• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

In het begin

Op reis door Zuid-Afrika beschrijft de auteur het conflict tussen de mensen en de dieren die er leven. Reis mee met dierenverzorgers, antistroopteams en luister naar documentairemakers en wetenschappers. Je leert tijdens het lezen de mens, maar zeker ook dieren die in Afrika leven nog veel beter kennen.

Op weg naar Kaapstad

Syntax Bosselman maakt een reis naar Kaapstad in Zuid Afrika. Hij gaat op zoek naar de verhalen achter de geschiedenis van de slavernij. Die verhalen helpen hem de geschiedenis beter te begrijpen.

Wat zijn de regels voor sprookjes volgens jou?

Prinses Roa zit niet te wachten op een prins. Ze is eigenlijk een ridder en trekt eropuit om prinses Ayla te bevrijden. Ze trekt zich niets aan van wat haar moeder vindt en herschrijft de regels voor sprookjes.

Geheimen

George is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is. Haar eigenlijke naam is Melissa. Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen… omdat ze een jongen is.
Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn – maar vooral zichzelf, voor eens en altijd.
In dit fragment maakt de lezer kennis met George en diens geheim.

Wat memes aanrichten in ons brein

Hoe kunnen we ons beter wapenen tegen ranzige beelden en cartoons op het internet? Het internet lijkt ons meer te beïnvloeden dan we zelf denken. Beelden worden via algoritmes wel gefilterd, maar we moeten zelf ook verantwoordelijkheid opnemen.

Youtube, waar conflict een genre is

Influencers hebben een grote invloed, maar hebben zelf geen opleiding of begeleiding. Soms loopt het fout en komt het tot ernstige meningsverschillen die leiden tot doodsbedreigingen.

Uit elkaar

In dit gedicht staat het gevoel van een meisje centraal van wie de vader en moeder gaan scheiden. Dat veroorzaakt ongemakkelijke gedachten en situaties. Dit gedicht is het eerste in een reeks waarin deze gedachten en situaties worden belicht, bijvoorbeeld door de komst van een nieuwe vriendin voor vader en een nieuwe vriend voor moeder. Ted van Lieshout heeft zijn bundel geïllustreerd met intrigerende en sfeerbepalende foto’s van poppenhoofden. Een aanrader om het volledige boek te bekijken!

Morgenochtend, dan haal ik haar

Dit is het waargebeurde verhaal van Bloeme Emden, een Joods meisje dat geboren werd op 5 juli 1926. Zij woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. Zij en haar gezin kregen meer en meer te maken met de strenge maatregelen van de Duitse bezetters tegen de Joden. In mei 1943 werd Bloeme opgepakt. Ze wist te ontsnappen en onder te duiken, maar werd in augustus 1944 alsnog gearresteerd en belandde in kamp Westerbork waar ze haar schoolgenootje Anne Frank ontmoette. Bloeme overleefde het werkkamp Liebau in Zuid-Polen en keerde terug naar Nederland.

Zonder titel

De 15-jarige Joshua is wanhopig omdat hij zijn beste vriendin Zivan niet kan bereiken. Zij is terug naar haar geboorteland Iran. Ondertussen hebben zijn klasgenoten zijn schetsboek gestolen. Joshua is bang dat hij gepest zal worden met de inhoud ervan. In heel direct en rauw taalgebruik maakt auteur Erna Sassen duidelijk wat Joshua denkt en voelt.

Op een vroege lentedag…

Alice is een meisje dat opgroeit tijdens de Eerste Wereldoorlog in de buurt van Ieper. Haar moeder is onlangs door een bombardement om het leven gekomen. Als Alice op een dag buiten de was ophangt, wordt een nieuw bombardement aangekondigd, met gas, want iedereen huilt. Alice, haar vader, haar broers en zussen zoeken bescherming tegen de bombardementen in de kelders van een brouwerij. De komende dagen houden de bombardementen aan. Het fragment eindigt met een bombardement vlakbij de kelder, waarbij haar broer en zus gewond raken.

Spring naar de inhoud