• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Het monster op zee

Lena’s vader, tevens haar grote held, is kapitein op een vissersboot. Hij weet alles van de zee, maar op een stormachtige nacht verongelukt het schip en de bemanning. Was het een menselijke fout of misschien toch iets anders? Tijdens de begrafenis op zee denkt Lena dat er een donker monster tegen de boot botste. Ze heeft het gezien en gevoeld, haar vader maakt toch immers geen fouten. Samen met Vincent, die in het maritiem museum werkt, gaat ze op onderzoek of zo’n monster echt kan bestaan.

Kunstwerken van ingenieurs

Dit is een informatief boek over (water)bouw in Nederland. Je leest er hoe viaducten, sluizen en bruggen gebouwd worden. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de dieren die zich in dat gebied moeten kunnen verplaatsen.

Zusje

Bores woont met zijn hond en ouders op een eiland, waar hij alles fijn en vertrouwd vindt. Als zijn ouders besluiten dat het eiland te groot is voor enkel hun vieren en ze een zusje van het land laten komen, is Bores helemaal teleurgesteld.

Plastic?

In dit boek wordt vanuit de toekomst teruggeblikt naar de ‘plastictijd’. Niet alleen de positieve maar ook de ‘vervelende’ eigenschappen van plastic komen aan bod, ook hoe plastic wordt gemaakt en wordt gedumpt. We lezen over recyclage, de plasticsoep, het gebruik van plastic draagtassen, maatregelen om het plastic te verminderen en acties van jonge helden in Europa en Azië.

Riet drijft

In het rietveld komt Jan een meisje tegen zonder naam. Hij noemt haar Vera. Samen willen ze naar de overkant maar weten nog niet hoe. Er ontstaat een ontluikende vriendschap. Een verhaal over vertrouwen in de natuur en in elkaar.

Bonnie en Lowieze naar zee

Lowieze en Bonnie reizen samen met de trein naar zee. Ze houden beiden heel erg van de zee. In de trein praten ze over dagelijkse dingen. Ze hebben het heel gezellig met elkaar en zijn elkaars beste maatjes.

De ijsbeer en de potvis: vijand of goudmijn?

Wanneer Willem Barentsz met zijn medereizigers in 1596 moest overwinteren op Nova Zembla ontdekten ze dat ze beter op poolvossen konden jagen dan op ijsberen: meerdere keren werd een bemanningslid gedood door een ijsbeer. Wat die ijsbeer zich toen helemaal nog niet kon voorstellen, is hoe leefwijze van de moderne mens in de 21e eeuw zijn voortbestaan ernstig zou bemoeilijken. Ook de potvis dreigde in het midden van de twintigste eeuw uit te sterven, maar door internationale afspraken is dat tot nog toe voorkomen en heeft de walvispopulatie zich kunnen herstellen.
p. 40 -44
kernwoorden: ijsbeer, zeehond, grondeekhoorn, poolvos, Willem Barentsz, Nova Zembla, het Behouden Huys, CO2, methaan, broeikasgas, afnemende biodiversiteit, walvis, baleinen, potvis, spermaceti-orgaan, amber, spuitgat, harpoen, Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), PETA, Greenpeace

Vuurspuwende bergen

Zou je lava in een mal kunnen gieten en zo kunstwerken maken? Arend van Dam heeft daar ooit een avonturenverhaal over geschreven en moet daar opnieuw aan denken wanneer hij in 2021 op weg is naar de Fagrdalsfjall, de IJslandse vulkaan die actief geworden is en spectaculaire lavastromen uitbraakt. Zal het hem lukken om mooie foto’s te maken? Met een vulkanenhandboek bij zich en een vulkanologe van het KNMI achter de hand komt hij intussen heel veel interessante feiten over vulkanen en hotspots te weten.

Goed en slecht nieuws bij klimaatverandering

Klimaatverandering hoeft niet zo’n probleem te zijn voor de aarde en kan voor sommige mensen zelfs zorgen voor een betere levensstandaard. Toch zal het overgrote deel van de mensheid minder roekeloos met de aarde om moeten gaan om steeds grotere en soms levensbedreigende problemen rond wind, water en insecten het hoofd te bieden.

Kernwoorden: Kiribati, orkaan Sandy, Poopomeer, teek, ziekte van Lyme, malariamug, Cherrapunji, wateroverlast, watertekort, hooikoorts

Waarom kikkers handiger zijn dan prinsen

Aan de hand van röntgenfoto’s worden eigenschappen van amfibieën beschreven. In dit fragment gaat het over de kikker, die in sprookjes nogal eens verandert in een prins. Maar waarom zou hij eigenlijk?

Spring naar de inhoud