de kleur van de ander? De dieren in het bos ondervinden het aan den lijve in dit filosofische verhaal.

Chriet Titulaer en het Huis van de Toekomst

Deze tekst geeft een verhalende inleiding en een informatieve uitleg over Het Huis van de Toekomst. Dit huis werd door Chriet Titulear in 1989 ontworpen. Het Huis zou zelfdenkend zijn en je wensen anticiperen. Zo zou het je badwater opwarmen en de koffie vast klaar zetten voor je ochtendritueel. Ook zonnepanelen en beeldbellen had Titulaer in zijn huis bedacht. Voor die tijd allemaal vooruitstrevend, maar inmiddels al (gedeeltelijk) werkelijkheid. Hoe zou een Huis van de Toekomst er voor de leerlingen nu uitzien?

Wat kunnen kinderen zelf doen tegen klimaatverandering?

Een team van het NOS Jeugdjournaal praat met kinderen over het onderwerp ‘klimaatverandering’. Centraal staat de vraag ‘wat kunnen kinderen zelf doen tegen klimaatverandering?

Spring naar de inhoud