• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Het verhaal van de bange eend

De eend heeft vastgesteld dat niemand veilig is voor de sluwheid van de mens. Ook de leeuw is op zijn hoede, maar acht zichzelf sterk genoeg. Dat moet hij echter met zijn leven bekopen. Als de eend naar een onbewoond eiland vlucht, denkt hij veilig te zijn voor de mens.

Een muskusos trapt de bodem koel

Er zijn veel mensen die in actie komen om beter voor de aarde te zorgen. Maar wist jij dat er ook dieren zijn die fantastisch actie voeren, zonder dat ze hiervoor applaus ontvangen? Zo lijkt de muskusos de opwarming van de aarde een beetje tegen te houden. Tijdens zijn zoektocht naar voedsel stampt hij stevig rond en zorgt hij er op deze manier voor dat de bevroren bodem goed aangestampt blijft. Zo ontsnapt er minder broeikasgas en houdt hij de bodem een stukje koeler. Een echte held dus!

Kan een pitje in je buik een boom worden?

Kan een pit in je buik een boom worden? Op deze typische kindervraag komen 2 antwoorden: een beschrijving van hoe het pitje in je buik uitgroeit tot een sierlijke kersenboom en een beschrijving over hoe het eigenlijk zit.

De grote Nete

Een arme vrouw zoekt een plek waar ze de nacht kan doorbrengen. Ze klopt aan bij een rijke boer, maar die jaagt haar hardhandig weg. Een arm vrouwtje dat haar wel in huis neemt, wordt de volgende dag rijkelijk beloond. De boer denkt de beloning ook te kunnen binnenslepen maar boontje komt om zijn loontje…

Adam en Eva

Het fragment is een verhaal bij het schilderij ‘Het aardse paradijs en de zondeval van Adam en Eva’ dat in het Mauritshuis hangt. Het beschrijft een moment tussen Adam en Eva net voor ze van de appel eten. Het neemt je mee in het verhaal en laat je beter kijken naar het schilderij.

Het kosmische ei

Stel dat er in het begin alleen een ei was… Met in de schaal van dit ei alles wat ooit zou bestaan. In de kern van het ei zit, zo groot als een kersenpitje, Pan Gu. Hij groeit uit tot een enorm grote man, die met al zijn krachten niet langer in het ei past. ‘Het kosmische ei’ is een scheppingsverhaal dat geldt als eerste volledige Chinese verklaring van de schepping.

Chriet Titulaer en het Huis van de Toekomst

Deze tekst geeft een verhalende inleiding en een informatieve uitleg over Het Huis van de Toekomst. Dit huis werd door Chriet Titulear in 1989 ontworpen. Het Huis zou zelfdenkend zijn en je wensen anticiperen. Zo zou het je badwater opwarmen en de koffie vast klaar zetten voor je ochtendritueel. Ook zonnepanelen en beeldbellen had Titulaer in zijn huis bedacht. Voor die tijd allemaal vooruitstrevend, maar inmiddels al (gedeeltelijk) werkelijkheid. Hoe zou een Huis van de Toekomst er voor de leerlingen nu uitzien?

Jedjiga, mooier dan de maan

In ‘Bloei’ verzamelde Marita de Sterck tientallen volksverhalen uit de hele wereld. Het thema is steeds meisjes die vrouwen worden. In dit sprookje van de Toearegs in Algerije volgen we Jedjiga, een beeldschoon meisje dat wordt opgevoed door een slang.

Joris en de eendagsvlieg

Joris wil zijn bed niet meer zijn bed uitkomen. Wat zijn vader en moeder ook proberen, hij vertikt het. Tot hij op een dag kennismaakt met een eendagsvlieg, die hem mee op sleeptouw neemt.
‘Joris en de eendagsvlieg’ is een mooi verhaal met als onderliggende boodschap dat het leven te kort is om tijd te verspillen aan zorgen maken.

Morgenochtend, dan haal ik haar

Dit is het waargebeurde verhaal van Bloeme Emden, een Joods meisje dat geboren werd op 5 juli 1926. Zij woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. Zij en haar gezin kregen meer en meer te maken met de strenge maatregelen van de Duitse bezetters tegen de Joden. In mei 1943 werd Bloeme opgepakt. Ze wist te ontsnappen en onder te duiken, maar werd in augustus 1944 alsnog gearresteerd en belandde in kamp Westerbork waar ze haar schoolgenootje Anne Frank ontmoette. Bloeme overleefde het werkkamp Liebau in Zuid-Polen en keerde terug naar Nederland.

Spring naar de inhoud