• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Gekke geldkwesties

Vanuit een koninklijk standpunt worden geldkwesties aangesneden. Hoe gaan koninklijke hoogheden met hun geld om? Zijn zij altijd rijk of niet? En hoe kunnen ze hun financiële toestand bijsturen? In dit fragment komen koning Leopold I, prins Willem van Oranje en koning Mansa Moussa van Mali aan bod.

Van zandloper tot slingerklok

Tijd is een belangrijk gegeven waarrond we ons leven organiseren. In dit fragment lezen we waarom tijd steeds belangrijker werd in ons leven. We zien de evolutie van hoe de mens de tijd begon op te meten en hoe dit evolueerde. Ook ontdekken we waarom we soms kunnen terugreizen of vooruitspringen in de tijd.

Mama, zijn wij rijk?

Sofie moet een werkstuk maken op school over het thema “arm en rijk”. Het is een groepswerk dat ze moet maken met twee andere kinderen. Met haar moeder heeft ze een gesprek over “rijk zijn”. Vanaf wanneer kan iemand zeggen dat die rijk is? Is Sofie rijk?
Het boek bevat behalve het verhaal ook heel wat weetjes over zakgeld, armoede, enz.

Een muskusos trapt de bodem koel

Er zijn veel mensen die in actie komen om beter voor de aarde te zorgen. Maar wist jij dat er ook dieren zijn die fantastisch actie voeren, zonder dat ze hiervoor applaus ontvangen? Zo lijkt de muskusos de opwarming van de aarde een beetje tegen te houden. Tijdens zijn zoektocht naar voedsel stampt hij stevig rond en zorgt hij er op deze manier voor dat de bevroren bodem goed aangestampt blijft. Zo ontsnapt er minder broeikasgas en houdt hij de bodem een stukje koeler. Een echte held dus!

Hoofdstuk 18

In zijn jeugd werd William Shakespeare door dorpsgenoten een nietsnut genoemd. Als schrijver in Londen werd hij door velen niet intellectueel genoeg gevonden. Toch is hij uitgegroeid tot de bekendste Engelse schrijver aller tijden. In dit boek vertelt zijn vrouw Anne Hathaway zijn/hun levensverhaal.

Vuurspuwende bergen

Zou je lava in een mal kunnen gieten en zo kunstwerken maken? Arend van Dam heeft daar ooit een avonturenverhaal over geschreven en moet daar opnieuw aan denken wanneer hij in 2021 op weg is naar de Fagrdalsfjall, de IJslandse vulkaan die actief geworden is en spectaculaire lavastromen uitbraakt. Zal het hem lukken om mooie foto’s te maken? Met een vulkanenhandboek bij zich en een vulkanologe van het KNMI achter de hand komt hij intussen heel veel interessante feiten over vulkanen en hotspots te weten.

Waarom het drama van de man, de smartphone en het rioolputje ons zo beroert

Ons reptielenbrein ervaart een verlies als een diepe emotie. Meer nog, verliezen zet ons aan tot bijzonder irrationele daden en dat heeft effect. Op ons dagelijks leven, maar bijvoorbeeld ook op hoe de beurs werkt.

De jonge Rembrandt

‘Hoe werd een Molenaarszoon uit een Hollandse provinciestad, geboren aan het begin van de zeventiende eeuw, een van de grootste schilders ter wereld?’, dat vraagt Onno Blom zich af in zijn biografie “De jonge Rembrandt”. Aan de hand van archiefmateriaal en schilderijen probeert Blom het leven van de jonge Rembrandt van Rijn zo goed mogelijk te reconstrueren. In dit fragment kijkt hij naar de vele zelfportretten die Rembrandt maakte. Hij staat er vrijwel altijd lelijk op. Waarom heeft Rembrandt zichzelf zo genadeloos afgebeeld?

Hoogtevrees, spinnen en bruggen: die kleine angsten op reis

Wanneer we reizen komen we in situaties die soms vreemde angsten naar boven brengen. Angsten die je in het gewone leven niet echt hebt en die je vakantie wel eens zouden kunnen verknallen. Wat doe je dan om die tegen te gaan?

Een andere werkelijkheid

De schrijver Paul van Loon geraakt in een andere werkelijkheid; de wereld van de fantasierijke schilderijen van Jeroen Bosch. Het verhaal trekt je mee in zijn wereld en laat je goed kijken naar de beelden van Bosch en wat die zoal oproepen.

Spring naar de inhoud