• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

De waterkringloop: over zeewater en regenwater

Sarah Garré onderzoekt de rol van het water op onze planeet en hoe we daar het beste mee kunnen omgaan. In samenwerking met grondwateronderzoeker Marijke Huysmans onderstreept ze het belang van water in de natuur en voor de mens.
In twee fragmenten uit het boek komt beeldende en verdiepende informatie over zee-, en regenwater bij elkaar. De fragmenten zijn uit verschillende gedeeltes van het boek gehaald en kunnen ook los van elkaar gelezen worden.
Het boek is door zijn opzet en door de samenwerking met illustratrice Wendy Panders toegankelijk en interessant. De informatie is behapbaar; de illustraties zijn zowel uitnodigend als ondersteunend aan de tekst.
p.12-13 Zeeën en oceanen
p. 16-17 De waterkringloop
kernwoorden: blauwe vinvis, vijf oceanen, Marianentrog, getijden, waterkringloop

We maken onszelf schoon, maar de natuur vuil

De moderne opvatting over wat schoon is, zorgt ervoor dat we los komen te staan van onze omgeving en het ecosysteem. Door schoon te maken vervuilen we het ecosysteem waarvan we een onderdeel zijn. Dingen in de natuur blijven op langere termijn nooit schoon door afscherming, ontsmetting en beheersing alléén. Uiteindelijk ontstaat schoon zijn in levende ecosystemen door ontelbare gezonde verbindingen, door interacties, door constante verandering. De auteur maakt duidelijk aan de hand van verschillende voorbeelden hoe onze culturele normen en ecologische inzichten van elkaar verschillen en wat we daarbij kunnen leren van een Canadese rivier.

Walvis

De natuur heeft al veel kunstenaars, uitvinders, architecten en onderzoekers geïnspireerd. In dit fragment wordt toegelicht hoe de walvis uitvinders heeft geïnspireerd met zijn bobbelige vinnen, zeefachtige mond en bubbelnet-technieken. Deze eigenschappen dienden als inspiratie voor technieken bij windmolens, fietswielen, visnetten en meer!

Monstermeisje

Een meisje zit vast op een eiland in de zee. Ze is ernaartoe verbannen, omdat haar ouders geen raad wisten met haar monsterlijke uiterlijk. Ze hoopt op verlossing: ooit moet er een bootje komen, met een prins die haar zal redden. Maar in plaats van een prins, spoelt er een onbeschaafde zeeman aan.
Een variatie op het sprookje “Belle en het beest”.

De vraag van…

Een klas 11-jarige leerlingen willen niet langer met hun saaie rekenboek werken. Vanaf nu krijgen ze lessen wiskunde die alles met hun echte leven te maken hebben. Elke week wordt een vraag behandeld die een leerling van de klas mag stellen. Verschillende vragen passen bij de brede thema’s op de website.
In het bijzonder bevelen we volgende vragen aan:
– Bij het thema ‘Water en wind’: de vraag van Romée (p. 25 – 36)
– Bij het thema ‘Toekomst’: de vraag van Saya (p. 115 – 126)
– Bij het thema ‘Groei’: de vraag van Tim (p. 229 – 236)
Via de link kan je een fragment uit het boek bekijken.

31 januari 1953

Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot’. Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen? Liesje vertelt hoe zij als klein meisje de watersnoodramp meemaakte.

Spring naar de inhoud