• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

Moederbeelden

Moederbeelden’ geeft een teder relaas van een kind dat afscheid neemt van haar oude moeder.

Paramaribo, 21 mei 2012

Dit relaas laat zien hoe ingrijpend geheimen zijn zoals seksueel misbruik en incest en die zich later manifesteren in het leven van een mens.

Surivlaams Heen en Terug: drie generaties Surinamers – en -Vlamingen

De schrijfster dr Cynthia McLeod vertelt over haar rol in de jaren 80 bij de relatie tussen Suriname en Vlaanderen, het begin van haar schrijversschap, haar onderzoek bij het schrijven van haar romans. Cynthia McLeod heeft in het paleis in Paramaribo gewoond als kind, omdat ze een van de dochters is van de eerste president van Suriname, Johan Ferrier.

Te vroeg om te vragen naar een reïncarnatie van Michaël Slory

Michaël Slory (1955-2018) wordt gekenmerkt als de belangrijkste dichter in het Sranantongo in Suriname. De mythen die er om hem heen bestonden worden enigszins ontkracht. Slory leefde een minimalistisch bestaan wat in de gemeenschap (vooral de jongere generatie) als armoede werd beschouwd. Slory voelde zich tot aan zijn dood miskend ondanks de vele bekroningen die hij ontving. Hij had vooral een hoge productie en schreef vaak ter plekke een gedicht over de actualiteit in het land. Zijn politiek-sociale betrokkenheid, maar ook zijn ergernissen weerklonken in zijn latere levensjaren in zijn gedichten.

De contractperiode van de Javanen

Tijdens de Javaanse immigratie (1890-1939) in Suriname en de periode daarna vonden veel onmenselijke gebeurtenissen plaats die amper voorkomen in de geschiedenisboeken. Zo was de ‘Poenale sanctie’ een arbeidsovereenkomst, die gesloten werd met de Javanen, die strenge bepalingen had en strafmaatregelen.

Level 1

Op een heerlijke manier word je wakker en je geniet van alles rondom jou. Tot je plots verandert in een bij. Je kan vliegen! Je trekt erop uit en krijgt de hoofdrol in een verrassend leuk spel.

Nadenken in mama’s buik

De schrijver beschrijft zijn geboorte. Op een grappige manier ontdekt hij de wereld waarvan hij weinig begrijpt. Iedereen beschouwt hem als een speciaal kind. Hij zoekt uit wat er zo bijzonder aan hem is en jij, als lezer, mag uitzoeken wat waar is en wat niet.

De snoek en de andere snoek

Twee snoeken zijn gedoemd om met elkaar samen te leven. Ze hebben allebei een uitgesproken mening op elkaar. De ene vindt de ander leuk. De andere kan de ene niet luchten. Toch hebben ze één ding gemeenschappelijk: ze dromen beiden regelmatig een gelijkende droom. Over een rotsblok…

Het is vandaag

Joske woont in een klein dorpje en elke dag begint op dezelfde manier. Joske houdt alles goed in de gaten, zoals vandaag postbode Hassim. Hij brengt brieven rond en Joske hoopt ook een briefje te ontvangen. Dat gebeurt echter niet, dus besluit ze er zelf een te schrijven.

Zwak zaad

Moen Djasidin heeft een zware taak op zijn schouders. Aangezien het hele dorp gelooft dat het zaad van de Djasidin’s niet veel waard is, verwachten zijn ouders dat hij en zijn vrouw, Soemartie, het tegendeel zullen bewijzen. Maar als ze na 6 maanden nog niet zwanger is, worden er allerlei remedies ingezet om ervoor te zorgen dat er toch een kindje komt. Ondertussen hebben de ouders van Moen vreselijk verdriet en voelen zowel Moen als zijn vrouw zich een ware teleurstelling.

