• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Een echte Pigcasso!

Dit fragment uit een boek vol met dierenverhalen vertelt hoe het varkentje Piggy wordt gered van het slachthuis door dierenrechtenactiviste Joanne Lefson. Het varkentje blijkt te ontspannen van schilderen en wordt hier wereldberoemd mee. Het fragment wordt voorafgegaan door een kleurrijke illustratie.

Rock ‘n roll

Jakob is een verlegen, rustige jongen die leeft in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hij maakt veel mee. Zijn ouders gaan uit elkaar, zijn huis brandt af en hij sluit een nieuwe vriendschap met een meisje uit de buurt. Langzaamaan kruipt hij steeds meer uit zijn schulp. In het fragment komen een aantal ouderwetse begrippen voor: een pick-up, een dressoir, de nonnenschool. De lezer wordt meegenomen in een scène waarin Claartje Jakob Rock ‘n roll muziek laat horen. Jakob moet er eerst even aan wennen maar al snel staan ze te swingen in de kamer. Tot de moeder van Jakob thuiskomt…..

Het nieuwe paleis/ De groenten van de melkmuil

Dit rijk geïllustreerde fragment verhaalt over het ontstaan van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het geeft een beeld van hoe de stad er toen uitzag en wat een grote en belangrijke gebeurtenis het bouwen van dit museum was. Om het belang van deze gebeurtenis te benadrukken wordt de kookwedstrijd beschreven die georganiseerd wordt om een chef-kok voor het museumrestaurant te vinden. De recepten en het competitie-element worden meeslepend beschreven.

Coco Chanel, Ingrid Daubechies, Marie Curie en Billie Jean King

In korte stukjes worden enkele sterke vrouwen uit de geschiedenis geïntroduceerd met leuke weetjes. Zowel erg bekende als minder beroemde dames van overal ter wereld komen aan bod. Zij hebben allemaal een stap vooruit gezet in de verschillende disciplines waarin zij werkzaam zijn of waren.

Van hiëroglief tot abc

De geschiedenis van ons alfabet begint bij de hiërogliefen die duizenden jaren geleden in Egypte werden ontdekt. Reis mee over de wereld en door de tijd en leer hoe tekens en klanken zich ontwikkelden tot het a,b,c zoals wij dat gebruiken.

Frans Hals

De schilder Frans Hals was een portretschilder. Zijn techniek en de manier waarop hij mensen in beeld bracht, was anders dan de mensen in de 17e eeuw gewend waren. Je leest hoe het de kunstenaar lukt de mensen met een glimlach op hun gezicht te portretteren. Je leert deze kunstenaar met veel lef en doorzettingsvermogen beter kennen.

Hoofdstuk 18

In zijn jeugd werd William Shakespeare door dorpsgenoten een nietsnut genoemd. Als schrijver in Londen werd hij door velen niet intellectueel genoeg gevonden. Toch is hij uitgegroeid tot de bekendste Engelse schrijver aller tijden. In dit boek vertelt zijn vrouw Anne Hathaway zijn/hun levensverhaal.

Je kunt de bergen niet mee naar huis nemen

De Iraanse Arghavan woont sinds enige tijd in Amsterdam, waar ze vol overgave een kringloopwinkel runt. Ze houdt van de verhalen achter de tweedehands spullen die ze verkoopt, van het ruisen van de judasbomen voor haar winkel en van de mensen die er komen. Vaak gaan haar gedachten terug naar haar jeugd in Iran en naar de bijzondere band met haar vader, die haar de liefde voor verhalen, poëzie en de natuur heeft bijgebracht.

De kunst van het overdrijven

Al duizenden jaren maken mensen kunst. Waarom vergapen we ons eraan? Waarom vinden we het ene werk prachtig en laat het andere ons koud? In dit artikel wordt ingegaan op wat kunst doet met de innerlijke belevingswereld van de mens en waarom we bijvoorbeeld een schilderij van Mondriaan zo mooi kunnen vinden.
Kernwoorden: kunst, esthetiek, expressie, verbeelding

De jonge Rembrandt

‘Hoe werd een Molenaarszoon uit een Hollandse provinciestad, geboren aan het begin van de zeventiende eeuw, een van de grootste schilders ter wereld?’, dat vraagt Onno Blom zich af in zijn biografie “De jonge Rembrandt”. Aan de hand van archiefmateriaal en schilderijen probeert Blom het leven van de jonge Rembrandt van Rijn zo goed mogelijk te reconstrueren. In dit fragment kijkt hij naar de vele zelfportretten die Rembrandt maakte. Hij staat er vrijwel altijd lelijk op. Waarom heeft Rembrandt zichzelf zo genadeloos afgebeeld?

Spring naar de inhoud