• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 381 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Meester Mo

Meester Mo is de gymleraar van Deetje en Vito. Er doen allerlei verhalen over hem de ronde en hij is strenger dan de andere leraren. Op een dag komen Deetje en Vito hem buiten de school tegen en ontdekken ze dat hij niet tegen harde geluiden kan. Ze raken met hem in gesprek en meester Mo vertelt hen het verhaal van hoe hij gevlucht is uit zijn geboorteland.

Geen zin

De twee broertjes Raf en Robbie verhuizen met hun ouders naar de boerderij van hun opa en oma. Hun vader en moeder zijn druk met zichzelf. Met opa hebben de jongens een bijzondere band. In dit fragment krijgen de ouders ruzie, ze verwijten elkaar dat ze er niet genoeg zijn voor hun kinderen. Terwijl de ouders ruzie maken gaan de broers met opa naar het bos, naar de hut die opa aan het bouwen is om met oma naar de sterren te kunnen kijken.

De soldaat die 29 jaar te lang oorlog voerde

De Japanse soldaat Hiroo, die meevecht tijdens de Tweede Wereldoorlog, verstopt zich 29 jaar in de bergen omdat hij van zijn majoor de orders krijgt dat hij moet blijven strijden tot hij het bevel krijgt om te stoppen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gaf Japan zich over. Deze boodschap kwam niet aan bij Hiroo. Hij blijft strijden. Na 29 jaar komt zijn majoor naar het eiland waar Hiroo zit en hij geeft zich over.
De vraag bij deze tekst luidt is het waar of niet waar. De tekst kan kinderen nieuwsgierig maken naar het antwoord. Het antwoord (waar), met uitleg staat op de volgende 2 bladzijden

De appelboom

Deze podcast vertelt het verhaal van een kind dat per ongeluk een stuk van het klokhuis van een appel opeet, waarna de angst van vele kinderen uitkomt: er groeit een appelboom in haar buik!

Sneeuw

Dit gedicht gaat over angst en leren omgaan met je eigen angst.

De spreeuw met de pauwenveren

Deze verhalende tekst is een dierenfabel over een tobberige jonge spreeuw die zichzelf lelijk vindt. Op een dag vindt hij pauwenveren die hij tussen zijn eigen veren stopt waarna hij wél tevreden met zichzelf is. Zijn familie vindt dat hij zich voor gek zet maar hij houdt vast aan zijn eigen overtuiging en uiteindelijk went iedereen eraan.

Hoe schildpadden aan hun schild komen

In deze informatieve tekst wordt aan de hand van duidelijke afbeeldingen uitgelegd hoe schildpadden aan hun schild komen en hoe dit schild evolueerde doorheen de tijd maar zich ook aan de omstandigheden aanpast.

Een wedstrijdje burlen

In dit verhaal wordt op verhalende wijze informatie gegeven over de groei van een hertenjong tot geslachtsrijp mannetje dat burlen inzet als manier om hun concurrenten te laten weten dat ze op zoek zijn naar een vrouwtjeshert (hinde) om mee te paren.

Beresterk bodemdiertje overleeft overal

Beerdiertjes kunnen in de meest extreme omstandigheden overleven als ze in slaap zijn. -270°C, +100°C, extreem droog, hoge of lage druk; hij overleeft het allemaal. In deze tekst lees je hoe dat komt.

Span er een koord over heen

Een gedicht over je eigen keuzes leren maken en je niets aan te trekken van wat anderen zeggen.

Spring naar de inhoud