Het toverbos

Wanneer de elf jarige Tokoro, een Inheems meisje uit het dorp Casssipora op het recreatieoord Blakawatra (zwart water) speelt, kan ze zich niet weerhouden die mooie blauwe vlinder het bos in te volgen. De vlinder verandert opeens in een prachtige elf. Ze komt het bos beschermen, zegt ze…

Stekel lust zoete patat

Stekel, het stekelvarken, leeft in vrede met zijn omgeving. Hij geniet met mate van de heerlijke zoete patat die boer Marcel geplant heeft, er rekening mee houdend alleen mee te nemen wat hij werkelijk zal eten. Dan komen zijnneef Pork en nicht Pina bij hem wonen. Ze zijn verdreven uit hun bos door mannan met zaagmachines. Door hun vreselijke honger en hebzucht eten ze niet gematigd als Stekel, maar vreten ze her en der aan de zoete patatten. Wat een ravage!

Anna (Anca)

Als je alles hebt dat je hartje maar begeert, zou je als tiener niets te wensen hebben. Anastacia van Lelydorp worstelt diep van binnen met dit vraagstuk. Ze gaat heen en weer in gedachten. Ze zou gelukkig moeten zijn, maar is dat niet. Ze zou graag een echte connectie met hara familie willen, maar heeft dat niet. Gelukkig kan ze wel dromen over een toekomstige vriend.

Dreadlocks

Dreadlocks

Ferano’s vader, Ferdinand, die ooit dreadlocks had, heeft zijn haarstijl en een stuk van zijn identitet veranderd om serieus genomen te worden in de zakenwereld. Dit leidde tot succes in zijn bedrijf, maar is hij nu nog wel wie hij was? Ferano heeft nu ook dreadlocks, waar hij erg trots op is. Maar als hij terugdenkt aan het verhaal van zijn vader, dan roept dit vragen op bij Ferano over zijn eigen identiteit en de keuzes die hij misschien moet maken om gezien en gehoord te worden in de wereld.

Waarom is ongezond eten zo lekker? En toch zo slecht?

Chrostin vertelt dat ze zelf moeilijk kan weerstaan aan ongezond eten. Ze legt uit hoe het komt dat junkfood zo verslavend is. Ook geeft ze tips om minder junkfood te eten.

Misschien moet je iets lager mikken

Milio zit in het laatste jaar vmbo-k wanneer zijn moeder vraagt wat hij later wil worden. Hij beslist dat hij psychologie wil studeren op de universiteit, ondanks de lange weg die hij nog zal moeten afleggen. Maar wanneer hij dit plan vertelt aan zijn leerkracht Nederlands, krijgt hij niet de reactie waarop hij had gehoopt.

Gelukzoeker

“Beeld je in dat je aankomt in een land waar je niemand kent.” Raf praat met zijn vader. Voor het eerst stelt hij de zo voor de hand liggende vragen. Wanneer en hoe is Francis naar hier gekomen? Waarom in godsnaam België? Hoe heeft hij die eerste jaren hier beleefd? Raf zoekt ook oude vrienden van zijn vader op. Maar wat zijn hun herinneringen waard? Hoe komt het dat zelfs zij het fijne van zijn vaders migratieverhaal niet kennen? En klopt ons beeld van de migrant als gelukzoeker wel?

Datalek

Ter illustratie van het begrip datalek wordt het verhaal verteld van de gehackte website Ashley Madison. Ashley Madison is een website voor mensen die willen vreemdgaan. In 2015 werden door hackers de gegevens van meer dan 35 miljoen gebruikers openbaar gemaakt. De hackers hadden een activistisch motief: een einde maken aan de praktijken van Ashley Madison.

Blauw

De Marokkaanse jongen Djibril is een typische kwajongen die liever op avontuur uittrekt dan op de schoolbanken te zitten. Op een dag probeert hij zijn broer Kareem te volgen en kruipt hij in de laadbak van een truck. Na de rit wordt hij bang en krijgt hij spijt van zijn beslissing. De truck blijkt op weg naar de ferry om Kareem de grens over te smokkelen. Als de truck vlakbij de ferry is, ontdekt Kareem zijn broertje. Hij besluit Djibril te redden en zichzelf op te offeren.

Spring naar de inhoud