• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Diepte

Een moeder probeert het gesprek aan te gaan met haar 15-jarige zoon. In de vriendenkring van de zoon is iets ergs gebeurd. Zij wil niet benoemen wat er is gebeurd, maar maakt zich wel zorgen om haar zoon.

Snelle en doodlopende wegen in het evolutionaire doolhof. Welke soorten zijn op de lange termijn succesvol en welke niet?

Sommige wezens komen al miljoenen jaren op deze aardbol voor, terwijl andere vrij snel uitstierven. Ook komen sommige organismen in grote aantallen of verspreid over de wereld voor, terwijl andere een geïsoleerd, klein clubje vormen. Sommige aanpassingen hebben dus meer succes dan andere. Welke van de negen miljoen organismen op aarde zijn succesvol op de lange termijn?

Zo woont Mo

In deze brochure krijgen we een antwoord op eenvoudige vragen die kinderen zich stellen over een asielcentrum.

Tjielp-tjielp, tsie-tsie, kwie-kwie

Stadsvogels hebben het moeilijk. Wij kunnen ze helpen met broeden door de juiste nestkastjes op de juiste plaats op te hangen.

Awel Merci, onderzoek in acht talen

We zijn opgevoed om met twee woorden te spreken, maar toch lukt dat niet zo goed volgens een internationaal taalonderzoek. Gelukkig hoeft dat niet zo dramatisch te zijn, want dankbaarheid verloopt ook op andere manieren.

‘Tegen een supercomputer die jouw zwakke plekken kent, kun je niet winnen’

Tristan Harris waarschuwt als ex-medewerker van Google voor de gevaren van sociale media. Als activist reageert hij tegen de dolgedraaide geldmachine van grote social mediabedrijven als Facebook, Google en Youtube en legt hij uit hoe die organisaties ons manipuleren en opzettelijk verslaafd maken aan hun product.

Je afreageren op een boksbal: raak je zo je agressie kwijt?

Ergens tegenaan schoppen of hard tegen een boksbal slaan, voelt soms heerlijk als je boos bent. Maar helpt het ook echt? Raak je zo je agressie kwijt? Pontus Leander, psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, probeert deze vraag voor je te beantwoorden.

Feiten en weetjes over oorlogen en gewapende conflicten

Dit fragment schetst een algemeen beeld van oorlog. Hoe ontstaan gewapende conflicten? En welke mogelijke oplossingen zijn er? De schrijfstijl is zakelijk en bevat veel woorden gerelateerd aan het onderwerp. De tekst bevat veel aanknopingspunten voor klasgesprekken en is vooral geschikt om samen te lezen.

Spring naar de inhoud