• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Kunnen we empathie voelen voor de natuur?

We voelen mee met mensen, of ze nu ver of dicht van ons staan. Maar, is het ook mogelijk om mee te voelen met de natuur en elementen die eigenlijk zelf geen gevoelens hebben?

De reis

Hans, de schrijver, is al zijn leven lang gefascineerd door vissen – niet de dieren, ja ook, of misschien wel juist, maar vooral het doen: ze vangen. Wat begon in een watertje achter de begraafplaats, wegduikend voor de politie, mondde uit in reizen over de wereld om tussen de piranha’s die ene vis te vangen die zo bijzonder is. En daarna weer los te laten.
Het is het spel, de jacht, de spanning… en uiteindelijk de vriendschappen die erdoor ontstaan.
In het fragment ‘de reis’ beschrijft hij uitgebreid de voorbereidingen die hij doet voor de reis naar de binnenlanden van Suriname. Hij vertelt wat ze meenemen, wat ze gaan eten en hoe de reis eruit ziet. Kleine aquarelillustraties ondersteunen het geheel.

Willem Barentsz, overwinteren op Nova Zembla

Dit fragment vertelt wat het doel was van de reis van Willem Barentsz en hoe die afliep. Het geheel wordt ondersteund door kleine tekeningen.

Het kantelmoment

De klimaattoestand staat op een kantelpunt. Een Zweedse wetenschapper stelde vast dat de situatie nog veel erger is dan hij aanvankelijk voorspeld had. Je leest in dit stukje welke bedreigingen op ons afkomen. Bovendien leer je waarom de klimaatcrisis erg oneerlijk is. Ook jongeren dragen hun steentje bij om de situatie te proberen keren.

Kilometers zonlicht

In Kilometers zonlicht lezen we afwisselend over Peer en Leonne. Beiden lopen het Pieterpad – een wandelroute die van het noorden naar het zuiden van Nederland loopt (of andersom) – met een andere reden. Leonne promoot haar wandelreis door erover te vloggen. Ze toont zo dat op reis gaan geen negatieve impact moet hebben op het klimaat. Peer probeert te bewijzen dat hij zonder internet kan. Peer en Leonne ontlopen elkaar het liefst, maar dat blijkt nog lastig. Dit fragment betreft het begin van het verhaal, waarin we kennismaken met Leonne en Peer en waarin duidelijk wordt waarom zij deze wandeltocht lopen.

Stil…

Het fragment vertelt over de chimpansee, Pan, die met zijn maatje de rivier oversteekt in het oerwoud. Ze worden plots achterna gezeten door een andere troep chimpansees.

Slinkers

Wat als veel plekken op de wereld onbewoonbaar zijn vanwege de klimaatcrisis en er een overbevolking dreigt? Daarover gaat het boek Quotum, een toekomstverhaal. We volgen het leven van Axel en Tommy Stevens, die in de zogenoemde ‘slinkerstand’ zijn gezet. Net als een paar miljoen andere mensen, leven zij voortaan een half leven: ze mogen bijvoorbeeld geen gas en stroom gebruiken, niet naar school gaan en geen spullen meer kopen.

Onvoorstelbaar vooruitzicht

In de Studio van NEMO Science Museum is tot juni 2023 de tentoonstelling ‘Energy Junkies’ te bezoeken. Aan bezoekers wordt gevraagd om hun beeld van de wereld over dertig jaar te tekenen. Dit levert heel diverse toekomstbeelden op, maar ook tekeningen vol vraagtekens. Hoe komt het dat het niet gemakkelijk is om verder te denken dan een paar jaar? En kunnen we iets leren van die verschillende toekomstbeelden?

Altijd en overal

Na de dood van zijn vader verhuist Silas met zijn moeder naar een dorp. Zijn moeder gaat als verzorgende werken in een groot huis aan de rand van het dorp dichtbij een bos. Er gaan geruchten dat er een wolf in dat bos is gesignaleerd. Op een dag gaat Silas alleen het bos in en komt de wolf tegen. Terug bij het huis kan Silas het niet laten het verhaal over zijn ontmoeting te delen met blinde Johanna. Zij neemt Silas mee naar haar kamer om zeker te weten dat zijn verhaal klopt.

Kun je doodgaan van een bord bedorven spaghetti?

In dit fragment lezen we over bacteriën die nuttig kunnen zijn, maar soms ook ongewenste effecten hebben of zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

Spring naar de inhoud