• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

De ongewenste wilg

Langs de lange laan van een landhuis staan aan weerszijden hoge, deftige populieren. Bij een storm waait er eentje om en de tuinman plant per ongeluk geen nieuwe populier, maar een wilg. Nu is de wilg wel familie van de populier maar hoort volgens hen bij de ordinaire tak van de familie met zijn kromme takken en korte stam. Dat laten ze hem elke dag hooghartig weten. Tot op een dag de landheer langskomt en in de schaduw van de wilg bijkomt van de zon.

Verhalen rond het kampvuur

We leven in het Antropoceen, het tijdperk van de invloed van de mens. Wat betekent dat eigenlijk? Het verhaal van de mens begint rond een knisperend vuurtje in een tijd waarin we meer in harmonie met de natuur leefden. Er was geen scheiding tussen mens, natuur en het ‘bovennatuurlijke’. Inmiddels heeft de mens het goddelijke uit de natuur gehaald. Waar we ooit begonnen als jagers en verzamelaars rond een kampvuur, stoken we inmiddels de planeet een graadje warmer.
Als we naar de geschiedenis kijken, zien we dat de plek van de mens op aarde enorm veranderde. Hoe is de impact van de mens steeds groter geworden? En wat vinden we hier eigenlijk van?
Kernwoorden: natuur, Antropoceen, mensheid, klimaatverandering, wereldbeeld

Laat jij je bedienen door een robot?

Robots hebben steeds betere sensoren en computers, zodat ze meer en meer ingezet worden in verschillende branches. In dit artikel lees je over de ontwikkeling van de ‘bezorgrobots’ in de horeca. Vanwege personeelstekorten is het wellicht een oplossing, maar kunnen robots meer dan alleen bedienen? En zouden zij op den duur álle taken van het horecapersoneel over kunnen nemen?
Kernwoorden: robotisering, technologische ontwikkeling, horeca

Kellie

In Honden voor het leven beschrijft Arthur Japin zijn levensverhaal waarin zijn drie honden centraal staan. Hij vertelt over zijn ouders en over hoe hij zich als kind vaak alleen voelde en dan zijn geluk vond in het gezelschap van Kellie, Trip en Basso. De tekst van Arthur Japin en de illustraties van Martijn van der Linden maken het boekje tot een klein kunstwerkje. Dit fragment gaat over vriendschap en biedt veel stof om over na te denken, zoals de laatste zin: ‘En houd altijd in de gaten of iemand in jouw omgeving misschien wat vriendschap kan gebruiken.’
Kernwoorden: vriendschap, opgroeien, mens-dierrelatie, zelfvertrouwen

Het geheim van goed ruziemaken

We maken allemaal wel eens ruzie en dat is nog niet zo slecht. Hoe je dat precies doet is misschien wel vatbaar voor verbetering. Welke zaken doe je beter wel en niet kom je in dit artikel te weten. Onmiddellijk uit te testen thuis.

Lezen

In Wees onzichtbaar lezen we in ruim honderd hoofdstukken hoe Metin, een Turkse jongen en de verteller van dit verhaal, opgroeit in de jaren tachtig en negentig in de Bijlmer in Amsterdam. In dit hoofdstuk vertelt Metin hoe hij heeft leren lezen: van AAP – NOOT – MIES tot de boeken in de bibliotheek.
Kernwoorden: opgroeien, leren lezen, school

Krijgt een slak een nieuw huisje als zijn huisje kapot is?

In deze webtekst lees je meer over de groei en de ontwikkeling van het slakkenhuis. Je leest over de groeilijnen, over het materiaal waar het huisje van gemaakt is, over wat er gebeurt bij beschadigingen aan het huisje en waarom een naaktslak dakloos is.

Meer woorden

Wanneer je niet dezelfde taal spreekt, mis je woorden om alles te zeggen wat je zou willen. Heb je eigenlijk wel zoveel woorden nodig om te verstaan wat er zelfs niet gezegd wordt?

Joris en de eendagsvlieg

Joris wil zijn bed niet meer zijn bed uitkomen. Wat zijn vader en moeder ook proberen, hij vertikt het. Tot hij op een dag kennismaakt met een eendagsvlieg, die hem mee op sleeptouw neemt.
‘Joris en de eendagsvlieg’ is een mooi verhaal met als onderliggende boodschap dat het leven te kort is om tijd te verspillen aan zorgen maken.

Weg met dat vel

Wanneer een slang groeit, barst hij letterlijk uit zijn vel. De slang gooit zijn oude huid af en als je deze huid vindt kun je daaruit van alles afleiden. Naturalis onderzoekt en bewaart gevonden slangenvellen.

Spring naar de inhoud