• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Het geheim van goed ruziemaken

We maken allemaal wel eens ruzie en dat is nog niet zo slecht. Hoe je dat precies doet is misschien wel vatbaar voor verbetering. Welke zaken doe je beter wel en niet kom je in dit artikel te weten. Onmiddellijk uit te testen thuis.

Pratende computers

De spraaktechnologie is zo ver gevorderd dat je computer bijna volledig menselijk kan klinken. Is dat eigenlijk wat we willen en hoe zorgen we ervoor dat we niet bedrogen worden?

De mierenambulance schiet te hulp

Onderzoekers in Duitsland hebben bijzonder gedrag ontdekt bij de Afrikaanse Megaponera-mier. Wanneer deze mier gewond raakt tijdens een gevecht, wordt hij door zijn soortgenoten terug naar het nest gedragen om weer bij te komen. In dit artikel lees je hoe de mieren deze reddingsacties aanpakken en waarom ze dit doen.

Waarom worden sommige vogels zo agressief in de lente?

In de lente hoor je vaak nieuwsberichten over agressieve vogels. Maar waarom worden vogels agressief? In deze tekst wordt uitleg gegeven over agressie bij vogels en wat de verschillende oorzaken hiervan kunnen zijn.

Is er op deze planeet nog wel plek voor echte vleeseters?

In dit artikel komen voorbeelden aan bod van een aantal vleesetende, wilde dieren en hoe zij samenleven met mensen. Wilde dieren nemen veel ruimte in en kunnen erg gevaarlijk zijn. Soms komen ze in conflict met de mens. Hoe gaat de mens hiermee om? Verschillende experts vertellen over de jachtluipaard, de grote witte haai, de Filippijnse krokodil en de grizzlybeer.

Wat memes aanrichten in ons brein

Hoe kunnen we ons beter wapenen tegen ranzige beelden en cartoons op het internet? Het internet lijkt ons meer te beïnvloeden dan we zelf denken. Beelden worden via algoritmes wel gefilterd, maar we moeten zelf ook verantwoordelijkheid opnemen.

‘Heeft u een rotcollega? Prima’

In dit interview prikkelt professor en ‘beweegprofeet’ Erik Scherder onze opvattingen over een gezond leven. Wil je een gezond brein? Dan moet je vooral muziek spelen en bewegen.

Hoe feller Patagonia zich verzet tegen de consumptiemaatschappij, hoe groter het kledingmerk wordt

In dit essay onderzoekt Emy Demkes hoe voor het bekende, ‘duurzame’ outdoormerk Patagonia activisme en commercieel succes voortdurend voor spanning zorgen.

Youtube, waar conflict een genre is

Influencers hebben een grote invloed, maar hebben zelf geen opleiding of begeleiding. Soms loopt het fout en komt het tot ernstige meningsverschillen die leiden tot doodsbedreigingen.

We maken onszelf schoon, maar de natuur vuil

De moderne opvatting over wat schoon is, zorgt ervoor dat we los komen te staan van onze omgeving en het ecosysteem. Door schoon te maken vervuilen we het ecosysteem waarvan we een onderdeel zijn. Dingen in de natuur blijven op langere termijn nooit schoon door afscherming, ontsmetting en beheersing alléén. Uiteindelijk ontstaat schoon zijn in levende ecosystemen door ontelbare gezonde verbindingen, door interacties, door constante verandering. De auteur maakt duidelijk aan de hand van verschillende voorbeelden hoe onze culturele normen en ecologische inzichten van elkaar verschillen en wat we daarbij kunnen leren van een Canadese rivier.

Spring naar de inhoud