• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 351 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Kunstwerken van ingenieurs

Dit is een informatief boek over (water)bouw in Nederland. Je leest er hoe viaducten, sluizen en bruggen gebouwd worden. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de dieren die zich in dat gebied moeten kunnen verplaatsen.

In Aotearoa Nieuw-Zeeland beleeft de Maori-taal een opleving

Drie generaties Maori vrouwen spreken zich uit over het belang van hun eigen taal. De taal, die ze vroeger niet mochten spreken. Kinderen kregen stokslagen op school als ze het toch deden. Daardoor stierf de taal bijna uit. Dankzij een jarenlange emancipatiestrijd kwam langzaam het besef bij alle inwoners van Nieuw Zeeland hoe belangrijk de inheemse taal en cultuur is. Dit mag niet verloren gaan!

Anders

Acht leeft een eenzaam en eentonig leven. Elke dag is hetzelfde en om haar heen leven nog duizenden anderen hetzelfde bestaan. Toch voelt Acht zich anders en ze droomt vaak van een andere wereld. Maar anders zijn is verboden. En daardoor loopt Acht gevaar.

Kernwoorden: dystopisch verhaal, identiteit, anders zijn, autoriteit, eenzaamheid

Alarm

Lanya is 14 jaar als zij wordt ‘weggegeven’ (uitgehuwelijkt). Als jong meisje is ze met haar ouders en zusje uit Irak gevlucht. Ze groeit op in Nederland, bij een pleeggezin. Na zeven jaar woont Lanya weer bij haar ouders. Zij vinden haar te veel ‘verwesterd’ en willen dat ze zo snel mogelijk trouwt met iemand uit Koerdistan. Lanya wil niet trouwen; ze wil naar school en hecht waarde aan haar vrijheid. Een groot dilemma volgt: onderduiken en je ouders nooit meer zien, of teruggaan naar Irak en trouwen met een man die je nog nooit hebt gezien.
De levens van Lanya is een waargebeurd verhaal, beschreven vanuit het oogpunt van Lanya. Mirjam Oldenhave was de pleegmoeder van Lanya. Zij heeft het verhaal van Lanya op papier gezet.

Egel en de woorden

De bundel van Konijn en Egel bestaat uit korte verhalen waarin aandacht is voor gevoel en ervaring.
Dit korte verhaal gaat over Egel die wat verstrikt raakt in klank, woord en betekenis.

Liegen

In dit fragment wordt de lezer in luchtige stijl ‘voorgelicht’ over het feit dat volwassenen regelmatig een ‘leugentje om bestwil’ gebruiken. Er worden twee situaties beschreven waarin volwassenen dit toepassen, deze fragmenten worden ondersteund met kleine humoristische tekeningetjes. Het fragment eindigt met een kleine leugentjes-bingo.

Smerige smileys

Humor in teksten laat zich niet vatten met een smiley. Helaas zijn we het gewoon om onze intentionele grap van een smiley te voorzien. Dit fnuikt onze spontane en vooral fijne en subtiele humor, volgens Christophe Vekeman.

De Zonnebloem Challenge

Dahlia en haar papa doen mee aan de challenge die de burgemeester uitschreef in de gemeente. Wie de langste zonnebloem kan kweken, wint een citytrip met de trein naar Parijs. Enkele inwoners doen er alles aan om de challenge te winnen.

Moet kunst mooi zijn?

Filosofe Stine Jensen geeft heldere antwoorden op verschillende vragen van jonge mensen. Als de twaalfjarige Tim een vreemd schilderij in een museum ziet en hoort dat het misschien wel een miljoen euro heeft gekost, zet hij thuis zijn jongere broer aan het werk met stiften en een vel papier. Maar hoe kan hij nu wat verdienen aan zijn broertje?
Lezers kunnen ook zelf een vraag stellen aan Stine via deze website: https://www.kluitman.nl/stine-jensen/vragen-aan-stine.

kernwoorden: kunst(werk), museum, schilderij, filosofisch, Marcel Duchamp, vorm, emotie, inhoud

Kunnen we empathie voelen voor de natuur?

We voelen mee met mensen, of ze nu ver of dicht van ons staan. Maar, is het ook mogelijk om mee te voelen met de natuur en elementen die eigenlijk zelf geen gevoelens hebben?

Spring naar de inhoud