• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

Snelle en doodlopende wegen in het evolutionaire doolhof. Welke soorten zijn op de lange termijn succesvol en welke niet?

Sommige wezens komen al miljoenen jaren op deze aardbol voor, terwijl andere vrij snel uitstierven. Ook komen sommige organismen in grote aantallen of verspreid over de wereld voor, terwijl andere een geïsoleerd, klein clubje vormen. Sommige aanpassingen hebben dus meer succes dan andere. Welke van de negen miljoen organismen op aarde zijn succesvol op de lange termijn?

Hoe de mens een nieuwe ijstijd tegenhield

‘Onze toekomst op een steeds warmere aarde’ gaat over de klimaatverandering. Jelmer Mommers heeft zijn boek in drie delen opgebouwd: Wat is er mis? Waar gaat het heen? Wat kunnen we doen? In dit fragment wordt beschreven wat er mis ging: twee revoluties hebben gezorgd voor een wereldwijde temperatuurstijging.
Kernwoorden: klimaat, CO2, broeikasgassen, industriële revolutie, opwarming

Ik ben geen schattig kind

Een gedicht over hoe alles dat je als baby doet nog heel schattig is en dat je als ouder kind die schattigheid verliest. Plots is het niet meer grappig wanneer je met eten gooit of snot in het haar van je mama smeert.

De adolescentie (12-17 jaar) – de grote verandering in de hersenen

Waarom hangen pubers vaak zo verveeld op de bank? Waarom lukt dat plannen van het huiswerk niet en moet je ze overal aan helpen herinneren? Waarom houden pubers zo weinig rekening met anderen? In dit fragment wordt ingezoomd op de ontwikkeling van de hersenen tijdens de adolescentie. Puber zijn valt niet mee!

Samen vluchten?

Laila is gevlucht uit Syrië. Op school leert ze over de Tweede Wereldoorlog. Wanneer ze voor een schoolopdracht de zolder van meneer Cohen opruimt vindt ze een trommel vol brieven. Al snel kan ze niet meer stoppen met het lezen over de Joodse Mia. Lukt het Mia haar vriendin Isa te overtuigen dat onderduiken de enige mogelijkheid is de oorlog te overleven?

Tula en de opstand 1795 (Curaçao)

Tula is als slaaf werkzaam op plantage Knip op Curaçao. Hij start een dappere strijd tegen de erbarmelijke omstandigheden op de plantages en vooral voor vrijheid van alle slaven die er werkzaam zijn. Terwijl de opstand groeit nemen de zorgen bij Tula toe. Er is geen weg meer terug en een geweldloze strijd lijkt onmogelijk.

Kleurenstrepen en zwiepgeluiden

Op een dag zal Toetanchamon zijn vader Achnaton opvolgen als farao. Ter voorbereiding op strijd die hij ongetwijfeld zal gaan voeren, mag hij mee wanneer de Koesjieten bevochten moeten worden. Toet, een zwak jongetje met een klompvoet, wordt stevig vastgesnoerd en mag voorop de strijdwagen van de generaal zitten. Een eigen strijdwagen krijgt Toet voorlopig niet, maar zijn vader is wel heel trots op zijn getoonde moed!

Vandaag niet – de oorlog van Yvonne (13 jaar) uit Den Haag

Het dagboekfragment beschrijft de vlucht naar Engeland in 1940 van een meisje en haar gezin vanuit haar perspectief.

17 Aardbeien zo groot als appels – denken over de toekomst

Het fragment laat zien hoe er door de jaren heen over de toekomst gedacht werd en wat daarvan waar geworden is en wat niet. Het daagt uit om na te denken over de toekomst vanuit het heden.

Later

Egel breekt zich het hoofd over “later”. Wanneer komt later en vind ik dat wel leuk? Wat moet ik later doen? Hij filosofeert erover met Konijn.

Zonder titel

Zonder titel

Zo woont Mo

In deze brochure krijgen we een antwoord op eenvoudige vragen die kinderen zich stellen over een asielcentrum.

Onderweg

Een prentenboek over een familie die moet vluchten voor de verschrikkingen van de oorlog. De angst, de belofte, de reis, het aankomen en de hoop zijn treffend en beeldend verwoord.

Net als de koningin

Rosa en haar familie willen de oorlog in Nederland ontvluchten en vertrekken naar Engeland. Er blijkt echter meteen veel fout te gaan en uiteindelijk ziet de familie zich geen andere keuze dan terug te keren.

Het verhaal van Idris

Idris woont samen met Miran in het AZC. De papa van Idris was een bekende schrijver en journalist in Eritrea. Omdat hij in gevaar was, moest het hele gezin vluchten. Terwijl de vader van Idris in Israël terechtkwam, belandt de rest van het gezin in Nederland.

Oog in oog

Lotti woont in Nederlands-Indië wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Ook Lotti wordt met de oorlog geconfronteerd. Haar ouders proberen zo lang mogelijk hun leven te leiden zoals ze dat altijd deden. Lotti is op weg naar school wanneer Japanse soldaten haar dorp binnenvallen. Vanaf dat moment verandert haar leven volledig. Gelukkig zijn er de mooie Indische verhalen waar Lotti graag naar luistert.

Vier leeuwen en een wilde hond uit Oekraïne veilig in Spanje

Tijdens een oorlog vluchten niet alleen mensen, maar ook dieren. Hier komt heel wat bij kijken. De tocht is zwaar en de dieren zijn bang. Ook dieren moeten soms in quarantaine gaan.

Mensen met koffers

Mensen die vluchten laten vooral heel veel achter, op zoek naar een veilige plek. In je koffer zit meer dan je daadwerkelijk kon meenemen. Een koffer vol herinneringen in beeld, kleur en geur aan wat je achterliet. Een gedicht met portretten die een gezicht geven aan alle mensen die op de vlucht zijn.

Rasha vlucht

Nadat enkele mannen met geweren binnenvielen in het huis van Rasha, besluiten haar ouders om te vluchten naar Europa. Vliegensvlug worden de koffers gepakt en vertrekt het gezin.

Spring naar de inhoud