• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

En toch zou het monster van Loch Ness kunnen bestaan

Er zijn aanwijzingen dat er wel degelijk een ‘monster’ in het zoete water van Loch Ness zou kunnen hebben gezwommen. Wereldwijd vindt men immers prehistorische skeletten van een groot waterwezen, waarvan men tot voor kort dacht het enkel in de zeeën te kunnen vinden. Genoeg redenen dus om het spoor van ‘het monster van Loch Ness’ nog eens te volgen. Helaas is er nog steeds geen enkel wetenschappelijk bewijs voor Nessie, maar wel heel veel bewijs van bedrog.

Toen mijn broer een robot werd

Dennie, de broer van Tijs, is overleden. Zijn ouders hebben besloten om een robot van hem te maken. De robot ziet er bijna helemaal uit zoals Dennie, weet alles wat Dennie wist en gedraagt zich zoals Dennie zou kunnen doen. Tijs weet niet wat hij ervan vindt, en heeft niks aan zijn beste vriend Twan verteld. Om de nieuwe situatie thuis te ontvluchten, is hij bij Twan gaan logeren. Maar de ochtend daarop komt zijn moeder met Dennie langs…

Zo ziet het zwarte gat in het centrum van de Melkweg eruit

Sterrenkundigen hebben het superzware zwarte gat SgrA* in het centrum van de Melkweg voor het eerst kunnen fotograferen. Dit artikel beschrijft hoe ze dat gedaan hebben en hoe lang ze daarmee bezig zijn geweest.

Laat jij je bedienen door een robot?

Robots hebben steeds betere sensoren en computers, zodat ze meer en meer ingezet worden in verschillende branches. In dit artikel lees je over de ontwikkeling van de ‘bezorgrobots’ in de horeca. Vanwege personeelstekorten is het wellicht een oplossing, maar kunnen robots meer dan alleen bedienen? En zouden zij op den duur álle taken van het horecapersoneel over kunnen nemen?
Kernwoorden: robotisering, technologische ontwikkeling, horeca

Reizende slagtand

Een recente vondst van een mammoetslagtand, gaf wetenschappers een dagboekinzicht in hoe een mammoet leefde.

Pratende computers

De spraaktechnologie is zo ver gevorderd dat je computer bijna volledig menselijk kan klinken. Is dat eigenlijk wat we willen en hoe zorgen we ervoor dat we niet bedrogen worden?

Nanotechnologie tegen voedselverspilling en obesitas

Het coronavirus heeft het onderzoek naar nanotechnologie in een stroomversnelling gebracht. Nanotechnologie kan immers prima gebruikt worden om virussen op te sporen en te bestrijden. Maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar, bijvoorbeeld op het gebied van de houdbaarheid van voedingsmiddelen. Dit artikel gaat in op de mogelijke voor- en nadelen van nanotechnologie in de voedingsindustrie.

Afdrukken van golven

De moeder van Cato is bij haar geboorte overleden. Ze groeit op bij haar stille, afwezige vader en een huishoudster. Op een dag krijgt ze een kaartje voor een verlaten bioscoop. In die bioscoop worden films die nergens anders draaien getoond. Cato besluit de bioscoop te bezoeken en ontmoet daar mevrouw Kano die haar uitlegt hoe de bioscoop werkt. In dit fragment ontdek je dat de bioscoop een plek is waar je in de tijd kunt reizen. Mevrouw Kano legt haar uit hoe dat precies in z’n werk gaat.

Walvis

De natuur heeft al veel kunstenaars, uitvinders, architecten en onderzoekers geïnspireerd. In dit fragment wordt toegelicht hoe de walvis uitvinders heeft geïnspireerd met zijn bobbelige vinnen, zeefachtige mond en bubbelnet-technieken. Deze eigenschappen dienden als inspiratie voor technieken bij windmolens, fietswielen, visnetten en meer!

In de toekomst en de verre toekomst

In korte stukjes wordt toegelicht welke toekomstige mogelijkheden er zijn in de ruimte dankzij wetenschappelijke ontwikkelingen. Door de dalende kostprijs wordt reizen naar de ruimte mogelijk voor meer mensen in de toekomst. Vernieuwende ideeën zoals een ruimtelift of een winterslaap voor astronauten kunnen nieuwe mogelijkheden scheppen. Ook wordt onderzocht welke moeilijkheden nog overwonnen moeten worden om te kunnen leven op de maan of Mars.

Spring naar de inhoud