• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Pratende computers

De spraaktechnologie is zo ver gevorderd dat je computer bijna volledig menselijk kan klinken. Is dat eigenlijk wat we willen en hoe zorgen we ervoor dat we niet bedrogen worden?

Nanotechnologie tegen voedselverspilling en obesitas

Het coronavirus heeft het onderzoek naar nanotechnologie in een stroomversnelling gebracht. Nanotechnologie kan immers prima gebruikt worden om virussen op te sporen en te bestrijden. Maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar, bijvoorbeeld op het gebied van de houdbaarheid van voedingsmiddelen. Dit artikel gaat in op de mogelijke voor- en nadelen van nanotechnologie in de voedingsindustrie.

Waarom kikkers handiger zijn dan prinsen

Aan de hand van röntgenfoto’s worden eigenschappen van amfibieën beschreven. In dit fragment gaat het over de kikker, die in sprookjes nogal eens verandert in een prins. Maar waarom zou hij eigenlijk?

De mierenambulance schiet te hulp

Onderzoekers in Duitsland hebben bijzonder gedrag ontdekt bij de Afrikaanse Megaponera-mier. Wanneer deze mier gewond raakt tijdens een gevecht, wordt hij door zijn soortgenoten terug naar het nest gedragen om weer bij te komen. In dit artikel lees je hoe de mieren deze reddingsacties aanpakken en waarom ze dit doen.

Waarom worden sommige vogels zo agressief in de lente?

In de lente hoor je vaak nieuwsberichten over agressieve vogels. Maar waarom worden vogels agressief? In deze tekst wordt uitleg gegeven over agressie bij vogels en wat de verschillende oorzaken hiervan kunnen zijn.

Krijgt een slak een nieuw huisje als zijn huisje kapot is?

In deze webtekst lees je meer over de groei en de ontwikkeling van het slakkenhuis. Je leest over de groeilijnen, over het materiaal waar het huisje van gemaakt is, over wat er gebeurt bij beschadigingen aan het huisje en waarom een naaktslak dakloos is.

De macht van de farao

In deze tekst vind je extra informatie over de macht van de farao. Deze tekst is een interessante aanvullingen bij het fragment ‘Kleurenstrepen en zwiepgeluiden’ uit het boek De schaduw van Toet.

In het begin

Op reis door Zuid-Afrika beschrijft de auteur het conflict tussen de mensen en de dieren die er leven. Reis mee met dierenverzorgers, antistroopteams en luister naar documentairemakers en wetenschappers. Je leert tijdens het lezen de mens, maar zeker ook dieren die in Afrika leven nog veel beter kennen.

Weg met dat vel

Wanneer een slang groeit, barst hij letterlijk uit zijn vel. De slang gooit zijn oude huid af en als je deze huid vindt kun je daaruit van alles afleiden. Naturalis onderzoekt en bewaart gevonden slangenvellen.

De waterkringloop: over zeewater en regenwater

Sarah Garré onderzoekt de rol van het water op onze planeet en hoe we daar het beste mee kunnen omgaan. In samenwerking met grondwateronderzoeker Marijke Huysmans onderstreept ze het belang van water in de natuur en voor de mens.
In twee fragmenten uit het boek komt beeldende en verdiepende informatie over zee-, en regenwater bij elkaar. De fragmenten zijn uit verschillende gedeeltes van het boek gehaald en kunnen ook los van elkaar gelezen worden.
Het boek is door zijn opzet en door de samenwerking met illustratrice Wendy Panders toegankelijk en interessant. De informatie is behapbaar; de illustraties zijn zowel uitnodigend als ondersteunend aan de tekst.
p.12-13 Zeeën en oceanen
p. 16-17 De waterkringloop
kernwoorden: blauwe vinvis, vijf oceanen, Marianentrog, getijden, waterkringloop

Spring naar de inhoud