• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 367 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Boos

Dit gedicht vertelt over een kind dat zich verdrietig voelt omdat niemand naar hem luistert of met hem praat. Het voelt alsof er geen verbinding is met anderen. Gelukkig geeft het gedicht aan hoe je ervoor kan zorgen dat je je beter voelt.

Wat is haas boos!

Het fragment begint als Haas ontdekt dat Uil het hek dat tussen hun huizen in staat in bonte kleuren verft. Uil is zich van geen kwaad bewust, maar wordt steeds bozer als Haas ook boos wordt. Vos wordt er ook bijgehaald en de ruzie wordt steeds heftiger. Uiteindelijk staan de dieren elkaar met verf te bespatten terwijl de uitdrukking ‘het te bont maken’ ook op verschillende manieren wordt gebruikt. Het fragment eindigt als de ruzie op zijn hoogtepunt is. De lezers kunnen fantaseren over de afloop.

Stoom uit je oren

In dit fragment wordt aan kinderen uitgelegd wat er in je lijf gebeurt als je boos bent. Verder wordt er uitgelegd dat je omgeving ook van invloed kan zijn als je boos bent; je ouders kunnen het slechte voorbeeld geven of je bent sneller boos wanneer er veel prikkels zijn. Het fragment geeft kans om over de eigen boosheid te praten en eindigt met een tip tegen heftige boosheid.

Laat jij je bedienen door een robot?

Robots hebben steeds betere sensoren en computers, zodat ze meer en meer ingezet worden in verschillende branches. In dit artikel lees je over de ontwikkeling van de ‘bezorgrobots’ in de horeca. Vanwege personeelstekorten is het wellicht een oplossing, maar kunnen robots meer dan alleen bedienen? En zouden zij op den duur álle taken van het horecapersoneel over kunnen nemen?
Kernwoorden: robotisering, technologische ontwikkeling, horeca

Kellie

In Honden voor het leven beschrijft Arthur Japin zijn levensverhaal waarin zijn drie honden centraal staan. Hij vertelt over zijn ouders en over hoe hij zich als kind vaak alleen voelde en dan zijn geluk vond in het gezelschap van Kellie, Trip en Basso. De tekst van Arthur Japin en de illustraties van Martijn van der Linden maken het boekje tot een klein kunstwerkje. Dit fragment gaat over vriendschap en biedt veel stof om over na te denken, zoals de laatste zin: ‘En houd altijd in de gaten of iemand in jouw omgeving misschien wat vriendschap kan gebruiken.’
Kernwoorden: vriendschap, opgroeien, mens-dierrelatie, zelfvertrouwen

Reizende slagtand

Een recente vondst van een mammoetslagtand, gaf wetenschappers een dagboekinzicht in hoe een mammoet leefde.

Het geheim van goed ruziemaken

We maken allemaal wel eens ruzie en dat is nog niet zo slecht. Hoe je dat precies doet is misschien wel vatbaar voor verbetering. Welke zaken doe je beter wel en niet kom je in dit artikel te weten. Onmiddellijk uit te testen thuis.

Lezen

In Wees onzichtbaar lezen we in ruim honderd hoofdstukken hoe Metin, een Turkse jongen en de verteller van dit verhaal, opgroeit in de jaren tachtig en negentig in de Bijlmer in Amsterdam. In dit hoofdstuk vertelt Metin hoe hij heeft leren lezen: van AAP – NOOT – MIES tot de boeken in de bibliotheek.
Kernwoorden: opgroeien, leren lezen, school

Pratende computers

De spraaktechnologie is zo ver gevorderd dat je computer bijna volledig menselijk kan klinken. Is dat eigenlijk wat we willen en hoe zorgen we ervoor dat we niet bedrogen worden?

Reinaert de Vos

Op de jaarlijkse Hofdag krijgt Koning Nobel van verschillende dieren klachten over het schandalige gedrag van Reinaert de Vos. Met stijgende woede hoort Nobel de verhalen aan. Hij stuurt Bruun de Beer op Reinaert af om hem op te halen, zodat hij zich kan verantwoorden.

Spring naar de inhoud