• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Zeeanemoon en heremietkreeft

De zeeanemoon en de heremietkreeft zijn twee dieren die in de zee leven. Eigenlijk zijn ze een perfect duo. In dit fragment kom je te weten waarom en leer je tegelijkertijd enkele van hun eigenschappen kennen.

Zij de pinguïn? Wij de fuut

Pinguïns zijn leuke dieren. We krijgen enkele interessante weetjes mee en leren dat dit bijzondere dier niet voorkomt in onze streek maar vooral aan de Zuidpool leeft. De auteur maakt de vergelijking met een even leuk dier dat wél bij ons leeft: de fuut. Op een toffe manier komen we heel wat te weten over deze diersoort.

Goed en slecht nieuws bij klimaatverandering

Klimaatverandering hoeft niet zo’n probleem te zijn voor de aarde en kan voor sommige mensen zelfs zorgen voor een betere levensstandaard. Toch zal het overgrote deel van de mensheid minder roekeloos met de aarde om moeten gaan om steeds grotere en soms levensbedreigende problemen rond wind, water en insecten het hoofd te bieden.

Kernwoorden: Kiribati, orkaan Sandy, Poopomeer, teek, ziekte van Lyme, malariamug, Cherrapunji, wateroverlast, watertekort, hooikoorts

De maan drijft weg.

Van alle hemellichamen staat de maan het dichtst bij de aarde, maar de afstand wordt wel steeds groter. Het gaat om minieme afstanden: elk jaar zo’n 4 centimeter en dat is net zo veel als je nagels in een jaar groeien. Toch zal dat ook invloed uitoefenen op de lengte van de dag en het verschijnsel van het dagelijkse eb en vloed. In 94 korte hoofdstukken verschaft Govert Schilling inzicht in diverse interessante ruimteweetjes.

kernwoorden: maan, aarde, hemellichaam, zonsverduistering, eb, vloed

Wat kunnen kinderen zelf doen tegen klimaatverandering?

Een team van het NOS Jeugdjournaal praat met kinderen over het onderwerp ‘klimaatverandering’. Centraal staat de vraag ‘wat kunnen kinderen zelf doen tegen klimaatverandering?

Hoe kon plastic zo’n milieuprobleem worden?

De tekst kan gebruikt worden als een introductie op het thema ‘plastic’. De tekst beantwoordt vier vragen: 1. Heeft het zin om plastic te recyclen? 2. Waar blijft al dat plastic? 3. Komt plastic ook in ons lichaam terecht? 4. Hoe halen we het plastic uit de oceaan?

Seks is niks geks.

Geslachtsdelen, je kan ze gewoon bij naam noemen, zoals penis en vagina. Maar welke andere namen worden hiervoor nog gebruikt? In dit fragment vertelt de auteur dat er in Zweden wel een leuk woord bestond voor ‘penis’, maar niet voor ‘vagina’. Daar ging men dus naar op zoek, met ‘snippa’ als resultaat. Dat bleek ook goed samen te gaan met ‘snopp’ (penis), ‘snopp’ en ‘snippa’ dus. Ook in Nederland ging men op zoek naar een leuke benaming voor ‘vagina’: dat werd ‘poenie’, dat prima past bij ‘piemel’.

Zo ziet het zwarte gat in het centrum van de Melkweg eruit

Sterrenkundigen hebben het superzware zwarte gat SgrA* in het centrum van de Melkweg voor het eerst kunnen fotograferen. Dit artikel beschrijft hoe ze dat gedaan hebben en hoe lang ze daarmee bezig zijn geweest.

Verhalen rond het kampvuur

We leven in het Antropoceen, het tijdperk van de invloed van de mens. Wat betekent dat eigenlijk? Het verhaal van de mens begint rond een knisperend vuurtje in een tijd waarin we meer in harmonie met de natuur leefden. Er was geen scheiding tussen mens, natuur en het ‘bovennatuurlijke’. Inmiddels heeft de mens het goddelijke uit de natuur gehaald. Waar we ooit begonnen als jagers en verzamelaars rond een kampvuur, stoken we inmiddels de planeet een graadje warmer.
Als we naar de geschiedenis kijken, zien we dat de plek van de mens op aarde enorm veranderde. Hoe is de impact van de mens steeds groter geworden? En wat vinden we hier eigenlijk van?
Kernwoorden: natuur, Antropoceen, mensheid, klimaatverandering, wereldbeeld

Laat jij je bedienen door een robot?

Robots hebben steeds betere sensoren en computers, zodat ze meer en meer ingezet worden in verschillende branches. In dit artikel lees je over de ontwikkeling van de ‘bezorgrobots’ in de horeca. Vanwege personeelstekorten is het wellicht een oplossing, maar kunnen robots meer dan alleen bedienen? En zouden zij op den duur álle taken van het horecapersoneel over kunnen nemen?
Kernwoorden: robotisering, technologische ontwikkeling, horeca

Spring naar de inhoud