• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Waarom worden sommige vogels zo agressief in de lente?

In de lente hoor je vaak nieuwsberichten over agressieve vogels. Maar waarom worden vogels agressief? In deze tekst wordt uitleg gegeven over agressie bij vogels en wat de verschillende oorzaken hiervan kunnen zijn.

Is er op deze planeet nog wel plek voor echte vleeseters?

In dit artikel komen voorbeelden aan bod van een aantal vleesetende, wilde dieren en hoe zij samenleven met mensen. Wilde dieren nemen veel ruimte in en kunnen erg gevaarlijk zijn. Soms komen ze in conflict met de mens. Hoe gaat de mens hiermee om? Verschillende experts vertellen over de jachtluipaard, de grote witte haai, de Filippijnse krokodil en de grizzlybeer.

Krijgt een slak een nieuw huisje als zijn huisje kapot is?

In deze webtekst lees je meer over de groei en de ontwikkeling van het slakkenhuis. Je leest over de groeilijnen, over het materiaal waar het huisje van gemaakt is, over wat er gebeurt bij beschadigingen aan het huisje en waarom een naaktslak dakloos is.

In het begin

Op reis door Zuid-Afrika beschrijft de auteur het conflict tussen de mensen en de dieren die er leven. Reis mee met dierenverzorgers, antistroopteams en luister naar documentairemakers en wetenschappers. Je leert tijdens het lezen de mens, maar zeker ook dieren die in Afrika leven nog veel beter kennen.

Weg met dat vel

Wanneer een slang groeit, barst hij letterlijk uit zijn vel. De slang gooit zijn oude huid af en als je deze huid vindt kun je daaruit van alles afleiden. Naturalis onderzoekt en bewaart gevonden slangenvellen.

De waterkringloop: over zeewater en regenwater

Sarah Garré onderzoekt de rol van het water op onze planeet en hoe we daar het beste mee kunnen omgaan. In samenwerking met grondwateronderzoeker Marijke Huysmans onderstreept ze het belang van water in de natuur en voor de mens.
In twee fragmenten uit het boek komt beeldende en verdiepende informatie over zee-, en regenwater bij elkaar. De fragmenten zijn uit verschillende gedeeltes van het boek gehaald en kunnen ook los van elkaar gelezen worden.
Het boek is door zijn opzet en door de samenwerking met illustratrice Wendy Panders toegankelijk en interessant. De informatie is behapbaar; de illustraties zijn zowel uitnodigend als ondersteunend aan de tekst.
p.12-13 Zeeën en oceanen
p. 16-17 De waterkringloop
kernwoorden: blauwe vinvis, vijf oceanen, Marianentrog, getijden, waterkringloop

Hoe feller Patagonia zich verzet tegen de consumptiemaatschappij, hoe groter het kledingmerk wordt

In dit essay onderzoekt Emy Demkes hoe voor het bekende, ‘duurzame’ outdoormerk Patagonia activisme en commercieel succes voortdurend voor spanning zorgen.

We maken onszelf schoon, maar de natuur vuil

De moderne opvatting over wat schoon is, zorgt ervoor dat we los komen te staan van onze omgeving en het ecosysteem. Door schoon te maken vervuilen we het ecosysteem waarvan we een onderdeel zijn. Dingen in de natuur blijven op langere termijn nooit schoon door afscherming, ontsmetting en beheersing alléén. Uiteindelijk ontstaat schoon zijn in levende ecosystemen door ontelbare gezonde verbindingen, door interacties, door constante verandering. De auteur maakt duidelijk aan de hand van verschillende voorbeelden hoe onze culturele normen en ecologische inzichten van elkaar verschillen en wat we daarbij kunnen leren van een Canadese rivier.

Ik wil een wiegje worden, zei de wilg

Het prentenboek is zowel verhalend als informatief en vertelt een verhaal waarin bomen met elkaar in gesprek zijn over wat ze later willen worden. Ze hebben dromen over wat er met hen gebeurt wanneer ze uitgegroeid en gekapt zijn en hun hout een tweede leven begint. Achterin het boek vind je 2 pagina’s met informatie over de soorten bomen die aan het woord zijn geweest in het verhaal.

Walvis

De natuur heeft al veel kunstenaars, uitvinders, architecten en onderzoekers geïnspireerd. In dit fragment wordt toegelicht hoe de walvis uitvinders heeft geïnspireerd met zijn bobbelige vinnen, zeefachtige mond en bubbelnet-technieken. Deze eigenschappen dienden als inspiratie voor technieken bij windmolens, fietswielen, visnetten en meer!

Spring naar de inhoud