• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Monstermeisje

Een meisje zit vast op een eiland in de zee. Ze is ernaartoe verbannen, omdat haar ouders geen raad wisten met haar monsterlijke uiterlijk. Ze hoopt op verlossing: ooit moet er een bootje komen, met een prins die haar zal redden. Maar in plaats van een prins, spoelt er een onbeschaafde zeeman aan.
Een variatie op het sprookje “Belle en het beest”.

Snelle en doodlopende wegen in het evolutionaire doolhof. Welke soorten zijn op de lange termijn succesvol en welke niet?

Sommige wezens komen al miljoenen jaren op deze aardbol voor, terwijl andere vrij snel uitstierven. Ook komen sommige organismen in grote aantallen of verspreid over de wereld voor, terwijl andere een geïsoleerd, klein clubje vormen. Sommige aanpassingen hebben dus meer succes dan andere. Welke van de negen miljoen organismen op aarde zijn succesvol op de lange termijn?

Hoe de mens een nieuwe ijstijd tegenhield

‘Onze toekomst op een steeds warmere aarde’ gaat over de klimaatverandering. Jelmer Mommers heeft zijn boek in drie delen opgebouwd: Wat is er mis? Waar gaat het heen? Wat kunnen we doen? In dit fragment wordt beschreven wat er mis ging: twee revoluties hebben gezorgd voor een wereldwijde temperatuurstijging.
Kernwoorden: klimaat, CO2, broeikasgassen, industriële revolutie, opwarming

Tjielp-tjielp, tsie-tsie, kwie-kwie

Stadsvogels hebben het moeilijk. Wij kunnen ze helpen met broeden door de juiste nestkastjes op de juiste plaats op te hangen.

De vraag van…

Een klas 11-jarige leerlingen willen niet langer met hun saaie rekenboek werken. Vanaf nu krijgen ze lessen wiskunde die alles met hun echte leven te maken hebben. Elke week wordt een vraag behandeld die een leerling van de klas mag stellen. Verschillende vragen passen bij de brede thema’s op de website.
In het bijzonder bevelen we volgende vragen aan:
– Bij het thema ‘Water en wind’: de vraag van Romée (p. 25 – 36)
– Bij het thema ‘Toekomst’: de vraag van Saya (p. 115 – 126)
– Bij het thema ‘Groei’: de vraag van Tim (p. 229 – 236)
Via de link kan je een fragment uit het boek bekijken.

Klimaatstaking

Tessel, een meisje van 16 jaar, heeft schoon genoeg van school. Ze zit ongemotiveerd in de klas, zo ook tijdens de les maatschappijleer. Maar dan zet de docent een NOS-livestream aan van een klimaatstaking door scholieren. Tessel is meteen geboeid en heeft het gevoel eindelijk weer eens ergens in op te gaan. Ze wil niets liever dan daar zijn, bij de jongeren die ‘vrij’ zijn. Het fragment eindigt hier. In het boek loopt Tessel mee met de klimaatmars van Utrecht naar Brussel, maar niet omdat ze een felle klimaatactivist is. Tessel sluit vriendschappen en leert vooral zichzelf goed kennen.
Kernwoorden: klimaat, milieu, protestacties, schoolleven, vriendschap, ontwikkeling, adolescentie

31 januari 1953

Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot’. Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen? Liesje vertelt hoe zij als klein meisje de watersnoodramp meemaakte.

De appelboom

Deze podcast vertelt het verhaal van een kind dat per ongeluk een stuk van het klokhuis van een appel opeet, waarna de angst van vele kinderen uitkomt: er groeit een appelboom in haar buik!

Sneeuw

Dit gedicht gaat over angst en leren omgaan met je eigen angst.

De spreeuw met de pauwenveren

Deze verhalende tekst is een dierenfabel over een tobberige jonge spreeuw die zichzelf lelijk vindt. Op een dag vindt hij pauwenveren die hij tussen zijn eigen veren stopt waarna hij wél tevreden met zichzelf is. Zijn familie vindt dat hij zich voor gek zet maar hij houdt vast aan zijn eigen overtuiging en uiteindelijk went iedereen eraan.

Spring naar de inhoud