• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 416 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Het komt goed

Luka is moe, hij is op. Hij zoekt rust. Het is druk in zijn hoofd en rondom hem. Komt het ooit nog goed?

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Waar is de hond?

Ramin is in een park Engelse woorden aan het leren. Plots hoort hij een meisje roepen om haar hond, Komo. De hond rent weg en Ramin slaagt erin hem te vangen. Hij helpt het meisje, Lisa, om Komo onder controle te houden. Enkele dagen later komt Ramin erachter dat Lisa haar hond kwijt is. Ramin biedt aan om te helpen zoeken. Zullen ze samen Komo kunnen vinden?

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Kunnen we als mensen ooit duizend jaar oud worden?

Hoewel de wetenschap al in staat is om enkele mechanismen van ouder worden in kaart te brengen, blijkt die niet zo optimistisch over de kansen om werkelijk veel ouder dan 120 jaar te worden. De vraag is ook of we dat willen. Een aantal biologische processen wordt uitgelegd, alsook tips om toch gezond ouder te worden.

Een tent vol lol

In dit informatieve boek kunnen beginnende lezers zelf allerlei weetjes over het circus vinden. Wie kan je zoal terugvinden in het circus? En wat doen ze daar?

Hoe het begon

Neil, Buzz en Mike maken in 1969 een reis naar de maan in een raket. In dit fragment lees je hoe hun reis begon.
Ideale tekst voor beginnende lezers.

De mier is een topdier

Een informatieve tekst over ‘de mier’ uit het boek ‘Wonderlijke insecten’ . Het fragment gaat onderhoudend in op de organisatiestructuur, voeding en voortplanting.

Start

Fragment uit een talig en wat filosofisch boek waarin Zebedeus wikt, weegt en zich dingen afvraagt naar aanleiding van een pakketje met brief dat hij ontvangt van een voor hem onbekende afzender: Wisse.

Weg met dat water

Op beeldende wijze wordt de geschiedenis van het Hollandse gevecht tegen het water beschreven. Het leert ons waarom er in Holland zoveel poldergebieden zijn en hoe men de strijd met het water enkele eeuwen geleden is aangegaan.

Het fragment op p. 101 tot 117 leert lezers alles over polders en droogmakerijen in Nederland. Ook komt Lamoraal van Egmond ter sprake, een pionier voor het droogleggen van de Nederlandse meren. Behalve waarom de droogleggingen gebeurden, vertelt dit fragment ook hoe men met behulp van watermolens deze klus klaarde.

De best bewaarde baby

In dit fragment lees je over de wolharige mammoet: waar de naam vandaan komt, wanneer hij leefde, hoe hij uitgestorven raakte en hoe de restanten van een babymammoet werden ontdekt.

Ijskoude oerdieren uit de ijstijd en de wolharige mammoet

In dit fragment lees je over de ijstijd, hoe het komt dat ‘oerdieren uit de ijstijd’ zijn uitgestorven en over de wolharige mammoet.

Spring naar de inhoud