• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Appelblauwzeegroen

Kleuren wekken een sfeer op. Kleuren hebben betekenis. Kleuren kunnen verschil maken. Maar wat als de ene de kleur van de ander niet mooi vindt? En wat als de ene jaloers is op de kleur van de ander? De dieren in het bos ondervinden het aan den lijve in dit filosofische verhaal.

Toen mijn broer een robot werd

Dennie, de broer van Tijs, is overleden. Zijn ouders hebben besloten om een robot van hem te maken. De robot ziet er bijna helemaal uit zoals Dennie, weet alles wat Dennie wist en gedraagt zich zoals Dennie zou kunnen doen. Tijs weet niet wat hij ervan vindt, en heeft niks aan zijn beste vriend Twan verteld. Om de nieuwe situatie thuis te ontvluchten, is hij bij Twan gaan logeren. Maar de ochtend daarop komt zijn moeder met Dennie langs…

Een puisterig feest

Prinses Nita wordt 10 jaar. In het paleis wordt een feest voor haar georganiseerd. De koninging, Nita’s stiefmoeder is stikjaloers op Nita en bedenkt een plan om alle aandacht naar haar te trekken.

Wat kunnen kinderen zelf doen tegen klimaatverandering?

Een team van het NOS Jeugdjournaal praat met kinderen over het onderwerp ‘klimaatverandering’. Centraal staat de vraag ‘wat kunnen kinderen zelf doen tegen klimaatverandering?

cadeaus

In dit bijzondere fragment lezen we over Maria die twaalf jaar wordt en voor haar verjaardag een doodgewoon cadeau krijgt. Tenminste, voor de tijd waarin zij opgroeit. Ze krijgt namelijk een eigen slaaf cadeau, genaamd Koko. En van haar tante krijgt ze het zweepje erbij. Natuurlijk roept dit fragment vragen op bij leerlingen en leerkrachten en daarom is het uitermate geschikt om te lezen én om erover door te praten. De tijden veranderen en dat is heel waardevol. Maar we willen ook weten hoe het vroeger ging, zodat we daarover kunnen blijven praten en nadenken.

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn

Heer Hermelijn krijgt bij zijn boodschappen moestuinzaadjes cadeau. Samen met zijn vriend Kereltje Konijn zaait hij de zaadjes in zijn moestuin. Heer Hermelijn wacht geduldig tot de zaadjes uitgegroeid zijn tot groente en fruit, maar de ongeduldige Kereltje Konijn gaat ‘s nachts alvast een lekker kijkje nemen….
We verwijzen hier graag naar het volledige boek, want het is onmogelijk om een fragment hieruit te selecteren. Op de website van de uitgeverij vind je ook een lesbrief.

Verwerken

Door een vreselijk ongeluk raakt Mylo zijn beste vriend Mees kwijt. Hij moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel. Therapeut Bastiaan legt Mylo uit dat je zoiets vreselijks moet kunnen begrijpen om het te kunnen verwerken. Maar wil Mylo het wel verwerken? En waarom lijken alle mensen om hem heen opeens veranderd in roofdieren?

Ode aan de ongeboren kroost

In het poëtische ‘Odes’ schrijft David Van Reybrouck (bekend van Congo en Revolusi) korte lofdichten aan elementen uit zijn leven; er is een ode aan de ex, een ode aan de jaloezie, een ode aan Leonard Cohen en een ode aan Parijs. In dit korte, erg poëtische tekstje gaat Van Reybrouck het gesprek aan met de kinderen die hij niet heeft.

Seks is niks geks.

Geslachtsdelen, je kan ze gewoon bij naam noemen, zoals penis en vagina. Maar welke andere namen worden hiervoor nog gebruikt? In dit fragment vertelt de auteur dat er in Zweden wel een leuk woord bestond voor ‘penis’, maar niet voor ‘vagina’. Daar ging men dus naar op zoek, met ‘snippa’ als resultaat. Dat bleek ook goed samen te gaan met ‘snopp’ (penis), ‘snopp’ en ‘snippa’ dus. Ook in Nederland ging men op zoek naar een leuke benaming voor ‘vagina’: dat werd ‘poenie’, dat prima past bij ‘piemel’.

De jongen op het dak (hoofdstuk 22 en 23)

Vanop het dak observeert de jongen de wereld: de vrouw die haar hond uitlaat, de ontmoeting tussen de vrouw met de hond en de jonge man van de overkant… De jongen zit er al een tijdje, na de dood van zijn zusje. Niemand lijkt hem te zien, behalve het meisje met de fiets. In dit fragment ziet hij dat het meisje met de fiets wordt aangereden. Hij wil haar helpen, maar kan het niet, omdat dit hem doet denken aan de dood van zijn zusje. In het volgende hoofdstuk ziet de jongen niet meer alleen op het dak: de jonge man van de overkant zit bij hem. Ook hij mist iemand: de jonge vrouw met de hond. Samen kijken ze naar de sterren en delen verdriet. Toch eindigt dit fragment met een sprankel hoop en troost.

Spring naar de inhoud