• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Joris en de eendagsvlieg

Joris wil zijn bed niet meer zijn bed uitkomen. Wat zijn vader en moeder ook proberen, hij vertikt het. Tot hij op een dag kennismaakt met een eendagsvlieg, die hem mee op sleeptouw neemt.
‘Joris en de eendagsvlieg’ is een mooi verhaal met als onderliggende boodschap dat het leven te kort is om tijd te verspillen aan zorgen maken.

Geheimen

George is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is. Haar eigenlijke naam is Melissa. Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen… omdat ze een jongen is.
Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn – maar vooral zichzelf, voor eens en altijd.
In dit fragment maakt de lezer kennis met George en diens geheim.

‘Heeft u een rotcollega? Prima’

In dit interview prikkelt professor en ‘beweegprofeet’ Erik Scherder onze opvattingen over een gezond leven. Wil je een gezond brein? Dan moet je vooral muziek spelen en bewegen.

Abhilash Talkies

De Indische tweeling Rahel en Estha (beiden nog jong) brengen met hun moeder (Ammu) en enkele andere familieleden een bezoekje aan de bioscoop. Estha wordt misbruikt door een verkoper in ruil voor een flesje limonade. Hij kan moeilijk begrijpen wat er precies gebeurd is.

Zonder titel

De 15-jarige Joshua is wanhopig omdat hij zijn beste vriendin Zivan niet kan bereiken. Zij is terug naar haar geboorteland Iran. Ondertussen hebben zijn klasgenoten zijn schetsboek gestolen. Joshua is bang dat hij gepest zal worden met de inhoud ervan. In heel direct en rauw taalgebruik maakt auteur Erna Sassen duidelijk wat Joshua denkt en voelt.

Liefde

Het boek waaruit dit fragment komt, maakt deel uit van de reeks ‘Kinderuniversiteit’ en werd geschreven in samenwerking met twee professoren. In dit fragment worden vragen over verschillende vormen van verliefdheid en liefde op een vlot leesbare en licht wetenschappelijke manier uitgelegd. Zo krijg je bijvoorbeeld een antwoord op vragen als ‘Waarom voel je vlinders in je buik’ en ‘waarom wil ik gekke dingen doen alleen maar om het meisje op wie ik verliefd ben heel even te zien?’. Ook liefde tussen volwassenen komt aan bod bij de vraag ‘Als ouders altijd van hun kinderen blijven houden, waarom kunnen sommigen dan niet altijd van elkaar blijven houden?’. Een item is gewijd aan verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht. De antwoorden op deze vragen worden aangevuld met historische feiten, anekdotes en weetjes, zoals bijvoorbeeld over Romeo en Julia en platonische liefde.

‘Tegen een supercomputer die jouw zwakke plekken kent, kun je niet winnen’

Tristan Harris waarschuwt als ex-medewerker van Google voor de gevaren van sociale media. Als activist reageert hij tegen de dolgedraaide geldmachine van grote social mediabedrijven als Facebook, Google en Youtube en legt hij uit hoe die organisaties ons manipuleren en opzettelijk verslaafd maken aan hun product.

Wat is DNA en wat kun je ermee doen?

Dit artikel is een longread vol informatie over DNA. Het legt uit wat DNA is, en welke informatie in je DNA zit. Het geeft een antwoord op de vraag of we DNA kunnen veranderen en wat de bezwaren zijn tegen het aanpassen van DNA.

De appelboom

Deze podcast vertelt het verhaal van een kind dat per ongeluk een stuk van het klokhuis van een appel opeet, waarna de angst van vele kinderen uitkomt: er groeit een appelboom in haar buik!

De spreeuw met de pauwenveren

Deze verhalende tekst is een dierenfabel over een tobberige jonge spreeuw die zichzelf lelijk vindt. Op een dag vindt hij pauwenveren die hij tussen zijn eigen veren stopt waarna hij wél tevreden met zichzelf is. Zijn familie vindt dat hij zich voor gek zet maar hij houdt vast aan zijn eigen overtuiging en uiteindelijk went iedereen eraan.

Spring naar de inhoud