• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Het geheim van goed ruziemaken

We maken allemaal wel eens ruzie en dat is nog niet zo slecht. Hoe je dat precies doet is misschien wel vatbaar voor verbetering. Welke zaken doe je beter wel en niet kom je in dit artikel te weten. Onmiddellijk uit te testen thuis.

Waarom zijn mensen bang van vluchtelingen?

Boaz schrikt wanneer hij hoort dat de ramen van het huis waar zijn vriendinnetje Aïsha woont, werden ingegooid. Zijn oma legt uit dat de familie van Aïsha gevlucht is uit een ander land en dat sommige mensen het niet fijn vinden dat zij nu in hun dorp wonen. Angst is hiervan de oorzaak en Boaz’ oma probeert te duiden waar die angst vandaan kan komen.

Soldaten in huis

Het is 1942 en de Japanners zijn Nederlands-Indië binnengevallen. In dit verhaal lees je hoe Marja de oorlog beleeft. Op een dag wordt ze wakker en is alles anders. De Japanners nemen het huis van Marja en haar familie in beslag en eten de voedselvoorraden op.

Mijn oma heeft een broer en een zus

Deze verhalend-informatieve tekst vertelt a.d.h.v. het levensverhaal van de oma van de oma van mijn oma hoe en waarom gezinnen door de jaren heen kleiner geworden zijn. Er worden redenen genoemd waarom gezinnen vroeger zo groot waren en waarom dat nu niet meer nodig is.

Hoe feller Patagonia zich verzet tegen de consumptiemaatschappij, hoe groter het kledingmerk wordt

In dit essay onderzoekt Emy Demkes hoe voor het bekende, ‘duurzame’ outdoormerk Patagonia activisme en commercieel succes voortdurend voor spanning zorgen.

Morgenochtend, dan haal ik haar

Dit is het waargebeurde verhaal van Bloeme Emden, een Joods meisje dat geboren werd op 5 juli 1926. Zij woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. Zij en haar gezin kregen meer en meer te maken met de strenge maatregelen van de Duitse bezetters tegen de Joden. In mei 1943 werd Bloeme opgepakt. Ze wist te ontsnappen en onder te duiken, maar werd in augustus 1944 alsnog gearresteerd en belandde in kamp Westerbork waar ze haar schoolgenootje Anne Frank ontmoette. Bloeme overleefde het werkkamp Liebau in Zuid-Polen en keerde terug naar Nederland.

Ik wil een wiegje worden, zei de wilg

Het prentenboek is zowel verhalend als informatief en vertelt een verhaal waarin bomen met elkaar in gesprek zijn over wat ze later willen worden. Ze hebben dromen over wat er met hen gebeurt wanneer ze uitgegroeid en gekapt zijn en hun hout een tweede leven begint. Achterin het boek vind je 2 pagina’s met informatie over de soorten bomen die aan het woord zijn geweest in het verhaal.

De woordenverzamelaar

Een kort informatief verhaal over het leven van een Vlaamse weesjongen, die in de leer gaat bij een drukker. Omdat hij het Nederlands wil leren begint hij een woordenlijst met de betekenis van Nederlandse woorden, die later met hulp van een Brabantse vriend zal uitgroeien tot het eerste Nederlandse woordenboek. Dit verhaal gaat over het groeien van onze Nederlandse taal.

Walvis

De natuur heeft al veel kunstenaars, uitvinders, architecten en onderzoekers geïnspireerd. In dit fragment wordt toegelicht hoe de walvis uitvinders heeft geïnspireerd met zijn bobbelige vinnen, zeefachtige mond en bubbelnet-technieken. Deze eigenschappen dienden als inspiratie voor technieken bij windmolens, fietswielen, visnetten en meer!

Hoe de mens een nieuwe ijstijd tegenhield

‘Onze toekomst op een steeds warmere aarde’ gaat over de klimaatverandering. Jelmer Mommers heeft zijn boek in drie delen opgebouwd: Wat is er mis? Waar gaat het heen? Wat kunnen we doen? In dit fragment wordt beschreven wat er mis ging: twee revoluties hebben gezorgd voor een wereldwijde temperatuurstijging.
Kernwoorden: klimaat, CO2, broeikasgassen, industriële revolutie, opwarming

Spring naar de inhoud