• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

cadeaus

In dit bijzondere fragment lezen we over Maria die twaalf jaar wordt en voor haar verjaardag een doodgewoon cadeau krijgt. Tenminste, voor de tijd waarin zij opgroeit. Ze krijgt namelijk een eigen slaaf cadeau, genaamd Koko. En van haar tante krijgt ze het zweepje erbij. Natuurlijk roept dit fragment vragen op bij leerlingen en leerkrachten en daarom is het uitermate geschikt om te lezen én om erover door te praten. De tijden veranderen en dat is heel waardevol. Maar we willen ook weten hoe het vroeger ging, zodat we daarover kunnen blijven praten en nadenken.

Sultan en de anderen

Het boek speelt zich af in de Rotterdamse dierentuin tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vertelt de waargebeurde belevenissen van de dieren en hun verzorgers. In dit verhaal gaat het over de roofdieren van de roofdierengalerij. Als de hokken bij een beschieting beschadigd raken moet de directeur van de dierentuin een moeilijke beslissing nemen: de roofdieren moeten worden afgemaakt om te voorkomen dat ze ontsnappen en de mensen in de stad in gevaar worden gebracht.

Reinaert de Vos

Op de jaarlijkse Hofdag krijgt Koning Nobel van verschillende dieren klachten over het schandalige gedrag van Reinaert de Vos. Met stijgende woede hoort Nobel de verhalen aan. Hij stuurt Bruun de Beer op Reinaert af om hem op te halen, zodat hij zich kan verantwoorden.

Soldaten in huis

Het is 1942 en de Japanners zijn Nederlands-Indië binnengevallen. In dit verhaal lees je hoe Marja de oorlog beleeft. Op een dag wordt ze wakker en is alles anders. De Japanners nemen het huis van Marja en haar familie in beslag en eten de voedselvoorraden op.

De verzetsgroep

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden Freddie en haar zus Truus gevraagd om deel te nemen aan het gewapend verzet. Maar voordat ze officieel worden toegelaten, heeft Frans een opdracht voor ze. Al snel loopt de opdracht uit de hand. Wie kun je vertrouwen, en wie niet?

De macht van de farao

In deze tekst vind je extra informatie over de macht van de farao. Deze tekst is een interessante aanvullingen bij het fragment ‘Kleurenstrepen en zwiepgeluiden’ uit het boek De schaduw van Toet.

Op weg naar Kaapstad

Syntax Bosselman maakt een reis naar Kaapstad in Zuid Afrika. Hij gaat op zoek naar de verhalen achter de geschiedenis van de slavernij. Die verhalen helpen hem de geschiedenis beter te begrijpen.

Mijn oma heeft een broer en een zus

Deze verhalend-informatieve tekst vertelt a.d.h.v. het levensverhaal van de oma van de oma van mijn oma hoe en waarom gezinnen door de jaren heen kleiner geworden zijn. Er worden redenen genoemd waarom gezinnen vroeger zo groot waren en waarom dat nu niet meer nodig is.

Museumbezoek – Hoofdstuk 22

Ole (13) verhuist met zijn ouders naar Orpel in Brabant, vlak bij de Belgische grens. Zijn opa, de smid van het dorp, is overleden en Oles vader heeft het vervallen huis in het bos geërfd. Maar niemand heeft ooit over die opa gesproken. Waarom niet? En waarom krijgt Ole nog steeds niks te horen? Welk geheim bewaart zijn vader? Ole gaat op onderzoek. Hij vindt kisten vol kraaienpoten in de kelder: ijzeren spijkers met vier punten. Langzamerhand komt hij achter de waarheid, die te maken heeft met de botersmokkel van Brabant naar België in de jaren vijftig van de vorige eeuw. In dit fragment bezoekt Ole samen met zijn schoolvriendin, de Poolse Anastazja, het Dorpsmuseum.
Benieuwd naar hoe een kraaienpoot werkt? Bekijk dan het filmpje via de link. Handig om te weten voor je de tekst gaat lezen is dat een ‘commies’ een douane-ambtenaar is.

Kids, me-time en selfie. Onnodig Engels, een ‘pain in the neck’

We kunnen er niet omheen: de impact van het Engels op het Nederlands wordt steeds duidelijker zichtbaar. Maar die explosieve groei is voor velen ook extreem irritant. Waarom roepen die Engelse woorden zoveel frustratie op? En waarom zijn het er desondanks toch steeds meer?

Spring naar de inhoud