• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Het grote Halloweenfeest

Op de school van Frank en Stijn wordt een groot Halloweenfeest georganiseerd. Alle leerlingen mogen zelf een act voorbereiden. Frank en Stijn bedenken een superact waarmee Frank ook indruk wil maken op Fia. Hij heeft immers een oogje op haar. Helaas verloopt niet alles volgens plan…

Het eiland van de prins

Een oud, mysterieus schip en haar bemanning nadert de eindbestemming op een ontoegankelijk eiland.

Het moedige visje

Een visje trekt de wijde wereld in omdat hij beroemd wil worden. Zijn plan draait anders uit dan gepland. Hij wordt namelijk gebeten door een haai. Gelukkig komt hij terecht in het ziekenhuis. Daar maakt hij kennis met een tweede, vriendelijke haai…

Pinguïn en ijsbeer

Pinguïn en ijsbeer praten over hun lievelingskleur. De ene kiest voor zwart, de andere voor wit. Ze proberen uit te leggen waarom dat hun lievelingskleur is en sluiten de discussie af met een mooi compromis.

Ijdeltuit en Blaaskaak

Panda en Eekhoorn maken een reis en ondernemen elke dag een tocht waarop zij nieuwe landschappen en dieren ontdekken. In dit fragment merken ze dat niet alle dieren zomaar hun vriend willen zijn en ontdekken ze hoe waardevol hun eigen vriendschap is.

De tien ultieme levenslessen

De tien ultieme levenslessen zijn een samenvatting van de column ‘De vijf levenslessen’ die al tien jaar bestaat. De ultieme tien lessen dus.

Allochtonen, medelanders en mensen met een migratieachtergrond

Welke woorden kunnen? En welke juist niet? Zo luidt de ondertitel van het boek Dat mag je óók (al niet meer) zeggen. Ons wereldbeeld verandert en daardoor verandert de taal ook continu in tijd en context. Dit fragment betreft het hoofdstuk over de woorden ‘allochtonen’, ‘medelanders’ en ‘mensen met een migratieachtergrond’. Woorden die door een veranderd perspectief op de wereld ongemakkelijk of ongebruikelijk aanvoelen. En die ook van betekenis veranderen. Waarom zijn er zoveel verschillende woorden voor ‘de ander’ voorbijgekomen?

Jongen of meisje

“Ken jezelf” is een bekende zin uit de filosofie. Maar hoe ontdek je eigenlijk wie je echt bent? Is je karakter al vastgelegd als je geboren wordt, of bepaalt je omgeving wie je bent? Stine Jensen stelt deze vragen. In dit fragment onderzoekt ze vooral de verschillen en overeenkomsten tussen mannen en vrouwen. Door voorbeelden en vragen daagt ze uit om na te denken wat dit voor de lezer betekent.

Overal ter wereld lezen vrouwen het best gedachten

Het is een opvallend fenomeen dat vrouwen overal ter wereld beter scoren in inlevingsvermogen dan mannen. De reden daartoe is tot nu toe onbekend.

Eindigt elke onlinediscussie echt bij Hitler

Hoe houdt de wet van Godwin zich staande op internetfora? Een Harvard-onderzoek wijst uit dat er redenen zijn om aan te nemen dat die wet toch sterker is dan enkel een boutade.

Spring naar de inhoud