• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 351 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Gelukkig maken deze meisjes mijn kleren niet

Terra is een vijftienjarig meisje. Ze heeft een leuke smaak wat betreft kleding en bijna al haar geld geeft ze daaraan uit. Om zo veel mogelijk te kunnen kopen doet ze dat in goedkope winkels. Haar ouders, vooral haar moeder, zijn het er niet mee eens vanwege kinderarbeid. Terra vindt dat maar gezeur. Wanneer haar tante, die bij de FNV werkt, haar meevraagt voor een reis naar India krijgt Terra een hele andere kant van haar kleding te zien. Ze ontmoet meisjes die in de kledingfabriek werken en ziet hoe hun arbeidsomstandigheden zijn, hoe zwaar hun leven is. Dat brengt een grote schok bij Terra teweeg en haar hele denken over kledij verandert. Achterin in het boek vind je tips om te checken waar jouw kleding gemaakt wordt.

Tjielp-tjielp, tsie-tsie, kwie-kwie

Stadsvogels hebben het moeilijk. Wij kunnen ze helpen met broeden door de juiste nestkastjes op de juiste plaats op te hangen.

De dichte deur

Meester Tom heeft een zogenaamd “lastige” klas, maar als hij voorleest dan hangen ze aan zijn lippen en zijn ze muisstil. Heel graag willen ze meer weten van de schrijfster waar de meester over vertelt. Twee leerlingen mogen haar als afgevaardigden van de klas gaan interviewen. Dat is het begin van een groot avontuur, waarbij de leerlingen niet alleen zichzelf, maar ook de klas veel beter leren kennen en waarderen.

De vraag van…

Een klas 11-jarige leerlingen willen niet langer met hun saaie rekenboek werken. Vanaf nu krijgen ze lessen wiskunde die alles met hun echte leven te maken hebben. Elke week wordt een vraag behandeld die een leerling van de klas mag stellen. Verschillende vragen passen bij de brede thema’s op de website.
In het bijzonder bevelen we volgende vragen aan:
– Bij het thema ‘Water en wind’: de vraag van Romée (p. 25 – 36)
– Bij het thema ‘Toekomst’: de vraag van Saya (p. 115 – 126)
– Bij het thema ‘Groei’: de vraag van Tim (p. 229 – 236)
Via de link kan je een fragment uit het boek bekijken.

Awel Merci, onderzoek in acht talen

We zijn opgevoed om met twee woorden te spreken, maar toch lukt dat niet zo goed volgens een internationaal taalonderzoek. Gelukkig hoeft dat niet zo dramatisch te zijn, want dankbaarheid verloopt ook op andere manieren.

‘Tegen een supercomputer die jouw zwakke plekken kent, kun je niet winnen’

Tristan Harris waarschuwt als ex-medewerker van Google voor de gevaren van sociale media. Als activist reageert hij tegen de dolgedraaide geldmachine van grote social mediabedrijven als Facebook, Google en Youtube en legt hij uit hoe die organisaties ons manipuleren en opzettelijk verslaafd maken aan hun product.

Moet je je altijd aan de regels houden?

Je bent verplicht je aan de wet te houden. Maar geldt dit echt altijd? Je ontdekt wat de uitdrukking ‘nood breekt wet’ nu precies inhoudt. Wanneer bepaalt de rechter dat je geen straf krijgt voor iets dat volgens de wet niet mag?

Zakkenrollen op de kermis

Dit verhaal speelt zich af in Amsterdam in de achttiende eeuw. Sinds zijn vader twee jaar eerder vertrok met de walvisvaart, woont de elfjarige Pontus in het Aalmoezeniersweeshuis. Maar dan slaat het noodlot toe en moet Pontus zich aansluiten bij de boevenbende van de excentrieke bandiet Lijp Kot. In dit fragment is hij samen met Kasper op de kermis van 1762 in Amsterdam. Ze moeten zakkenrollen en daar hebben ze allebei zo hun eigen methodes voor.

Altijd boos

Bij het Ministerie van Oplossingen werken mensen die andere mensen willen helpen zonder dat iemand ervan af mag weten. De elfjarige Nina werkt ook bij het Ministerie van Oplossingen. Ze twijfelt of ze Ralf moet helpen of niet, want eigenlijk vindt ze hem stom. Waarom heeft hij de hulp van het Ministerie van Oplossingen nodig? En hoe help je iemand die je eigenlijk helemaal niet aardig vindt?

Je afreageren op een boksbal: raak je zo je agressie kwijt?

Ergens tegenaan schoppen of hard tegen een boksbal slaan, voelt soms heerlijk als je boos bent. Maar helpt het ook echt? Raak je zo je agressie kwijt? Pontus Leander, psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, probeert deze vraag voor je te beantwoorden.

Spring naar de inhoud