• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 223 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Het verhaal van de bange eend

De eend heeft vastgesteld dat niemand veilig is voor de sluwheid van de mens. Ook de leeuw is op zijn hoede, maar acht zichzelf sterk genoeg. Dat moet hij echter met zijn leven bekopen. Als de eend naar een onbewoond eiland vlucht, denkt hij veilig te zijn voor de mens.

De grondwet

Een gedicht over de Nederlandse grondwet, die voor iedere Nederlander geldt. Het gedicht vraagt aandacht voor de de veelal ongeziene minderheden in de maatschappij.

De grote oorlel-test

In dit fragment wordt aan de hand van de oorlellen-test uitgelegd dat genen bepalen hoe een mens eruit ziet en welke voorkeuren die heeft.

De ijsbeer en de potvis: vijand of goudmijn?

Wanneer Willem Barentsz met zijn medereizigers in 1596 moest overwinteren op Nova Zembla ontdekten ze dat ze beter op poolvossen konden jagen dan op ijsberen: meerdere keren werd een bemanningslid gedood door een ijsbeer. Wat die ijsbeer zich toen helemaal nog niet kon voorstellen, is hoe leefwijze van de moderne mens in de 21e eeuw zijn voortbestaan ernstig zou bemoeilijken. Ook de potvis dreigde in het midden van de twintigste eeuw uit te sterven, maar door internationale afspraken is dat tot nog toe voorkomen en heeft de walvispopulatie zich kunnen herstellen.
p. 40 -44
kernwoorden: ijsbeer, zeehond, grondeekhoorn, poolvos, Willem Barentsz, Nova Zembla, het Behouden Huys, CO2, methaan, broeikasgas, afnemende biodiversiteit, walvis, baleinen, potvis, spermaceti-orgaan, amber, spuitgat, harpoen, Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), PETA, Greenpeace

Het wachtwoordenmuseum

De papa van Lennox draagt een ketting met daaraan een sikkelvormig maantje. Het sieraad is zijn geluksbrenger. Lennox vindt de ketting op de vloer, net op de dag dat zijn papa naar het ziekenhuis moet. In dit fragment kan Aya Lennox overhalen om al zijn moed te verzamelen en zijn papa de geluksbrenger terug te brengen in het ziekenhuis. Het leek Lennox een goede dag om dapper te worden.

Het begin van jouw bestaan

In dit fragment lees je over de weg die een eicel en zaadcellen afleggen tot de bevruchting en innesteling in de baarmoeder. Met andere woorden: het verhaal van 2 miljoen eitjes, 250 miljoen zaadjes, afweercellen en één kleine zaadcel die het haalt… En die eicel heeft maar 1 kans op 4 om uit te groeien tot een baby…

Onmisbare uitvindingen. Uitvinding voor verre vakanties.

Geerke vertelt een raadsel. Kun jij raden welke uitvinding onmisbaar is voor verre vakanties?

Gevaarlijke dieren

Dit fragment beschrijft een aantal gevaarlijke dieren, zoals de anaconda, de haai, het Portugese oorlogsschip en het stokstaartje, en legt uit waarom je deze dieren beter niet kunt tegenkomen.

De taal die niet gesproken maar gefloten wordt

Ben jij bestand tegen nepnieuws? Bij alle verhalen in deze bundel is de vraag of ze waargebeurd of compleet verzonnen zijn.
In een misschien bestaand bergdorpje in Noord-Turkije communiceren de bewoners met elkaar door middel van fluiten. Het is een taal die niet gesproken, maar gefloten wordt. Waar of niet?

Taal zonder tong

In de tekst wordt een beschrijving gegeven van de dingen die we niet zien als we door een bos lopen. Er ligt een hele wereld vol bomen- en plantentaal onder de grond. Er wordt uitgelegd hoe het netwerk van wortels en planten met elkaar verbonden zijn via schimmeldraden. Via de schimmels worden voedingsstoffen naar jonge bomen gestuurd of worden bomen gewaarschuwd voor een aanval van luizen.

Spring naar de inhoud