• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Kids, me-time en selfie. Onnodig Engels, een ‘pain in the neck’

We kunnen er niet omheen: de impact van het Engels op het Nederlands wordt steeds duidelijker zichtbaar. Maar die explosieve groei is voor velen ook extreem irritant. Waarom roepen die Engelse woorden zoveel frustratie op? En waarom zijn het er desondanks toch steeds meer?

We maken onszelf schoon, maar de natuur vuil

De moderne opvatting over wat schoon is, zorgt ervoor dat we los komen te staan van onze omgeving en het ecosysteem. Door schoon te maken vervuilen we het ecosysteem waarvan we een onderdeel zijn. Dingen in de natuur blijven op langere termijn nooit schoon door afscherming, ontsmetting en beheersing alléén. Uiteindelijk ontstaat schoon zijn in levende ecosystemen door ontelbare gezonde verbindingen, door interacties, door constante verandering. De auteur maakt duidelijk aan de hand van verschillende voorbeelden hoe onze culturele normen en ecologische inzichten van elkaar verschillen en wat we daarbij kunnen leren van een Canadese rivier.

In de toekomst en de verre toekomst

In korte stukjes wordt toegelicht welke toekomstige mogelijkheden er zijn in de ruimte dankzij wetenschappelijke ontwikkelingen. Door de dalende kostprijs wordt reizen naar de ruimte mogelijk voor meer mensen in de toekomst. Vernieuwende ideeën zoals een ruimtelift of een winterslaap voor astronauten kunnen nieuwe mogelijkheden scheppen. Ook wordt onderzocht welke moeilijkheden nog overwonnen moeten worden om te kunnen leven op de maan of Mars.

Onderweg

Een prentenboek over een familie die moet vluchten voor de verschrikkingen van de oorlog. De angst, de belofte, de reis, het aankomen en de hoop zijn treffend en beeldend verwoord.

Mensen met koffers

Mensen die vluchten laten vooral heel veel achter, op zoek naar een veilige plek. In je koffer zit meer dan je daadwerkelijk kon meenemen. Een koffer vol herinneringen in beeld, kleur en geur aan wat je achterliet. Een gedicht met portretten die een gezicht geven aan alle mensen die op de vlucht zijn.

Rasha vlucht

Nadat enkele mannen met geweren binnenvielen in het huis van Rasha, besluiten haar ouders om te vluchten naar Europa. Vliegensvlug worden de koffers gepakt en vertrekt het gezin.

Lied van Bahir

Een gedicht waarin de gevluchte Bahir vertelt over de oorlog in zijn land. Met een opdracht voor de lezer, die tekst en betekenis op zijn kop zet.

De dichte deur

Meester Tom heeft een zogenaamd “lastige” klas, maar als hij voorleest dan hangen ze aan zijn lippen en zijn ze muisstil. Heel graag willen ze meer weten van de schrijfster waar de meester over vertelt. Twee leerlingen mogen haar als afgevaardigden van de klas gaan interviewen. Dat is het begin van een groot avontuur, waarbij de leerlingen niet alleen zichzelf, maar ook de klas veel beter leren kennen en waarderen.

Altijd boos

Bij het Ministerie van Oplossingen werken mensen die andere mensen willen helpen zonder dat iemand ervan af mag weten. De elfjarige Nina werkt ook bij het Ministerie van Oplossingen. Ze twijfelt of ze Ralf moet helpen of niet, want eigenlijk vindt ze hem stom. Waarom heeft hij de hulp van het Ministerie van Oplossingen nodig? En hoe help je iemand die je eigenlijk helemaal niet aardig vindt?

Je afreageren op een boksbal: raak je zo je agressie kwijt?

Ergens tegenaan schoppen of hard tegen een boksbal slaan, voelt soms heerlijk als je boos bent. Maar helpt het ook echt? Raak je zo je agressie kwijt? Pontus Leander, psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, probeert deze vraag voor je te beantwoorden.

Spring naar de inhoud