• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Waarom het drama van de man, de smartphone en het rioolputje ons zo beroert

Ons reptielenbrein ervaart een verlies als een diepe emotie. Meer nog, verliezen zet ons aan tot bijzonder irrationele daden en dat heeft effect. Op ons dagelijks leven, maar bijvoorbeeld ook op hoe de beurs werkt.

Plastic is briljant. Het verdient meer dan de prullenbak

Aan de hand van de geschiedenis van plastic en de plastic tas wordt duidelijk gemaakt waarom we plastic zijn gaan beschouwen als een waardeloos, makkelijk te vervangen restproduct. Voor een deel is dat een kwestie van techniek en voor een ander deel van cultuur. Maar om ervoor te zorgen dat mensen bewuster omgaan met dat tasje, moet er meer waarde – een ander soort waarde – aan toegevoegd worden. Een van de beste manieren om dat te doen is door een ding cadeau te geven.

Laat jij je bedienen door een robot?

Robots hebben steeds betere sensoren en computers, zodat ze meer en meer ingezet worden in verschillende branches. In dit artikel lees je over de ontwikkeling van de ‘bezorgrobots’ in de horeca. Vanwege personeelstekorten is het wellicht een oplossing, maar kunnen robots meer dan alleen bedienen? En zouden zij op den duur álle taken van het horecapersoneel over kunnen nemen?
Kernwoorden: robotisering, technologische ontwikkeling, horeca

Hoe feller Patagonia zich verzet tegen de consumptiemaatschappij, hoe groter het kledingmerk wordt

In dit essay onderzoekt Emy Demkes hoe voor het bekende, ‘duurzame’ outdoormerk Patagonia activisme en commercieel succes voortdurend voor spanning zorgen.

Gelukkig maken deze meisjes mijn kleren niet

Terra is een vijftienjarig meisje. Ze heeft een leuke smaak wat betreft kleding en bijna al haar geld geeft ze daaraan uit. Om zo veel mogelijk te kunnen kopen doet ze dat in goedkope winkels. Haar ouders, vooral haar moeder, zijn het er niet mee eens vanwege kinderarbeid. Terra vindt dat maar gezeur. Wanneer haar tante, die bij de FNV werkt, haar meevraagt voor een reis naar India krijgt Terra een hele andere kant van haar kleding te zien. Ze ontmoet meisjes die in de kledingfabriek werken en ziet hoe hun arbeidsomstandigheden zijn, hoe zwaar hun leven is. Dat brengt een grote schok bij Terra teweeg en haar hele denken over kledij verandert. Achterin in het boek vind je tips om te checken waar jouw kleding gemaakt wordt.

12
Spring naar de inhoud