• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Feiten en weetjes over oorlogen en gewapende conflicten

Dit fragment schetst een algemeen beeld van oorlog. Hoe ontstaan gewapende conflicten? En welke mogelijke oplossingen zijn er? De schrijfstijl is zakelijk en bevat veel woorden gerelateerd aan het onderwerp. De tekst bevat veel aanknopingspunten voor klasgesprekken en is vooral geschikt om samen te lezen.

Bede aan de zee

Op 2 september 2015 spoelde de driejarige Alan Kurdi aan op de Turkse kust. Zijn familie deed een poging Syrië te ontvluchten en veiligheid te vinden in Europa. Khaled Hosseini was zelf ook ooit een jonge vluchteling die ver van zijn thuisland Afghanistan opgroeide. Deze ervaring speelt altijd een belangrijke rol in zijn romans en in zijn welzijnswerk. In dit boek komen deze werelden samen. Het is een onvergetelijke vertelling over het lot van vluchtelingen, met beeldschone illustraties van Dan Williams.

31 januari 1953

Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot’. Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen? Liesje vertelt hoe zij als klein meisje de watersnoodramp meemaakte.

De soldaat die 29 jaar te lang oorlog voerde

De Japanse soldaat Hiroo, die meevecht tijdens de Tweede Wereldoorlog, verstopt zich 29 jaar in de bergen omdat hij van zijn majoor de orders krijgt dat hij moet blijven strijden tot hij het bevel krijgt om te stoppen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gaf Japan zich over. Deze boodschap kwam niet aan bij Hiroo. Hij blijft strijden. Na 29 jaar komt zijn majoor naar het eiland waar Hiroo zit en hij geeft zich over.
De vraag bij deze tekst luidt is het waar of niet waar. De tekst kan kinderen nieuwsgierig maken naar het antwoord. Het antwoord (waar), met uitleg staat op de volgende 2 bladzijden

Spring naar de inhoud