• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Wat memes aanrichten in ons brein

Hoe kunnen we ons beter wapenen tegen ranzige beelden en cartoons op het internet? Het internet lijkt ons meer te beïnvloeden dan we zelf denken. Beelden worden via algoritmes wel gefilterd, maar we moeten zelf ook verantwoordelijkheid opnemen.

‘Heeft u een rotcollega? Prima’

In dit interview prikkelt professor en ‘beweegprofeet’ Erik Scherder onze opvattingen over een gezond leven. Wil je een gezond brein? Dan moet je vooral muziek spelen en bewegen.

Kids, me-time en selfie. Onnodig Engels, een ‘pain in the neck’

We kunnen er niet omheen: de impact van het Engels op het Nederlands wordt steeds duidelijker zichtbaar. Maar die explosieve groei is voor velen ook extreem irritant. Waarom roepen die Engelse woorden zoveel frustratie op? En waarom zijn het er desondanks toch steeds meer?

Youtube, waar conflict een genre is

Influencers hebben een grote invloed, maar hebben zelf geen opleiding of begeleiding. Soms loopt het fout en komt het tot ernstige meningsverschillen die leiden tot doodsbedreigingen.

We maken onszelf schoon, maar de natuur vuil

De moderne opvatting over wat schoon is, zorgt ervoor dat we los komen te staan van onze omgeving en het ecosysteem. Door schoon te maken vervuilen we het ecosysteem waarvan we een onderdeel zijn. Dingen in de natuur blijven op langere termijn nooit schoon door afscherming, ontsmetting en beheersing alléén. Uiteindelijk ontstaat schoon zijn in levende ecosystemen door ontelbare gezonde verbindingen, door interacties, door constante verandering. De auteur maakt duidelijk aan de hand van verschillende voorbeelden hoe onze culturele normen en ecologische inzichten van elkaar verschillen en wat we daarbij kunnen leren van een Canadese rivier.

Liefde

Het boek waaruit dit fragment komt, maakt deel uit van de reeks ‘Kinderuniversiteit’ en werd geschreven in samenwerking met twee professoren. In dit fragment worden vragen over verschillende vormen van verliefdheid en liefde op een vlot leesbare en licht wetenschappelijke manier uitgelegd. Zo krijg je bijvoorbeeld een antwoord op vragen als ‘Waarom voel je vlinders in je buik’ en ‘waarom wil ik gekke dingen doen alleen maar om het meisje op wie ik verliefd ben heel even te zien?’. Ook liefde tussen volwassenen komt aan bod bij de vraag ‘Als ouders altijd van hun kinderen blijven houden, waarom kunnen sommigen dan niet altijd van elkaar blijven houden?’. Een item is gewijd aan verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht. De antwoorden op deze vragen worden aangevuld met historische feiten, anekdotes en weetjes, zoals bijvoorbeeld over Romeo en Julia en platonische liefde.

In de toekomst en de verre toekomst

In korte stukjes wordt toegelicht welke toekomstige mogelijkheden er zijn in de ruimte dankzij wetenschappelijke ontwikkelingen. Door de dalende kostprijs wordt reizen naar de ruimte mogelijk voor meer mensen in de toekomst. Vernieuwende ideeën zoals een ruimtelift of een winterslaap voor astronauten kunnen nieuwe mogelijkheden scheppen. Ook wordt onderzocht welke moeilijkheden nog overwonnen moeten worden om te kunnen leven op de maan of Mars.

Snelle en doodlopende wegen in het evolutionaire doolhof. Welke soorten zijn op de lange termijn succesvol en welke niet?

Sommige wezens komen al miljoenen jaren op deze aardbol voor, terwijl andere vrij snel uitstierven. Ook komen sommige organismen in grote aantallen of verspreid over de wereld voor, terwijl andere een geïsoleerd, klein clubje vormen. Sommige aanpassingen hebben dus meer succes dan andere. Welke van de negen miljoen organismen op aarde zijn succesvol op de lange termijn?

Zo woont Mo

In deze brochure krijgen we een antwoord op eenvoudige vragen die kinderen zich stellen over een asielcentrum.

Tjielp-tjielp, tsie-tsie, kwie-kwie

Stadsvogels hebben het moeilijk. Wij kunnen ze helpen met broeden door de juiste nestkastjes op de juiste plaats op te hangen.

Spring naar de inhoud