• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Het veertje

De eend, gans en zwaan herken je vast in een vijver. Leer ook de watervogels op het schilderij ‘Het drijvend veertje’ van Melchior d’Hondecoeter wat beter kennen. In dit verhaal piekert de pelikaan over wie de eigenaar zou kunnen zijn van de veren die hij keer op keer vindt. Tot de eigenaar zich meldt zorgt hij goed voor de veren door ze in zijn nest te verstoppen. Hoe kan het dat hij opeens wel weer lekker slaapt en wat hebben de andere watervogels hiermee te maken?

Rembrandt van Rijn

De nachtwacht van Rembrandt van Rijn heb je vast al eens gezien, op een plaatje of misschien wel in het Rijksmuseum. Je leest een verhaal over Reijer, de hond van Andries die model mag zijn op het schilderij. Ook maak je kennis met de kunstenaar, de manier waarop hij alle personen op het schilderij vastlegt en hoe hij speelt met licht. Je zult nu vast nooit meer op dezelfde manier naar het schilderij kijken!

De teerling is geworpen: over stilte en toevalsmuziek. De klank van cactus: over experimentele muziek

Het eerste fragment gaat over de componist John Cage en zijn muziekstuk 4’33” dat volledig uit stilte bestaat. Het laat ons nadenken over geluid en stilte. Ook andere ‘toevalswerken’ komen aan bod, bijvoorbeeld een stuk waarbij ’12 radio’s’ en de volumeknop het instrument zijn. Het tweede fragment gaat verder in op experimentele muziek.

Het grote Halloweenfeest

Op de school van Frank en Stijn wordt een groot Halloweenfeest georganiseerd. Alle leerlingen mogen zelf een act voorbereiden. Frank en Stijn bedenken een superact waarmee Frank ook indruk wil maken op Fia. Hij heeft immers een oogje op haar. Helaas verloopt niet alles volgens plan…

Klankensoep

Oskar bezoekt met zijn opa het concertgebouw. Hij komt toevallig terecht bij een repetitie, maar begrijpt niet onmiddellijk wat de muzikanten aan het doen zijn. Tegelijkertijd is hij ook boodschapper van een liefdesbriefje.

Allochtonen, medelanders en mensen met een migratieachtergrond

Welke woorden kunnen? En welke juist niet? Zo luidt de ondertitel van het boek Dat mag je óók (al niet meer) zeggen. Ons wereldbeeld verandert en daardoor verandert de taal ook continu in tijd en context. Dit fragment betreft het hoofdstuk over de woorden ‘allochtonen’, ‘medelanders’ en ‘mensen met een migratieachtergrond’. Woorden die door een veranderd perspectief op de wereld ongemakkelijk of ongebruikelijk aanvoelen. En die ook van betekenis veranderen. Waarom zijn er zoveel verschillende woorden voor ‘de ander’ voorbijgekomen?

3 versjes

De drie versjes komen uit een bundel van 25 versjes van Paul Biegel. Ze zijn erg fantasierijk en spelen met taal. De onderwerpen staan dicht bij de belevingswereld van jonge kinderen en de versjes lenen zich er uitstekend toe om er samen over door te praten en te fantaseren.
Versje één gaat over een wild monster. In versje twee gaan de pissebed en kakkerlak samen in één bed liggen en dat kan nooit gooit aflopen! En het derde versje is een raadsel: wat draagt mama liefdevol op haar arm? Is het een broertje of zusje of toch een dier?

Borinage ( België) 1878-1880

Toen Vincent van Gogh nog geen kunstschilder wilde worden, was hij op zoek naar een passend beroep. Hij voelde veel verwantschap met arme mensen en wilde ze graag helpen. In dit fragment wordt beschreven hoe hij naar de landstreek Borinage in België komt en mijnwerkers bezoekt. Dit fragment beschrijft de armoede die toen in Borinage heerste en wordt ondersteund door foto’s, tekeningen en afbeeldingen van biljetten.

Een echte Pigcasso!

Dit fragment uit een boek vol met dierenverhalen vertelt hoe het varkentje Piggy wordt gered van het slachthuis door dierenrechtenactiviste Joanne Lefson. Het varkentje blijkt te ontspannen van schilderen en wordt hier wereldberoemd mee. Het fragment wordt voorafgegaan door een kleurrijke illustratie.

Rock ‘n roll

Jakob is een verlegen, rustige jongen die leeft in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hij maakt veel mee. Zijn ouders gaan uit elkaar, zijn huis brandt af en hij sluit een nieuwe vriendschap met een meisje uit de buurt. Langzaamaan kruipt hij steeds meer uit zijn schulp. In het fragment komen een aantal ouderwetse begrippen voor: een pick-up, een dressoir, de nonnenschool. De lezer wordt meegenomen in een scène waarin Claartje Jakob Rock ‘n roll muziek laat horen. Jakob moet er eerst even aan wennen maar al snel staan ze te swingen in de kamer. Tot de moeder van Jakob thuiskomt…..

Spring naar de inhoud