• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 348 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

De vraag van…

Een klas 11-jarige leerlingen willen niet langer met hun saaie rekenboek werken. Vanaf nu krijgen ze lessen wiskunde die alles met hun echte leven te maken hebben. Elke week wordt een vraag behandeld die een leerling van de klas mag stellen. Verschillende vragen passen bij de brede thema’s op de website.
In het bijzonder bevelen we volgende vragen aan:
– Bij het thema ‘Water en wind’: de vraag van Romée (p. 25 – 36)
– Bij het thema ‘Toekomst’: de vraag van Saya (p. 115 – 126)
– Bij het thema ‘Groei’: de vraag van Tim (p. 229 – 236)
Via de link kan je een fragment uit het boek bekijken.

Awel Merci, onderzoek in acht talen

We zijn opgevoed om met twee woorden te spreken, maar toch lukt dat niet zo goed volgens een internationaal taalonderzoek. Gelukkig hoeft dat niet zo dramatisch te zijn, want dankbaarheid verloopt ook op andere manieren.

‘Tegen een supercomputer die jouw zwakke plekken kent, kun je niet winnen’

Tristan Harris waarschuwt als ex-medewerker van Google voor de gevaren van sociale media. Als activist reageert hij tegen de dolgedraaide geldmachine van grote social mediabedrijven als Facebook, Google en Youtube en legt hij uit hoe die organisaties ons manipuleren en opzettelijk verslaafd maken aan hun product.

Moet je je altijd aan de regels houden?

Je bent verplicht je aan de wet te houden. Maar geldt dit echt altijd? Je ontdekt wat de uitdrukking ‘nood breekt wet’ nu precies inhoudt. Wanneer bepaalt de rechter dat je geen straf krijgt voor iets dat volgens de wet niet mag?

Zakkenrollen op de kermis

Dit verhaal speelt zich af in Amsterdam in de achttiende eeuw. Sinds zijn vader twee jaar eerder vertrok met de walvisvaart, woont de elfjarige Pontus in het Aalmoezeniersweeshuis. Maar dan slaat het noodlot toe en moet Pontus zich aansluiten bij de boevenbende van de excentrieke bandiet Lijp Kot. In dit fragment is hij samen met Kasper op de kermis van 1762 in Amsterdam. Ze moeten zakkenrollen en daar hebben ze allebei zo hun eigen methodes voor.

Altijd boos

Bij het Ministerie van Oplossingen werken mensen die andere mensen willen helpen zonder dat iemand ervan af mag weten. De elfjarige Nina werkt ook bij het Ministerie van Oplossingen. Ze twijfelt of ze Ralf moet helpen of niet, want eigenlijk vindt ze hem stom. Waarom heeft hij de hulp van het Ministerie van Oplossingen nodig? En hoe help je iemand die je eigenlijk helemaal niet aardig vindt?

Je afreageren op een boksbal: raak je zo je agressie kwijt?

Ergens tegenaan schoppen of hard tegen een boksbal slaan, voelt soms heerlijk als je boos bent. Maar helpt het ook echt? Raak je zo je agressie kwijt? Pontus Leander, psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, probeert deze vraag voor je te beantwoorden.

Lieve Helena

Helena is getrouwd met Menelaos. Nadat ze bezoek hadden gekregen van Alexandros worden Helena en Alexandros verliefd op elkaar. Dit fragment start met een liefdesbrief van Alexandros aan Helena. In de volgende hoofdstukken vertelt Helena aan haar dochter over haar liefde voor Alexandros, over de keuzes die ze maakte en over de liefdesbrief.

Klimaatstaking

Tessel, een meisje van 16 jaar, heeft schoon genoeg van school. Ze zit ongemotiveerd in de klas, zo ook tijdens de les maatschappijleer. Maar dan zet de docent een NOS-livestream aan van een klimaatstaking door scholieren. Tessel is meteen geboeid en heeft het gevoel eindelijk weer eens ergens in op te gaan. Ze wil niets liever dan daar zijn, bij de jongeren die ‘vrij’ zijn. Het fragment eindigt hier. In het boek loopt Tessel mee met de klimaatmars van Utrecht naar Brussel, maar niet omdat ze een felle klimaatactivist is. Tessel sluit vriendschappen en leert vooral zichzelf goed kennen.
Kernwoorden: klimaat, milieu, protestacties, schoolleven, vriendschap, ontwikkeling, adolescentie

Feiten en weetjes over oorlogen en gewapende conflicten

Dit fragment schetst een algemeen beeld van oorlog. Hoe ontstaan gewapende conflicten? En welke mogelijke oplossingen zijn er? De schrijfstijl is zakelijk en bevat veel woorden gerelateerd aan het onderwerp. De tekst bevat veel aanknopingspunten voor klasgesprekken en is vooral geschikt om samen te lezen.

Spring naar de inhoud